prenatalbanner sale
Voeding

Voedingshoudingen tijdens het voeden van de baby

Er bestaat een hele mooie uitspraak: borstvoeding heb je, borstvoeding geven moet je leren! Geen enkele kersverse moeder kan meteen op de juiste manier borstvoeding geven. Je bent zelf nog onervaren, maar vergeet ook niet dat jouw baby ook moet wennen. In het begin zal het dus behoorlijk zoeken zijn naar welke voedingshoudingen voor jou en de baby het beste werken. Gelukkig zijn er veel verschillende voedingshoudingen die jullie samen kunnen proberen. Dit geldt voor borstvoeding, maar ook voor het geven van flesvoeding! Dit zijn enkele bekende voorbeelden!

philips banner babyfoon

Voedingshoudingen met een voedingskussen

Bij bepaalde voedingshoudingen is het goed om een voedingskussen te gebruiken als extra ondersteuning.

Dit zijn de voedingshoudingen met een voedingskussen:

  1. Madonnahouding

    Eén van de meest bekende voedingshouding bij borstvoeding geven is de Madonnahouding. Deze houding is vernoemd naar de wijze waarop Maria voedend werd afgebeeld. Bij deze voedingshouding zit de moeder rechtop. Je baby ligt op de zij met het buikje tegen jou aan. Het lichaampje ligt op je onderarm en hand. Je kunt jouw onderarm het beste ondersteunen met een (voedings)kussen.

    De heupjes en schoudertjes liggen op één lijn. De bovenlip van de baby zit ter hoogte van je tepel. Let erop dat je jouw baby naar je toe haalt en jij niet voorover gaat buigen, want dat is echt funest voor je rug.




  2. voedingshoudingen met een voedingskussen

  3. Baker- of rubyhouding

    De baker- of rugbyhouding is ook een zittende voedingshouding. Gebruik bij deze houding ook een voedingskussen. Jouw baby ligt met de benen onder de arm door van de moeder. Let erop dat de oortjes, schoudertjes en heup op één lijn liggen. De buik van de baby ligt tegen jouw zij aan en het gezichtje is naar je toe gekeerd. Vervolgens ondersteun je het hoofdje en nek met je hand en het ruggetje met de onderarm. De beentjes van je kleine liggen nu schuin naar achteren.

  4. Doorgeschoven bakerhouding

    Als je jouw kind in de gewone baker- of rugbyhouding hebt en via jouw buik doorschuift naar de andere borst, dan ligt jouw baby in de doorgeschoven bakerhouding. De beentjes van de baby liggen onder je arm tegen je zij aan.

Snoozzzz, door veel moeders en zwangere vrouwen gekozen als het fijnste voedingskussen:

voedingskussen voor voedingshoudingen

Voedingshoudingen bij borstvoeding

Andere voedingshoudingen die je kunt aannemen als je de baby wilt aanleggen bij borstvoeding geven:

  1. Rechtop zitten
    In deze houding zit je rechtop of je leunt iets achterover. Jouw baby zit of ligt ook rechtop tegen jouw buik of borst aan. Als de baby nog jong is, ondersteun je het hoofdje met jouw hand. Eigenlijk is deze houding vooral ideaal voor oudere kinderen die zelf het hoofdje rechtop kunnen houden.
  2. Zijligging
    In deze houding lig je als moeder op je zij, jouw hoofd op een kussen. Leg je arm waarop je ligt onder je hoofd zodat deze niet in de weg zit. De baby ligt ook op de zij, dicht tegen je aan. De onderlip van de baby zit ter hoogte van jouw tepel. De baby drinkt uit de borst die soort van op het bed ligt. Deze houding is erg prettig als je moe bent.

achteroverleunend voeden aan de borst

Achteroverleunend voeden

Eén van de meeste relaxte houding van alle voedingshoudingen bij borstvoeding is achteroverleunend voeden of de rugligging. Er zijn experts die beweren dat deze houding tevens de meest natuurlijke houding is. Het is overigens ook een fijne houding als je beurs bent of een keizersnede hebt gehad. Zo kan je in deze houding liggen:

  1. Leun lekker ontspannen achterover op het bed of bank. Het meest handige is om beide borsten bloot te houden, maar dat hoeft natuurlijk niet.
  2. Leg jouw baby op je bovenlichaam met de voorkant van je kleintje tegen jouw voorkant aan.
  3. De baby kan nu net zo gaan liggen als hij of zij zelf wilt. De zwaartekracht zorgt ervoor dat je kindje op je lichaam blijft liggen, je hoeft je kindje dus niet te ondersteunen.
  4. Zorg ervoor dat het wangetje van de baby bij je borst is.
  5. Laat jouw baby vervolgens zelf zoeken naar je borst, hij zal zich afzetten met zijn voetjes tegen je buik om op de juiste plek te komen. Als het goed is zal je kindje de borst vinden en een grote hap nemen. Vooral die grote hap is heel belangrijk. Controleer dus goed of dit het geval is.

Lees ook: Tips bij borst weigeren? Dit kan je doen!

Beste babyfles difrax banner

Voedingshoudingen bij flesvoeding

Niet alleen bij borstvoeding zijn goede voedingshoudingen heel belangrijk, ook bij de flesvoeding. Je wilt natuurlijk geen nek-, rug- of schouderklachten krijgen door het voeden.

De meest gangbare manier om flesvoeding te geven is dat je jouw baby in je arm neemt. Het hoofdje ligt in jouw elleboogholte. Zorg er altijd voor dat er een voedingskussen of leuning onder je arm ligt voor steun. Zorg er ook voor dat jouw schouders ontspannen zijn. Je kunt in deze houding ook je arm recht houden. De baby leunt dan niet op je arm, maar op jouw buik en bovenbenen. Deze houding kost iets minder kracht.

Twee andere ontspannen voedingshoudingen bij flesvoeding geven:

  1. Leg je kindje op de zij op je bovenbenen

    Als het mogelijk is, zet je voeten dan op een verhoging zodat de baby met het hoofdje hoger ligt dan de voetjes. De baby ligt op zijn oortjes bij je knieën en de kont ligt tegen jouw buik aan. In deze houding zal de fles niet helemaal leeg gaan.

  2. Leg de baby rechtop op jouw bovenbenen

    Een andere goede voedingshouding voor de baby die anders niet wil drinken, is jouw baby op jouw bovenbenen leggen, terwijl je jouw voeten hoog optrekt. Je voeten staan op dezelfde hoogte als je zitvlak. Leg je baby op het ruggetje en het hoofdje ligt bij je knieën. Je kunt de baby in deze voedingshouding aankijken.

Ken jij nog andere voedingshoudingen die aan deze lijst toegevoegd kunnen worden, laat het mij weten!

welke borstkolf past bij jou banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019