header luiers van pampers met 50% korting
Peuter

Waar moet je op letten als je peuter een bril nodig heeft?

Als je kindje drie jaar oud is, word je opgeroepen voor de ogentest bij het consultatiebureau. En het kan zo maar zijn dat na het onderzoek blijkt dat je peuter een bril nodig heeft. Of misschien heb je zelf al wel eerder aan de bel getrokken, omdat je het idee hebt dat je peuter niet al te best ziet. Daarom deel ik mijn ervaring waar je op moet letten als je peuter een bril nodig heeft! Want een kinderbril kopen doe je niet elke dag.

libido banner

Waar moet je op letten als je peuter een bril nodig heeft?

  1. De looks

    Niet geheel onbelangrijk natuurlijk, want het oog wil ook wat. Zeker in dit geval. Vroeger was het echt zielig als je als kind een bril moest. Je kreeg een stom montuur met veel te dikke glazen. De echte jampot. Gelukkig is dat al lang niet meer zo. De monturen die voor kinderen te koop zijn, doen niet onder voor die van volwassenen.

    Waar let je op bij de looks en het soort montuur?

    • Kinderbril of ‘volwassen’ look?

      Ik vind persoonlijk dat kinderen best wat langer rond mogen lopen alsof ze een kind zijn. Met de mode van tegenwoordig kan je een peuter kleden alsof hij 18 is. Colbertjes, ‘leren’ broeken, noem maar op. Ik vind dat kleding best ‘kinderlijk’ mag zijn. Hoeft niet met allerlei Disney figuren, maar wel vrolijk en met leuke prints. Ook voor een bril vind ik dat leuk.

      Onze dochter heeft er al een aantal versleten, waaronder een rode, een met cactussen op de pootjes, en nu heeft ze een roze en een gele. Natuurlijk kan je ook voor neutraal gaan, wat wel makkelijker te matchen is bij de outfits.




    • Het model: “hufterproof” en zonder neusvleugels?

      Ik hoor vaak dat ouders kiezen voor een ‘hufterproof’ kunststof model. Logisch, want een kinderbril moet niet zo breekbaar zijn. Persoonlijk kies ik altijd een model met neusvleugels. Die kleine kinderneusjes zijn nog zo mini, daar zakken alle neus vleugelloze brillen meteen weer vanaf, is mijn ervaring. En ben je een neusvleugel kwijt? Dan maken ze hem er gratis weer voor je bij een goede opticien.

  2. luierkorting op pampers banner
  3. De locatie van de opticien

    Uit ervaring weet ik dat er met een kinderbril best wel vaak iets aan de hand is. Je kunt ervoor kiezen om voor de goedkoopste kinderbril te gaan, bij een winkel 50 kilometer verderop. Maar realiseer je wel dat je die 50 kilometers vaker gaat afleggen dan je lief is.

    Bijvoorbeeld omdat de bril verbogen is tijdens het koprollen. Of omdat je een neusvleugel kwijt bent. Of omdat hij toch niet goed afgesteld is en hij steeds afzakt. Onze oudste dochter heeft inmiddels 2,5 jaar een bril (inmiddels nummer vier) en we zijn al behoorlijk vaak op en neer gereden omdat er iets gedaan moest worden.

  4. Wist je dat steeds meer kleine kinderen een bril nodig hebben tegenwoordig? Ken je de 20-20-2 regel al? Hiermee voorkom je dat je kind bijziend wordt!

  5. Neem een reservebril

    Zeker als je peuter een behoorlijke sterkte heeft en gewoon echt niet goed ziet zonder bril, is het belangrijk om er een extra te hebben. Veel opticiens hebben acties, zoals een 1+1 actie, of de tweede bril voor minder geld.
    Bij onze opticien kreeg ik de laatste keer zelfs 3 brillen voor de prijs van 1! De derde deed ik als zonnebril, want als je kindje een echte bril moet, kan hij eigenlijk ook die leuke zonnebrillen van de drogist niet meer op.

    Je kunt er ook voor kiezen om een goedkopere reservebril te bestellen via internet. Als je weet welke sterkte de bril moet hebben, kan je deze vrij gemakkelijk online bestellen. Misschien is hij dan niet helemaal perfect afgesteld, maar voor reserve kinderbril altijd handig. Kinderen klimmen en klauteren nu eenmaal graag en dan sneuvelt er wel eens iets.

  6. Kies niet de duurste bril voor je peuter!

    Al moet je dat natuurlijk helemaal zelf weten. Maar onze eerste bril ging denk ik een half jaar mee. Toen moest ze weer nieuwe glazen. Natuurlijk kan je nieuwe glazen in het ‘oude’ montuur laten zetten. Zelf kies ik altijd een montuurtje uit de middenmoot. Niet de goedkoopste, maar ook zeker geen dure.

    Je weet namelijk niet hoe lang je peuter een bril nodig gaat hebben (zelf droeg ik er als peuter eentje voor 3 maanden) of wanneer er weer dingen moeten veranderen. Zonde om daar steeds weer honderden euro’s voor neer te tellen. Ook neem ik om deze reden nooit de duurste glazen, zo lang gaan ze toch niet mee.

  7. Doe voorwerk, maar laat je kindje de bril kiezen

    Heb je een eigenwijze peuter (wie niet?) die graag zijn eigen zin door wil drukken? Ga dan eerst zelf even langs de opticien. Zo kan je bijvoorbeeld 3 monturen uitzoeken die jij mooi/betaalbaar vindt. Als je met je kindje naar de winkel gaat, laat je hem uit die 3 kiezen. Zo heeft hij toch zelf gekozen, denkt hij.

Als je peuter een bril nodig heeft of kleurenblind is, baal je daar misschien best wel van. En dat snap ik, ik zou voor onze dochter ook graag zien dat ze hem niet nodig heeft. Maar het is nu eenmaal zo en dan kan je er maar beter het beste van maken.



disneybanner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019