Tja, vooroordelen over borstvoeding geven. Ze zijn mij niet onbekend. Heb jij ze ook? Op zich ook niet zo gek, we hebben allemaal onze ideeën, verwachtingen, ervaringen en zo ook vooroordelen over borstvoeding. Het is ook niet erg, zolang ze maar niet je keuze voor het geven van borstvoeding bij voorbaat al negatief beïnvloeden. Want dat zou zonde zijn! In deze blog licht lactatiekundige Anouk een aantal vooroordelen uit en laat ze haar eigen gedachtes daarover schijnen.
Allereerst even een korte opfrisser. Want wat is een vooroordeel nou ook weer precies? Een vooroordeel is een mening die niet gebaseerd is op feiten en meestal voortkomt uit gebrek aan kennis. En niet geheel onbelangrijk, emoties spelen vaak ook een grote rol bij vooroordelen.
Nou is borstvoeding over het algemeen al snel een emotioneel en beladen onderwerp. Niet verrassend dus dat er heel wat vooroordelen over borstvoeding zijn!
Waar je met borstvoeding tegenaan kunt lopen
Dat borstvoeding iets heel natuurlijks is en een heel logisch vervolg is op je zwangerschap, weten we ondertussen. Maar dat betekent helaas niet automatisch dat het bij iedere moeder vanzelf gaat. Je kunt met borstvoeding tegen heel wat (praktische) uitdagingen aanlopen. Doordat je andere verwachtingen hebt en je deze wellicht ook uit naar mensen die dichtbij je staan, ontstaan er al snel vooroordelen. Vooroordelen die ik in de praktijk regelmatig hoor van moeders heb ik in deze blog voor je verzameld.
Vooroordelen over borstvoeding:
-
Borstvoeding geven kost veel tijd
Tja, dit hoort er nou eenmaal bij, of je nu de borst of fles geeft. Waar het ene kindje 30 minuten over een voeding doet, kan het andere kindje al na 10 minuten klaar zijn. Iedere baby doet dit op zijn eigen manier. En omdat je deze tijd toch kwijt bent, kun je er maar beter een fijn moment van maken. Bijvoorbeeld door tijdens een voeding samen lekker te knuffelen of een boekje te lezen.
-
Wanneer je medicatie gebruikt kan je geen borstvoeding geven
Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Mijn allereerste advies is dan ook om je hierbij altijd goed te laten voorlichten. Overleg altijd met je arts over de mogelijkheden en neem eventueel een lactatiekundige in de hand. Want echt, vaak is er meer mogelijk dan je denkt!
-
Borstvoeding geven kan pijn doen
Dit is zeker niet de bedoeling, borstvoeding geven mag geen pijn doen. Vaak heeft dit te maken met verkeerd aanleggen. Wanneer je dit dus ervaart is het niet goed en moet je vooral niet blijven aanmodderen. Schakel juist direct deskundige hulp in van een lactatiekundige, zodat zij je kan helpen naar pijnvrij en met plezier voeden.
-
Ik kies liever voor flesvoeding, want met borstvoeding weet je niet of je kindje wel voldoende drinkt
Het klopt dat je niet aan je borst kan aflezen hoeveel je kindje heeft gedronken. Maar je kindje weet zelf heel goed wat hij doet en drinkt gewoon bij jou aan de borst tot hij genoeg heeft. Als jij daarbij goed naar je kindje kijkt, hoef jij je totaal geen zorgen te maken. Is hij blij, heeft hij genoeg natte luiers en groeit hij goed? Meer hoef je niet te weten!
-
Mijn moeder en oma konden geen borstvoeding geven, dus dan zal ik dat ook wel niet kunnen.
Op zich een hele logische beredenering, maar helaas zo niet juist! Want jij bent jij, en waarom zou jij geen borstvoeding kunnen geven? Misschien waren er omstandigheden waardoor ze geen borstvoeding konden geven. Gelukkig weet jij met de juiste voorbereiding wat je hieraan kunt doen!
-
Wanneer je vlakke of ingetrokken tepels hebt, kun je geen borstvoeding geven
Gelukkig is dit ook een fabel over borstvoeding, anders zouden heel veel moeders geen borstvoeding kunnen geven. Borstvoeding geef je ook niet enkel met je tepel. Je wilt juist dat je kindje een grote hap maakt en zoveel mogelijk borstweefsel in zijn mond heeft. Zodat je melk rijkelijk kan stromen.
