Er zijn twee manieren om je kindje te voeden: voeden op verzoek of voeden op schema. Als je jouw baby gaat voeden op verzoek dan doe je eigenlijk voeden naar behoefte. In beide gevallen bepaalt de baby hoe vaak je moet voeden. Bij voeden op schema voed je op de klok. Zowel voor borstvoeding als flesvoeding is het mogelijk om beide manieren toe te passen. Hierbij is wel de kanttekening dat borstvoeding geven op schema lastiger is en meestal wordt afgeraden.
Wat is voeden op verzoek of voeden naar behoefte?
Voeden op verzoek, ook wel voeden naar behoefte genoemd, houdt in dat je goed de hongersignalen van je baby in de gaten houdt. Als deze signalen laten zien dat de baby honger heeft, dan geef je hem de borst of de fles. Probeer de signalen van je baby goed in de gaten te houden. Het is beter om de baby te voeden voordat hij of zij gaat huilen van de honger. Vroege hongersignalen zijn:
- Zuigbewegingen maken met de lippen.
- Hoofdje of lichaampje draaien en zoeken met het mondje.
- Mondje gaat open.
- Sabbelen op de vingers.
Als de honger zich begint op te bouwen, wordt jouw baby iets onrustiger, gaat hij of zij zich stretchen en het handje naar de mond bewegen. Op het moment dat de baby gaat huilen of een rood hoofd krijgt, rammelt het maagje maximaal.
Probeer eerst de baby te kalmeren, een huilende baby wil meestal niet meteen drinken. Het is beter om je kind eerder te voeden dan pas op het moment dat hij of zij gaat huilen.
Leer daarom de lichaamssignalen van je baby te herkennen zodat je er op tijd bij bent. Dit kan je doen door bij je baby in de buurt te blijven.
Borstvoeding op verzoek
Vrouwen die borstvoeding geven wordt aangeraden om dit op verzoek te doen. Dit is beter voor de melkproductie en de wonderlijke band tussen jou en de baby. Jouw melkproductie gaat zich namelijk aanpassen aan je kind. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over overvoeding.
Tevens krijgen jullie dezelfde slaapcyclus (tenminste, als je het advies opvolgt om ook te slapen wanneer je baby slaapt). Pasgeboren baby’s kunnen gemiddeld om de 2 of 3 uur om voeding vragen, maar dit verschilt per baby en per dag.
Flesvoeding op verzoek
Hoewel dit niet veel gedaan wordt, is het ook mogelijk om flesvoeding op verzoek te geven. Ook hierbij ga je voeden naar behoefte van je baby. Voeden op verzoek met de fles is iets lastiger omdat je meer tijd nodig hebt om het flesje te maken.
Wanneer je voor deze manier van voeden kiest, geef je telkens kleine beetjes en dus niet het aantal milliliter dat wordt aangegeven op de verpakking. Een voorbeeld is 50 of 60 milliliter per keer. Heeft je baby nog honger? Dan geef je nog een flesje.
Wat is voeden op schema?
Bij voeden op schema geef je jouw baby op gezette tijden te eten. Sommige ouders kiezen hiervoor omdat het voor hen makkelijker is en omdat je kind zo meer regelmaat krijgt. Het consultatiebureau zal je een voedingsschema voor de baby geven waarin staat aangegeven hoe vaak en hoeveel voeding je kunt geven vanaf de geboorte tot een paar jaar oud.
Borstvoeding op schema
Het komt niet vaak voor, maar sommige vrouwen geven ook borstvoeding op schema. De borst wordt dan op gezette tijden aangeboden. Vervolgens mag de kleine ongeveer een kwartier drinken om daarna 2, 3 of 4 uurtjes te wachten op de volgende voeding. Bij sommige vrouwen gaat dit heel goed en hebben ze geen vermindering van melkproductie. Toch wordt dit afgeraden. De melkproductie wordt minder goed gestimuleerd als het op schema gedaan wordt. Voeden op verzoek en naar behoefte is dan beter!