prenatalbanner sale
Zwangerschap

Vreetbuien tijdens de zwangerschap

“Ja, neem maar, jij moet eten voor twee hè?” Het is zo verschillend, de ene vrouw komt tijdens een zwangerschap 30 kilo aan en de andere maar 5. Zelf behoor ik, tot frustratie van sommigen, tot de laatste categorie. Al ging het bij mijn tweede zwangerschap aanzienlijk harder dan de eerste, maar dat terzijde. We zouden kunnen zeggen dat “elk pondje door het mondje” gaat, en dat is natuurlijk ook wel een beetje waar. Maar een feit is dat veel vrouwen rare eetgewoontes krijgen, of zelfs vreetbuien tijdens de zwangerschap. Maar hoe voorkom je dat je erin mee gaat en onnodig extra kilo’s aankomt? En hoe komt dit?

startersbox zwitsal banner

Wat veroorzaakt vreetbuien tijdens de zwangerschap?

Wederom kunnen we de zwangerschapshormonen gedeeltelijk de schuld geven. Het is namelijk de combinatie van hevige emoties, hormonen en verbeterde smaak- en reukzin die ervoor kan zorgen dat je vreetbuien krijgt.

Ook het feit dat je bepaalde producten niet mag hebben kan er juist voor zorgen dat je lichaam daar naar gaat snakken. Hoe vaak hoor je niet dat een zwangere vrouw zin heeft in sushi terwijl ze dat eigenlijk nooit at? (Ja, it’s me 😉 ) Mag je als zwangere vrouw wel of niet sushi eten tijdens de zwangerschap!

Wat ook een verklaring zou kunnen zijn is dat je zwangere lichaam waar het behoefte aan heeft omzet naar een ‘hang naar’.
Stel, je ijzergehalte is te laag tijdens de zwangerschap. Jouw lichaam heeft dus behoefte aan ijzer, dit zou de reden kunnen zijn waarom jij zo’n enorme zin hebt in een veel te rode biefstuk. Bij een lage bloeddruk vraagt je lichaam om wat extra zout, wat de drang naar chips of augurken zou kunnen verklaren.




Hoe kan je de vreetbuien als je zwanger bent voorkomen?

Het is echt niet erg om soms even toe te geven aan je cravings. Toch heb je al dat extra eten niet echt nodig, twee- tot driehonderd extra calorieën per dag is ruim voldoende om je baby goed te laten groeien.

Als je even nagaat dat in een boterham met kaas bijna 500 calorieën zitten, kan je je voorstellen dat je niet elke dag een pot augurken, of een zak chips met een milkshake hoeft te eten om jouw baby van voedingsstoffen te voorzien.

Merk je aan jezelf dat je het lastig vindt om niet toe te geven aan de vreetbuien nu je zwanger bent? “Ik word toch wel dik, dus dit maakt ook niet meer uit?” Denk er dan even bij na dat je die extra kilo’s straks ook graag weer kwijt wilt raken.

En alle kilo’s die er niet bijkomen hoeven er ook niet af, een dooddoener, ik weet het. Toch kunnen de volgende tips je misschien helpen om het ‘vreten’ tijdens de zwangerschap een beetje binnen de perken te houden.

prenatal extra korting banner

Tips om vreetbuien tijdens de zwangerschap te voorkomen!

  1. Eet wat vaker kleinere porties

    Het liefst dan op vaste momenten op de dag. Als je bijvoorbeeld elk anderhalf uur iets eet is de kans kleiner dat je tussendoor nog trek krijgt in iets anders. Las vaste eetmomenten en gewoontes in. Bijvoorbeeld: ontbijt, halverwege de ochtend een stuk ontbijtkoek of een mueslireep of iets dergelijks.

    Lunch, in de middag een bakje of stuk fruit, aan het eind van de middag een handje noten. Diner en dan als je daarna nog trek krijgt een stuk fruit, of een beetje kwark. En die tussendoortjes kan je heus wel eens vervangen door een handje chips, een stukje chocolade of een snoepje.

  2. Wat je niet in huis hebt… kan je ook niet op eten.

    Dus zorg ervoor dat je kasten niet vol liggen met allerlei verleidelijke dingen waar je toch niet vanaf kunt blijven. Als je ervoor in de auto moet stappen is de kans toch iets groter dat je er niet aan toe geeft. En doe je dat wel? Stap dan op de fiets ook nu je zwanger bent.

  3. Neem kleine porties

    Wil je toch iets lekkers? Neem dan een klein beetje. Zo hebben wij vaak uitdeelzakjes chips in huis. Op die manier eet je toch een paar chippies, maar is de kans kleiner dat je onbewust de hele zak leeg eet. Nou ja, eigenlijk eet je juist de hele zak leeg, maar in dit geval ‘mag’ het.
    Een schaaltje vullen is ook een optie, en het daarbij laten. Breek een stukje chocolade af in plaats van de hele reep te pakken.

  4. Drink!

    Als je zin krijgt in iets te snaaien kan het maar zo zijn dat je eigenlijk dorst hebt. Drink eerst eens een glas water, of twee.

  5. Let op met boodschappen doen

    Zeker niet gaan doen wanneer je trek hebt. En probeer sowieso niet onnodig naar de supermarkt te gaan. Wat ik zelf doe is op maandag verzinnen wat we de hele week gaan eten, daarvoor haal ik de boodschappen in huis. Misschien dat ik in de loop van de week nog een keer naar de winkel ga om wat verse dingen te halen, maar vaker ook niet. Scheelt een hoop impuls aankopen, en is ook een mooie manier om geld te besparen!

Lees ook: Mijn tip! IJs zonder schuldgevoel!

tips om vreetbuien te voorkomen als je zwanger bent

Misschien wel de beste tip: Doe alles met mate

Echt, ik ben geen heilige als het aankomt op snaaien. Sterker nog, ik ben helemaal niet zo goed in gezond eten. Met een grote bak fruit doe je mij echt geen plezier, al gaat een appel op zijn tijd er wel in. Ik ben gek op chocolade en chips, en cakejes en koekjes en snoepjes. Ik heb altijd een muesli reep in mijn tas zitten voor als ik honger krijg, en een pakje Dextro.

Thuis neem ik af en toe een rijstwafel tussendoor. In de namiddag kieper ik vaak een glas cola (ja, die giftige rommel!) naar binnen omdat ik anders echt omval voor we gaan eten. Maar, dit alles doe ik met mate.
En dat is denk ik waar het om draait. Doe alles met mate. Dus heb jij last van vreetbuien tijdens de zwangerschap? Verbied jezelf niet alles, dat hou je niet vol. Probeer de balans te vinden.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019