De vruchtbaarheidsbehandeling ICSI wordt dikwijls ingezet als het zaad van de man van slechte kwaliteit is of wanneer eerdere IVF pogingen niet hebben gewerkt. ICSI staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie. Het betekent letterlijk dat er middels een injectie één levende zaadcel in een eicel wordt geïnjecteerd. Lees hier meer over de vruchtbaarheidsbehandeling ICSI en wanneer er hiervoor wordt gekozen. Wat is het verschil met IVF en in hoeverre wordt deze vruchtbaarheidsbehandeling vergoed door de zorgverzekeraar.
Wanneer wordt gekozen voor een vruchtbaarheidsbehandeling ICSI?
Proberen jij en je partner al ruim een jaar zwanger te worden en is het nog steeds niet gelukt ondanks eindeloze inspanningen? Dan zal je huisarts je onderzoeken of doorverwijzen zodat vastgesteld kan worden wat de oorzaak is.
Wanneer er sprake is van onderstaande factoren, wordt er voor de vruchtbaarheidsbehandeling ICSI gekozen:
- Ernstige zaadproblemen zoals een zeer laag aantal zaadcellen (minder dan 1 miljoen bewegende zaadcellen per ingeleverd spermamonster van de man).
- Wanneer eerdere IVF pogingen niet zijn gelukt. Bijvoorbeeld wanneer de bevruchting van alle eicellen niet is gelukt bij de IVF behandeling of wanneer de bevruchting van de eicellen bij IVF minder was dan 20%.
- Wanneer er antistoffen in het sperma zijn aangetroffen.
- Wanneer de vrouw antistoffen tegen het sperma aanmaakt.
Hoe werkt een ICSI behandeling?
Als je de vruchtbaarheidsbehandeling ICSI krijgt doorloop je een aantal fases. Deze fases zijn nagenoeg hetzelfde als bij IVF. Onderstaand in het kort een omschrijving van de stappen van een ICSI behandeling:
-
Hormonale stimulatie
Normaal gesproken rijpt er 1 eitje per cyclus. Dit is te weinig voor de vruchtbaarheidsbehandeling. Daarom krijgt de vrouw hormonen toegediend die ervoor zorgen dat er meer eiblaasjes rijpen dan normaal.
Het streven is 8 tot 10 eicellen. Als er meer eicellen rijpen, kunnen er meer embryo’s ontstaan en ontstaat de mogelijkheid om de beste embryo te selecteren. De overige embryo’s kunnen eventueel ingevroren worden voor een nieuwe poging als deze poging is mislukt. De rijping van de eicellen worden via vaginale echo’s in de gaten gehouden.
-
De punctie
Via de vagina worden de eicellen met een holle naald aangeprikt en leeggezogen. Dit kan pijnlijk zijn, het is mogelijk om hiervoor een verdoving te krijgen.
-
Bevruchting in laboratorium
In het laboratorium worden de eicellen bewaard in een stoof op lichaamstemperatuur. De man levert zijn zaadcellen in. Vervolgens worden de eicellen bevrucht. Bij ICSI houdt dit in dat 1 goede spermacel in de eicel wordt geïnjecteerd. Hierna is het ongeveer een dag afwachten of er een bevruchting heeft plaatsgevonden.
-
Terugplaatsing van embryo
Wanneer er een bevruchting heeft plaatsgevonden, wordt het embryo na ongeveer 3 dagen teruggeplaatst in de baarmoeder. Dit gebeurt via de vagina middels een dun slangetje. Aan de hand van je leeftijd, kwaliteit van de embryo’s en medische voorgeschiedenis worden er 1 of 2 embryo’s teruggeplaatst. Wanneer het embryo innestelt ben je zwanger.
Verschil tussen ICSI en IVF behandeling?
ICSI en IVF lijken qua procedure behoorlijk op elkaar. Beide beginnen met hormonale stimulatie gevolgd door een punctie. Alleen de wijze van bevruchting verloopt anders. Bij ICSI wordt er één levende spermacel geïnjecteerd in de eicel. Bij IVF worden de eicellen en zaadcellen samengebracht op een schaaltje. Hierna zal een zaadcel zelf een eicel binnendringen.
ICSI kansen
De slagingskans op een zwangerschap is niet bij iedere vrouw even groot. Het is namelijk afhankelijk van de kwaliteit van de embryo’s die ontstaan zijn na de bevruchting, de leeftijd van de vrouw, gezondheid van de vrouw en het voorkomen van eventuele vruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw. Gemiddeld genomen is de kans op een zwangerschap na één IVF of ICSI behandeling 20-25%. Na 3 pogingen is de kans op een zwangerschap 50%.
Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de 18 en 32 jaar. Hierna neemt de kwaliteit van de eicellen langzaam af. IVF en ICSI behandelingen kennen een leeftijdsgrens van 40 tot 43 jaar oud. Dit is een beetje afhankelijk van het ziekenhuis en de algehele gezondheid van de vrouw. Bij mannen speelt de leeftijd een kleinere rol.
Kosten en vergoeding door verzekering
De basisverzekering vergoedt 3 pogingen van zowel IVF als ICSI. Er is sprake van een poging wanneer de punctie (eicellen verzamelen) succesvol is geweest. Je krijgt dus nooit meer dan 3 pogingen vergoed vanuit de basisverzekering, maar als je aanvullend verzekerd bent, kan het zijn dat jouw zorgverzekeraar meer behandelingen vergoed.
Als je niet aanvullend verzekerd bent en een vierde poging wilt en nodig hebt, dan kost dit ongeveer 1500 tot 2000 euro voor een IVF behandeling. Een vruchtbaarheidsbehandeling met ICSI kost een paar honderd euro meer. Deze kosten zijn exclusief medicijnen en hormoonbehandeling. Hiervoor kunnen een paar duizend euro in rekening worden gebracht.