Misschien kan je wel een beetje hulp gebruiken bij goed aanleggen, maar gelukkig staan er genoeg hulptroepen klaar om je daarbij te helpen.
Discussies over borstvoeding
Omdat we allemaal anders zijn en dingen anders ervaren, kan iedereen met vooroordelen over borstvoeding te maken krijgen. Discussies zijn daarbij eigenlijk al niet meer weg te denken. En dan niet eens enkel met vage kennissen, maar juist met de mensen die heel dicht bij je staan. Zoals je moeder of je zus. Dat kan best confronterend zijn. En dat is ook niet erg, een goede discussie zet je in ieder geval weer aan het denken.
Vooroordelen over borstvoeding die een heftige discussie teweeg kunnen brengen zijn bijvoorbeeld:
-
Kinderen die flesvoeding krijgen, slapen sneller door
Ja, ik kan me voorstellen dat dit verleidelijk klinkt, want een goede nachtrust is goud waard. Maar flesvoeding geeft absoluut geen garantie dat je kindje sneller gaat doorslapen. Ieder kindje is anders en doet dat weer op zijn eigen manier. En daarbij is het ook heel natuurlijk dat kindjes ‘s nachts nog komen om te drinken, of het nou voor de voeding of de nabijheid van mama is.
-
Van borstvoeding geven krijg je hangborsten
Dit is echt zo’n vastgeroest vooroordeel over borstvoeding en niet juist! Je borsten veranderen onder invloed van hormonen al tijdens je zwangerschap. Als het goed is groeit er klierweefsel in je borsten en worden je borsten groter. Zodat ze straks in staat zijn om melk te maken voor je kindje.
Hoe je borsten er na je zwangerschap uitzien, staat los van of je wel of geen borstvoeding gaat geven. De ene vrouw houdt er stevige borsten met een grotere cupmaat aan over. Bij de ander kunnen ze wat slapper zijn en misschien zelfs iets gaan hangen. Dit allemaal onder invloed van zwangerschapshormonen en dit heb je dus niet onder controle.
Eigen vooroordelen over borstvoeding geven
Natuurlijk ben ik zelf ook geen heilige. Ook ik had de nodige vooroordelen over borstvoeding geven. Ondanks alle kennis die ik al had.
-
Ik twijfelde of ik met mijn AA-cup wel voldoende voeding zou hebben voor mijn kindje.
Nou, dat was niet iets waar ik me zorgen over had hoeven maken. In de kraamweek kolfde ik op een gegeven moment al 1,5 liter op een dag. Heel fijn om een voorraadje mee op te kunnen bouwen 😉
-
Ik was ervan overtuigd dat borstvoeding de natuur is en vanzelf zou moeten gaan.
Nou, dat heb ik geweten! Borstvoeding is echt een proces dat je samen met je kindje moet leren. Dat 98 % van de moeders borstvoeding KAN geven, wil helaas niet altijd zeggen dat het ook lukt. Het vraagt in ieder geval de nodige investering.
-
Ik geloofde er heilig in dat borstvoeding geven alleen maar heel fijn zou zijn
Geheel onverwacht heb ik als moeder ook weleens gedacht ‘nu even niet!’. En daar schrok ik dan behoorlijk van. Maar dat is ook gewoon een hele natuurlijke reactie. Want heel eerlijk, borstvoeding geven is ook behoorlijk intensief. En soms kan dan best even dat gevoel naar boven komen dat je even weer je lichaam voor je zelf wil hebben. Niets geks aan.
-
Ik vond het zo vreemd dat moeders moeilijk deden over het voeden in het openbaar
Iets dat zo natuurlijk is, moet je toch gewoon overal (vol zelfvertrouwen) kunnen doen? Tja, pas nu besef ik dat ik met mijn kleine cup wel heel makkelijk praten heb. Want soms is het best even zoeken naar een handige manier om je kindje aan te leggen. Hoe discreet je dit ook probeert te doen. Respect dus voor alle moeders die ook met een grotere cup hun weg hierin vinden.
Vooroordelen over borstvoeding zijn niet weg te denken
En op zich is hier ook niets erg aan, zolang de vooroordelen jouw keuze om borstvoeding te gaan geven maar niet negatief beïnvloeden. En gelukkig kun jij er alles aan doen om dit te voorkomen, namelijk door al in je zwangerschap je goed in te lezen en voor te bereiden.
Dus volg een cursus zodat jij goed voorbereid bent en je niets meer laat wijsmaken door vooroordelen over borstvoeding!