Vitamine K heb je misschien wel op je uitzetlijst zien staan. Je hebt deze vitamine nodig als je jouw baby borstvoeding gaat geven. Maar waarom? En wat doet vitamine K nog meer tijdens de zwangerschap en erna?
Mag je vitamine K tijdens de zwangerschap?
Ja, vitamine K is zelfs belangrijk tijdens de zwangerschap. Vitamine K is een vet oplosbare vitamine, jouw darmen nemen het op en slaan het op in je weefsels en lever tot je het nodig hebt. Deze vitamine is bijzonder omdat jouw lichaam het zelf kan aanmaken, gedeeltelijk door bacteriën uit de dikke darm. De vitamine is te verdelen in vitamine K1 (phylloquinon) en vitamine K2 (menaquinonen).
Echter als je gezond en gevarieerd eet is het niet nodig extra vitamine K te slikken. Alleen in bijzondere gevallen als je bepaalde aandoeningen hebt, is het raadzaam om dit wel te doen. Ga niet zelf zitten dokteren maar overleg met jouw verloskundige of huisarts of jij extra vitamine K moet slikken tijdens de zwangerschap.
Waarom is vitamine K goed voor jouw lichaam?
Deze vitamine helpt bij de bloedstolling en ondersteunt samen met vitamine D de calcium huishouding in jouw lichaam en dus jouw botten. Daarnaast helpt Vitamine K2 aderverkalking tegen te gaan en om kraakbeen soepel te houden.
Bloedstolling is vooral belangrijk tijdens de bevalling en vlak na de bevalling, wanneer je lichaam aan het herstellen is en begint te genezen.
Waar leidt een tekort tot vitamine K toe?
Een tekort aan vitamine K kan leiden tot een langzame bloedstolling. Pasgeboren baby’s hebben altijd een tekort aan deze vitamine. Dit komt omdat als je zwanger bent of borstvoeding geeft, vitamine K niet door kunt geven aan de baby via de placenta of moedermelk.
Omdat pasgeboren baby’s vitamine K nog niet zelf kunnen aanmaken, krijgen baby’s die borstvoeding krijgen altijd vitamine K druppels of vitamine K injectie. Bij flesvoeding is dat niet nodig omdat daar vitamine K aan is toegevoegd.
Ook vrouwen die langdurig antibiotica hebben geslikt, hebben een kans op vitamine K tekort. Maar verder komt een vitamine K tekort eigenlijk niet zo snel voor.
Welke voedingsstoffen zijn rijk aan vitamine K?
Een gedeelte van de vitamine K die je nodig hebt maak je dus zelf aan, de rest haal je uit voeding. Vitamine K1 haal je uit groene bladgroenten, plantaardige oliën, fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 haal je uit kaas, ei, kip, vlees en melkproducten.