Vocht vasthouden bij het begin van de zwangerschap komt (helaas!) heel vaak voor. Een ander woord voor vocht vasthouden is oedeem. Ongeveer 80% van de zwangere vrouwen kampt met een grote hoeveelheid extra vocht en dan met name in het begin van het laatste trimester. Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap is vooral erg oncomfortabel, maar het kan geen kwaad. Wanneer kan je het verwachten en wat is er tegen te doen! Lees onze tips!
Vanaf wanneer vocht vasthouden begin zwangerschap?
Vanaf wanneer je vocht gaat vasthouden aan het begin van de zwangerschap is per vrouw verschillend. Het komt voor dat je in het begin van de zwangerschap, in het eerste trimester vanaf week 9, al wat vocht vasthoudt. Sommige vrouwen kunnen dit al merken, andere niet.
In de meeste gevallen merken de aanstaande moeders voornamelijk in het laatste trimester dat ze veel vocht vasthouden. Denk aan gezwollen enkels, opgeblazen gevoel en opgezwollen dikke voeten en benen.
Symptomen van vocht vasthouden tijdens de zwangerschap
Meestal merk je best goed dat je vocht vasthoudt. Je voelt je ongemakkelijk, log en alles is meer uitgezet dan normaal. Het vocht gaat voornamelijk in jouw enkels, voeten en benen zitten, maar het kan ook aan je gezicht of armen te zien zijn.
Aan het einde van de dag ben je nog meer opgeblazen dan ’s ochtends. De reden dat het vooral in jouw enkels en voeten zit, is dat het vocht zakt door de zwaartekracht. De symptomen zijn:
- Gezwollen huid.
- Huid staat strakker.
- Je voelt je zeer oncomfortabel.
- Als je met een vinger drukt op de plek, blijft er een afdruk in je huid staan.
- Bij warm weer worden de zwellingen groter.
Vocht vasthouden begin zwangerschap
Vocht vasthouden bij het begin van de zwangerschap is vrij normaal. Dit wordt veroorzaakt door de zwangerschapshormonen en dan met name door progesteron. Daarnaast kunnen jouw darmen uitzetten en gaan ze langzamer werken. Hierdoor zet je buik op waardoor jouw broeken in het eerste trimester (zo vanaf week 9) al wat strakker gaan zitten.
Echter, in vergelijking met de hoeveelheid vocht die je gaat vasthouden aan het einde van je zwangerschap, is het een peulenschilletje.
Vocht vasthouden na dezwangerschap
Als je vocht vasthoudt tijdens de zwangerschap betekent het niet dat je na je bevalling meteen ervan verlost bent. Al dat vocht weer verliezen heeft tijd nodig. Je kunt er dus nog wel eventjes last van hebben.
In sommige gevallen houden vrouwen nog erg lang na de bevalling vocht vast. Met name in de voeten of benen. Overleg dit met je huisarts of tijdens de bezoekjes aan het consultatiebureau.
Extreem vocht vasthouden zwangerschap
Het kan voorkomen dat je extreem veel vocht vasthoudt tijdens de zwangerschap. Dat kan voor veel klachten zorgen. Probeer als eerste onderstaande tips uit om het vocht te verminderen. Mocht het niet helpen dan kan je altijd contact opnemen met de huisarts.
Tips om vocht vasthouden te verminderen!
- Drink veel water en thee.
- Eet zo min mogelijk zout. Door zout ga je namelijk nog meer vocht vasthouden.
- Blijf in beweging. Dat gaat misschien niet meer zo soepel aan het einde van je zwangerschap, dus bekijk wat je kan. Wandelen is al genoeg. Overigens is zwemmen juist heerlijk tegen het einde van jouw zwangerschap.
- Probeer zoveel mogelijk met je benen omhoog te zitten. Leg in het bed een kussen onder je benen zodat je met je benen omhoog slaapt. Op deze manier kan het vocht makkelijker wegzakken.
- Vermijd de hitte. Hoe warmer je het hebt, hoe meer vocht je gaat vasthouden. Ga dus niet in de volle hitte zitten, maar houd jezelf koel. Wat kan helpen is jouw voeten in een koel voetenbadje zetten.
Ga je ineens veel vocht vasthouden einde zwangerschap?
Het is vrij normaal dat je aan het einde van de zwangerschap meer vocht gaat vasthouden. Jouw voeten kunnen zelfs zo opzwellen dat je een schoenmaat groter nodig hebt. Dat komt omdat de zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat de vochthuishouding in je lichaam verstoord is.
Tevens worden de wanden van je bloedvaten dunner waardoor er meer vocht naar je lichaamsweefsel kan lopen. Daarnaast zorgt je groeiende baarmoeder ervoor dat er meer druk is op je bekken. Hierdoor wordt de afvoer van bloed vanuit je benen naar je hart belemmerd.
En als laatste heb je ook een grotere bloedtoevoer tijdens de zwangerschap waardoor er meer druk op je benen komt te staan. Oorzaken genoeg dus waardoor je meer vocht gaat vasthouden.
Is vocht vasthouden tijdens de zwangerschap gevaarlijk?
Over het algemeen is vocht vasthouden tijdens de zwangerschap niet gevaarlijk. Uiteraard is het wel erg vervelend. Je zult dan moeten wachten tot de bevalling. Na de bevalling worden de klachten steeds minder en zal het vocht afgevoerd worden (bijvoorbeeld door te zweten of veel te plassen).
Houd je echter veel vocht vast en heb je daarnaast een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, dan moet je wel aan de bel trekken. Er bestaat dan namelijk een kans dat je zwangerschapsvergiftiging hebt. Dit is wel een gevaarlijke aandoening!