Veel zwangere vrouwen willen alles weten over wat ze wel en niet mogen eten. Natuurlijk zijn veel dingen voor de hand liggend. Maar hoe zit dat met de vitamines en mineralen. Zijn er vitamines die je wel of helemaal niet binnen mag krijgen als je zwanger bent? Hoe zit dat bijvoorbeeld met magnesium? Is dat goed voor je tijdens de zwangerschap?
Mag je magnesium tijdens de zwangerschap?
Magnesium wordt opgenomen aan het eind van je dunne darm. Het bijzondere aan magnesium is dat er maar 1% in je bloed zit, de helft van het magnesium zit in je botten en tanden, de rest in cellen, spieren, organen en zenuwweefsel. Als je zwanger bent heb je ook magnesium nodig en het is dus ook belangrijk dat je voldoende magnesium binnen krijgt tijdens de zwangerschap.
Waarom is magnesium goed voor je?
Je hebt magnesium nodig voor verschillende processen in je lichaam. Je hebt het onder andere nodig voor de vorming van je botten en spieren. Ook speelt het een rol bij de goede werking van spieren en de overdracht van zenuwprikkels.
Verder helpt magnesium bij een goede werking van enzymen. Dit zijn stoffen die nodig zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken. Het helpt ook bij de energieproductie van lichaamscellen.
Maar misschien is de bekendste functie van magnesium de rol die het speelt bij de vochthuishouding in jouw lichaam, in samenwerking met zout en kalium. Heb je een magnesium tekort dan is de kans groot dat je vocht vast houdt, wat zich vaak uit in dikke voeten en enkels. Een heel belangrijk mineraal dus.
Waaraan merk je een magnesium tekort?
Gelukkig komt een tekort aan magnesium niet zo snel voor. Maar als je dan toch te weinig magnesium binnenkrijgt, kan je last krijgen van algehele lusteloosheid, vocht vasthouden, vermoeidheid, spierkrampen en zelfs hartritmestoornissen.
Een teveel aan magnesium kan alleen ontstaan bij gebruik van tabletten waar magnesium of magnesiumzouten in zitten. Maar ook door te veel mineraalwater met magnesium. Als je meer dan 250 milligram magnesium extra per dag (naast je eten) binnenkrijgt kunnen darmklachten en diarree ontstaan.
Welke voedingsstoffen zijn rijk aan magnesium?
Magnesium zit onder andere in graanproducten, groente, amandel noten, melkproducten en water. De opname van magnesium kan verminderen door voeding waar veel fytaat in zit, zoals in graanproducten.
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium voor zwangere vrouwen is 300 milligram per dag, en 280 milligram als je borstvoeding geeft.
Magnesium is dus best een belangrijk mineraal voor veel dingen die in je lichaam gebeuren. Ook als je zwanger bent is magnesium goed en erg nodig en is het verstandig om er voldoende van binnen te krijgen.