blije doos banner
Zwanger Worden

Vruchtbare dagen berekenen! Wanneer is jouw eisprong?

Hoewel veel films en televisieseries je soms doen geloven dat zwanger worden heel makkelijk gaat, is dat in werkelijkheid niet zo. Je gezondheid speelt een hele grote rol en daarnaast is een vrouw niet 24/7 vruchtbaar. Sterker nog, een vrouw heeft maar een aantal dagen per maand dat ze vruchtbaar is. In deze blog kan je lezen wanneer jouw vruchtbare dagen zijn en hoe ovulatie berekenen en eisprong berekenen in zijn werk gaan.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Menstruatiecyclus in kaart brengen

Een aantal dagen per maand is een vrouw vruchtbaar. Het is dus belangrijk dat je zeker in die dagen vrijt met je partner. Wanneer deze vruchtbare dagen zijn, ligt aan je menstruatiecyclus. Als je jouw menstruatiecyclus kent, kan je de eisprong berekenen en zo ook je vruchtbare dagen berekenen.




Gemiddeld genomen heeft een vrouw een cyclus van 28 dagen. Maar iedere vrouw is uniek, dus kan het voorkomen dat jouw cyclus korter of langer is. Je kunt hierachter komen door een aantal maanden bij te houden wanneer je ongesteld wordt. Vervolgens tel je het aantal dagen tussen de eerste dag van je ongesteldheid tot de volgende eerste dag van je ongesteldheid.

Andere (misschien wel makkelijkere) manier om je menstruatiecyclus in kaart te brengen is middels een vruchtbaarheidsgrafiek en ovulatie app.

Eisprong berekenen

Als je jouw menstruatiecyclus weet kan je makkelijk de eisprong berekenen. De eisprong vindt plaats 14 dagen vóór je volgende menstruatie. Is jouw menstruatiecyclus 28 dagen, dan vindt de eisprong plaats 14 dagen voor en 14 dagen na de eerste dag van je menstruatie. Maar is je cyclus korter zoals bijvoorbeeld 21 dagen, dan is de eisprong nog steeds 14 dagen voor jouw menstruatie en een week na jouw menstruatie.

Je kunt de ovulatie berekenen door zelf een schema bij te houden (of via een app), maar je kunt ook achterhalen wanneer je eisprong is door een ovulatietest of door de positie van je baarmoeder te voelen. Sommige vrouwen kunnen aan de hand van het cervixslijm hun vruchtbare dagen bepalen. Dit wordt ook wel de Billings Methode genoemd.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Vruchtbare dagen berekenen

Als je weet wanneer je eisprong is, dan kan je heel makkelijk je vruchtbare dagen berekenen. Maak hiervoor gebruik van onderstaand schema of van onze ovulatie kalender:

  • 6 dagen of langer voor je eisprong: vruchtbaarheid nihil;
  • 5 dagen voor je eisprong: klein beetje vruchtbaar;
  • 4 dagen voor je eisprong: beetje vruchtbaar;
  • 3 dagen voor je eisprong: vruchtbaar;
  • 2 dagen en 1 dag voor de eisprong: heel vruchtbaar
  • dag van je eisprong: heel vruchtbaar;
  • dag na je eisprong: de eerste uren vruchtbaar, daarna niet meer.

Bereken je vruchtbare dagen

Wil je weten wanneer je vruchtbare dagen zijn en jouw eisprong is? Gebruik dan onze vruchtbaarheidscalculator of ovulatie calculator. Je moet wel weten hoe lang jouw menstruatiecyclus is voor een betrouwbare berekening.
Weet je niet hoe lang jouw cyclus is, ga dan uit van 28 dagen.

Bereken hier wanneer de eisprong is

Wil je weten wanneer je vruchtbaar bent? Vul dan hier de eerste dag van jouw laatste menstruatie in en we vertellen je alles over wanneer je moet vrijen om zwanger te worden.



		

        
            


Zwanger worden

In de dagen dat je vruchtbaar bent is het handig om meerdere keren te vrijen met je partner. Denk dus niet dat één keer wel genoeg is. Een zaadcel kan een aantal dagen in leven blijven in het vrouwelijk lichaam. Dus ook die 5 dagen voor je eisprong vrijen, kan al een zwangerschap tot het gevolg hebben.

Het beste is om ongeveer om de dag te vrijen en dan met name in de vruchtbare periode. Toch is het beter om vaker tussen de lakens te kruipen omdat je nooit precies weet wanneer je eisprong is. Lees hierover meer in ons artikel: Wil je zwanger worden, maar lukt het niet?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019