Waar komt druk gedrag bij een kind vandaan? Daarnaast is het belangrijk dat je weet wat het gedrag veroorzaakt. Alleen als je de oorzaak weet, kan je er iets aan doen. Vaak denken ouders en soms zelfs leraren dat druk gedrag van een kind wordt veroorzaakt door ADHD. Maar is dat zo?
Waardoor wordt drukgedrag bij een kind veroorzaakt?
ADHD is een stoornis die vaak als kenmerk heeft druk gedrag, maar dat is lang niet het enige waar ADHD voor staat. Men vergeet vaak dat kinderen nu eenmaal druk kunnen zijn. Ze zijn jong, heel gevoelig voor prikkels en hebben veel energie. Het ene kind is drukker dan het andere. Hier zijn dus verschillende gradaties in.
In de meeste gevallen wordt druk gedrag veroorzaakt door bepaalde factoren in de omgeving en deels door het karakter van je kind.
De meest voorkomende oorzaken van druk gedrag bij een kind
-
Karakter van je kind
Sommige kinderen zijn nu eenmaal rustig en andere wat drukker. Vaak zijn jongens ook drukker dan meisjes. Daarnaast is het vermogen van het kind om prikkels te verwerken of zich ervoor af te sluiten ook bepalend in het gedrag.
Als je kind heel gevoelig is voor prikkels, dan zal dat vaker uiten in druk gedrag dan kinderen die prikkels heel goed kunnen filteren.
-
Omgeving
Een drukke omgeving met veel geluid, lawaai en andere mensen zorgt sneller voor druk gedrag. Bijvoorbeeld in de klas of op een verjaardagsfeestje. Meestal zijn de kinderen thuis rustiger, mits het thuis onrustig is. Als het thuis ook altijd druk is door andere kinderen, tv, radio etc. dan zal het kind ook sneller druk gedrag vertonen.
-
Ouders
Ben je een ouder die altijd in de weer is en het druk heeft, vaak wat gehaast is en weinig geduld heeft? Je kind pikt dit allemaal feilloos op en zal dan ook drukker gedrag vertonen. Belangrijk is dus dat je zelf rust uitstraalt als je kind all over the place is.
-
Weinig structuur
In een opvoeding met weinig structuur en veel chaos zullen kinderen ook drukker zijn.
-
Gebeurtenissen
Een verhuizing, overlijden van een geliefde, nieuw broertje of zusje, scheiding of andere ingrijpende gebeurtenis kan ervoor zorgen dat je kind opstandig wordt en daardoor drukker wordt.
De decembermaand staat ook bekend als dé maand waarin kinderen drukker worden door alle gebeurtenissen en spanning. -
School
School heeft ook een grote invloed op het gedrag van je kind. Denk aan een drukke klas of een klas met veel kinderen. Maar ook andere factoren op school spelen een rol. Sommige kinderen die moeite hebben met leren of die gepest worden, vertonen ook drukker gedrag. Waarschijnlijk vertoont je kind dit gedrag doordat hij of zij zich onzeker voelt of teveel prikkels krijgt.
-
Lichamelijke conditie
Kinderen die oververmoeid zijn, ziek of lichamelijke klachten hebben kunnen dit uiten in druk gedrag.
In veel gevallen is er sprake van een samenhang van factoren die druk gedrag bij een kind veroorzaken. Bijvoorbeeld geen regelmaat thuis in combinatie met oververmoeidheid.
Wat moet je misschien zelf aanpassen om het te verbeteren?
Het karakter van je kind kun je natuurlijk niet veranderen, maar toch kan je ook wat drukkere kinderen helpen om meer rust te krijgen. De eerste stap is de punten achterhalen wat het druk gedrag van een kind kan veroorzaken.
Denk je dat er één of meerdere punten van toepassing zijn op jouw kind, jullie thuissituatie of schoolsituatie? Probeer dit objectief te beoordelen, ook als het om jullie zelf gaat.
Als je weet waar het misschien aan ligt, kan je de volgende stappen ondernemen:
-
Goed contact met school
Als je kind al naar school gaat dan is het handig om dit ook met de leraar te bespreken. Vraag hoe jouw kind zich gedraagt in de klas, wat voor klas het is, of je kind goed mee kan en of ze het vermoeden hebben dat je kind wordt gepest of misschien buitengesloten wordt.
-
Regelmaat en structuur
Zowel op school als thuis is regelmaat en structuur heel belangrijk voor kinderen die van zichzelf wat drukker zijn. Als jullie thuis geen structuur hebben, is dit hét punt om mee te beginnen.
Dit houdt in: eet op dezelfde tijden, breng je kind rond dezelfde tijd naar bed volgens een vast ritueel en sta rond dezelfde tijd op. Het helpt ook als je kind gewoon thuis kan zijn en niet ’s avonds of na school van het ene naar het andere adres moet.
-
Opgeruimde omgeving
Vaak hebben drukke kinderen moeite om veel prikkels te verwerken. Deze prikkels krijgt je kind ook binnen door een drukke omgeving met veel geluid en veel spullen. Een opgeruimd huis kan dus al erg goed helpen. Minimaliseer daarnaast ook de hoeveelheid speelgoed, door een klein gedeelte tevoorschijn te halen en de rest in een kast of opbergkist.
Houd ook de slaapkamer van je kind zo rustig mogelijk zowel qua spullen als qua inrichting, kleuren en decoratie. Geen druk behang of veel tierelantijnen dus.
-
Niet straffen maar complimenteren
Ouders van drukke kinderen zijn vaak de hele dag bezig met hun kinderen corrigeren. Dat is begrijpelijk en soms kun je ook niet anders. Helaas gaat dit wel ten koste van de complimentjes waardoor je kind het idee heeft dat hijniets goed kan doen.
Complimenteer je kind daarom zoveel mogelijk als hij wel rustig is of zich goed gedraagt. Al is je kind slechts 5 minuten met een autootje aan het spelen, complimenteer hem meteen.
Wat te doen als het drukke gedrag blijft?
Pas wanneer je alle tips een paar maanden consequent hebt toegepast en je merkt geen verschil in het druk gedrag van je kind, dan kun je contact opnemen met je huisarts.
Je huisarts zal vragen stellen over het gedrag van je kind, dus zorg dat je goed bent voorbereid. Ook zal de huisarts vragen wat je hebt gedaan om er verandering in aan te brengen, zorg dus ook dat je dit goed kunt beschrijven.
De huisarts zal proberen te achterhalen wat de oorzaak van het druk gedrag bij een kind is. Soms komt hier ADHD uit, maar nog vaker is de oorzaak toch anders en wordt er bekeken wat er gedaan kan worden om je kind te helpen. Als je kind de behoefte heeft om steeds ergens op te kauwen dan kan soms een kauwsieraad helpen.