Tijdens en na de zwangerschap zijn je borsten ontzettend gevoelig en kwetsbaar. Je kunt je dus wel voorstellen dat een goede zwangerschapsbh erg prettig kan zijn. Op zich is het niet verplicht, maar zeker wel een aanrader. Ga je na de zwangerschap borstvoeding geven, dan kan je ook beter een voedingsbh gebruiken dan een normale bh. Een voedingsbh geeft meer ondersteuning, bevat geen naden die in je gevoelige huid snijden en heeft een betere pasvorm! Ik geef je tips waar je op moet letten als je er een gaat kopen!
Wat is een voedingsbh?
Tijdens jouw zwangerschap zal je al snel merken dat jouw borsten ontzettend gevoelig worden en dat ze ook gaan groeien. De normale bh zal dus al snel te klein zijn. Aangezien je dan toch op zoek moet naar een andere bh, zou je in principe meteen een zwangerschapsbh (ook vaak meegroei bh genoemd) of voedingsbh kunnen kopen.
Deze bh’s zijn qua pasvorm en materiaal beter voor je borsten dan normale bh’s. Tevens heb je bij de normale bh varianten een kans dat de melkkanalen in de knel komen en dat kan infecties veroorzaken.
Een voedingsbh groeit met je borsten mee (je hoeft dus niet meerdere maten te kopen), zit lekkerder, geeft veel steun en is praktischer tijdens de borstvoeding. Je kunt heel eenvoudig een voedingsbh gebruiken tijdens de borstvoeding omdat je de voorkant kunt losmaken. Zo hoef je niet al je kleding uit te trekken en kun je discreter je kindje voeden.
Kenmerken van een goede voedingsbh
Een goede voedingsbh of zwangerschapsbh is van rekbaar en ademend materiaal (zodat deze mee kan groeien) gemaakt. Bevat een binnen beha voor extra ondersteuning en heeft geen naden. Daarnaast is het belangrijkste kenmerk van een goede beha dat deze voor jou fijn aanvoelt.
Voedingsbh met of zonder beugel kopen?
In Nederland waren voorheen geen voedings-bh’s met beugel te verkrijgen omdat gedacht werd dat deze de melkkanalen zouden afknellen, maar hier zijn ze later op teruggekomen.
De beugels in voedings-bh’s zijn namelijk van zachter materiaal gemaakt en een stuk korter zodat ze niet in je borst prikken. Om die reden kun je ook prima een bh met beugel kopen. Let er bij de aanschaf wel op dat je borst in het geheel binnen de beugel valt en de bh nergens klemt.
Voedingsbh kopen, waar let je op?
Een voedingsbh via internet bestellen is geen goed idee! Het is echt belangrijk dat je hem past in de winkel. Op die manier kun je beter bepalen welke bh je het fijnste vindt zitten. Als je voor het eerst een voedingsbh gaat kopen is het misschien handiger om deze in een goede lingeriezaak aan te schaffen.
In deze winkels kunnen ze je goed helpen om te bekijken welke maat je moet hebben. Het is namelijk essentieel dat de voedingsbh precies de juiste maat heeft. Weet je eenmaal je maat dan kan je natuurlijk ook online gaan bestellen.
Jouw eerste bh kan je in de huidige maat kopen omdat de stof rekbaar is. Koop dus geen voedingsbh op de groei, want je kunt niet voorspellen hoe je borsten zich verder gaan ontwikkelen. Deze ontwikkeling is mede afhankelijk van hoeveel jij aankomt in lichaamsgewicht en omvang. Dit kan nog veranderen tot ongeveer de 33ste week van je zwangerschap. Hierna zullen je borsten waarschijnlijk dezelfde maat houden ook na je zwangerschap.
Houdt er rekening mee dat je een voedingsbeha koopt die niet te strak om je borsten zit. Het is namelijk handig om nog wat ruimte over te houden voor een borstcompres (soort van kussentje die de melk op kan vangen als je lekt). Daarnaast kunnen je borsten voor en na de voeding zo een cup schelen.
Zwangerschapsbh of voedingsbh?
Een zwangerschapsbh is van hetzelfde materiaal gemaakt en bevat ook nagenoeg geen naden. Het grote verschil is dat een voedingsbh aan de voorzijde een openingssysteem heeft wat erg handig is bij het voeden. Je hoeft immers niet de gehele beha uit te trekken.
Geef je borstvoeding, dan kan je dus beter een voedingsbh gebruiken. Tijdens de zwangerschap kan je kiezen voor een zwangerschapsbh. Dit is een meegroei bh wat erg handig is aangezien je borsten zullen toenemen in omvang. Zo hoef je niet telkens nieuwe bh’s te kopen. Een meegroei bh is vergelijkbaar met zwangerschapskleding of positiekleding die ook meegroeien met je buik. Je kunt de zwangerschapsbh ook nog dragen na de bevalling als je geen borstvoeding geeft.
Lees ook: Slimme lingerie tips om je kleding beter uit te laten komen!
Moet je ’s nachts een voedingsbh dragen?
Op zich is het niet nodig om ’s nachts een bh te dragen, maar het kan soms wel prettig zijn. Vooral vlak na je bevalling is het goed om een slaapbeha of voedingstop te dragen. Je borsten gaan na de bevalling stuwen en voelen hard en pijnlijk aan.
Geen enkele bh zal dan fijn zijn, maar een voedingstop wel omdat deze heel rekbaar is en niet irriteert. Na een aantal dagen zal je waarschijnlijk wel weer een bh aan kunnen omdat je borsten dan weer zachter zijn.
Hoeveel voedingsbh’s heb je nodig?
Aangezien de omvang van je borsten kan veranderen is het niet handig om meteen 5 voedingsbh’s in te slaan. Als je nog niet 33 weken zwanger bent kun je beter 1 of 2 zwangerschaps- of voedingsbh kopen.
Na de 33ste week van je zwangerschap heb je waarschijnlijk de maat die je nog wel eventjes zal houden. Je kunt dan wat meer voedingsbh’s aanschaffen, maar doe dat alleen als je helemaal tevreden bent over het materiaal, pasvorm en het gemak van het sluitingssysteem.
Lees ook: Alle tips over het kopen van de juiste beha na de zwangerschap!