Gaan jullie voor gezinsuitbreiding? Een super spannende stap. Want een zwangerschap is de start van een periode vol veranderingen en to-do lijstjes. Je moet gaan nadenken over serieuze zaken. En dan hebben we het niet over de kleur van de babykamer en de babyuitzet, maar vooral over het financiële plaatje. Misschien niet je favoriete onderdeel om over na te denken, maar bij een kleintje komen veel kosten kijken. Het is goed om dat financiële plaatje op orde te hebben, voordat je de pil de deur uit doet. Verstandig zwanger worden dus. En dat is helemaal niet zo ingewikkeld!
Wat kost een kind?
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat een kind voor een twee-oudergezin gemiddeld 15% van het besteedbaar inkomen kost. Twee kinderen kosten 25% en drie kinderen 29%. Ben je alleenstaand, dan liggen die percentages hoger.
Misschien zeggen deze percentages je niet zoveel. Denk vooral aan de praktische zaken die bij de komst van een kind komen kijken, zoals wel of niet minder werken, verandering in woonlasten, kinderopvang en de kosten van de baby zelf (kleding, verzorging enz). Het Nibud kan je daar goed bij op weg helpen.
De juiste zorgverzekering met een kindje op komst
Bij een zwangerschap komen ook diverse zorgkosten kijken. Soms zie je even door de bomen het bos niet meer: de verloskundige, kraamhulp, de bevalling, termijn echo’s. Geen paniek. De meeste kosten worden vergoed vanuit de basisdekking van je zorgverzekering.
De dekking van je zorgverzekering beschrijft welke zorgkosten tijdens je zwangerschap vergoed worden en welke niet. De basisdekking van de zorgverzekering vergoedt veel op het gebied van zwangerschap, maar niet alles. Een volledige lijst vind je op de website van Independer. Je kunt je daarnaast aanvullend verzekeren.
Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen bij Independer: “Als je specifieke wensen hebt, is het voor jou hoogstwaarschijnlijk zinvol om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar voordat je zwanger wordt. Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en kies de verzekering die bij jou past.”
Ook als de zwangerschap niet helemaal loopt zoals gepland, dekt de zorgverzekering gelukkig de medische kosten. Dat geldt voor alle medische kosten met uitzondering van fysiotherapie.
Zo kan je tijdens de zwangerschap klachten krijgen waarvoor je extra zorg nodig hebt. Een voorbeeld daarvan is zwangerschapsdiabetes. Deze vorm van diabetes ontstaat door zwangerschapshormonen die tijdens de zwangerschap door de placenta aangemaakt worden. Het gevolg is een te hoge mate van suiker (glucose) in je bloed, waardoor er risico’s voor de baby en jouzelf kunnen optreden. Gelukkig is zwangerschapsdiabetes goed te behandelen.
Welke zorgverzekering is geschikt voor jouw gezin?
Welke zorgverzekering je kiest, is helemaal afhankelijk van jullie zorgwensen. Het goede nieuws is dat kinderen tot hun 18e jaar gratis zijn meeverzekerd bij de zorgverzekering van een van hun ouders. Tip: verzeker je kinderen mee met de ouder met de meest uitgebreide dekking. Dat doe je door je kind binnen vier maanden na de geboorte te laten bijschrijven op de polis van een van de ouders.
Niet alle zorgkosten van kinderen zijn overigens altijd meeverzekerd vanuit de basisverzekering. Uitzonderingen zijn onder meer orthodontie, ADHD-medicatie of een bril. Voor deze kosten kan je een aanvullende verzekering afsluiten.
Lees ook: Mag je tijdens de zwangerschap overstappen van zorgverzekering?
Verstandig zwanger worden
Naast het financiële plaatje zijn er nog meer dingen waar je rekening mee moet houden als je zwanger wilt worden. Natuurlijk worden er baby’s geboren zonder dat ouders ook maar iets hebben voorbereid. Maar als je toch een kiest voor gezinsuitbreiding, kan je het maar beter verstandig doen.
Zo kan je bijvoorbeeld beginnen met gezonder te leven. Een gezonde baby wordt geboren uit gezonde ei- en zaadcellen, al is dat natuurlijk geen garantie. Eigenlijk moet je gaan leven alsof je al zwanger bent, maar vraag je ook af of je huis er klaar voor is en hoe zit het met jouw werk. Wil je meer tips om verstandig zwanger te worden? Lees dan ” Hoe kan je je voorbereiden op zwanger worden?“.