luieraanbiedingen header
Bevalling

Waarom een bevalling altijd anders loopt dan je denkt!

Een zwangerschap is in de meeste gevallen al niet te plannen, maar een bevalling al helemaal niet. Misschien heb jij een heel duidelijk beeld van hoe je de bevalling het liefst voor je ziet. Nou ik ga je echt niet zeggen dat je er niet van tevoren over na moet denken of je wensen moet uiten. Maar wees wel een beetje realistisch: heel vaak loopt een bevalling niet zoals je van tevoren had bedacht. Waarom een bevalling (bijna) altijd anders loopt? Dat lees je hier.

beste babyfoon bol.com

Voorbereiden op de bevalling!

Er zijn veel manieren waarop jij je kunt voorbereiden op de bevalling. Je kunt er zoveel boeken over lezen als je maar wilt en ook op zozwanger.nl is veel informatie te vinden. Uiteraard gaat de verloskundige het ook met je over de bevalling hebben.

Maar je kunt er ook voor kiezen om een zwangerschapscursus te volgen. Persoonlijk vond ik dat heel fijn. Je hebt meteen een leuk groepje om op terug te vallen na de bevalling. Vaak ontstaan er echt vriendinnengroepjes uit zo’n ‘pufclubje’.

Heb je geen zin in al dat gedoe? Dan kan je er ook voor kiezen om een informatieve bijeenkomst in het ziekenhuis bij te wonen. Daar vertellen ze je alles over pijnbestrijding en kan je bijvoorbeeld de kraamsuites in het echt zien. Wat trouwens ook niet onbelangrijk is, is om je partner te betrekken bij de voorbereiding op de bevalling. Voor hem is het ook goed om te weten wat hij kan verwachten, zodat hij weet hoe hij jou het beste kan bijstaan.

banner winkelpromo

Kan je een bevalling plannen?

De verloskundige kan je vragen om een bevalplan te maken. Hierin kan jij alles duidelijk opschrijven wat jij belangrijk vind rondom je bevalling. Denk hierbij aan de volgende punten.

  1. Wie wil je bij je bevalling hebben (en misschien nog wel belangrijker; wie niet?)
  2. Waar wil je het liefst bevallen? En ook, hoe? In bad, op een baarkruk, in bed?
  3. Hoe sta je tegenover pijnbestrijding?
  4. Bijzondere wensen: muziek, kaarsjes, wel of geen foto’s maken, of al het andere wat jij belangrijk vindt.

Aan de hand van een bevalplan weet de verloskundige wat jij graag wilt en wat je juist niet wilt. Maar let op: een bevalplan is niet altijd hoe het gaat, want een bevalling plannen is nou eenmaal lastig.




Waarom een bevalling altijd anders loopt dan je denkt!

Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. Maar er worden ook genoeg baby’s geboren met 35 weken (mijn oudste bijvoorbeeld). Of pas met 42 weken. Dat is dus al puntje een. Je kunt je plan klaar hebben, maar je weet niet wanneer je baby wordt geboren!

Bij alle bevallingen voor 37 weken ga je hoe dan ook naar het ziekenhuis, ongeacht wat je in je plan hebt aangegeven. En zo zijn er nog veel meer situaties te bedenken waardoor een bevalling anders loopt dan gedacht. Misschien heb je duidelijk aangegeven geen pijnbestrijding te willen, maar ben je halverwege zo kapot dat je echt niet zonder verder wilt. Dan kan je dat aangeven en moet je je daar vooral niet schuldig over voelen.

Lees ook: Dingen die zwangere vrouwen graag willen weten!

banner autogordel zwangere vrouwen

Medische redenen waardoor een bevalling anders kan lopen

Als jouw vliezen breken, is dat vaak een teken dat je bevalling is begonnen. Maar het kan ook zijn dat er helemaal niets gebeurt! Zijn je vliezen 24 uur gebroken en heb je geen weeën? Dan ga je naar het ziekenhuis om de bevalling op te wekken.

Ook als je baby in het vruchtwater heeft gepoept (je vruchtwater is dan niet helder maar groenig) ga je naar het ziekenhuis. Je kindje heeft daardoor namelijk meer kans op complicaties bij de geboorte. Dus als jij een thuisbevalling voor ogen had en deze situaties doen zich voor? Dan zul je toch even moeten omschakelen. Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen te bedenken waarom een bevalling niet gaat zoals verwacht, misschien moet je uiteindelijk wel een spoedkeizersnede.

Hoe je bevalling ook loopt, wees trots op jezelf! Ook als je misschien helemaal niet gedaan hebt wat je van tevoren had bedacht. Heb je toch voor pijnbestrijding gekozen? Prima, daar is het voor. Moest je na heel veel puffen alsnog onder het mes? Natuurlijk is dat zuur, maar het was op dat moment het beste voor jouw baby.

En dat is toch wat voor ons moeders het meest belangrijk is? Dus dat een bevalling altijd anders loopt, dat is iets om rekening mee te houden. Maar er is niets mis mee om je droombevalling te visualiseren, er zijn er namelijk ook genoeg bevallingen die wel gaan zoals de planning was!

Lees ook: Ben je klaar om een kind te krijgen? Doe deze test!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019