blije doos banner
Nieuws

Waarom een eetplanning maken?

Ik had 7 jaar geleden niet kunnen bedenken dat ik ooit zou plannen wat ik zou gaan eten, voor de hele week! Maar ik had zoveel dingen niet gedacht voor ik kinderen had. Je leven verandert nu eenmaal en je wordt een stuk praktischer. Zoals dus het maken van een eetplanning. Waarom je dit zou doen en hoe? Ik vertel het je!

verzwaringsdeken banner

Wat is een eetplanning?

Heel simpel: je plant gewoon van tevoren wat je gaat eten. Saai, maar handig. Er zijn heel veel leuke profielen te volgen op Instagram en Facebook waar je wekelijks een eetschema kunt vinden. Hier kan je bijvoorbeeld inspiratie uit halen. Deze eetplanning kan je heel hip bijhouden in de leukste plan-boekjes, maar gewoon in jouw telefoon of op de kalender kan natuurlijk ook.




Hoe maak je een eetplanning?

Bij ons thuis doet mijn man altijd de boodschappen op zaterdagochtend, lekker cliché, op de drukste dag van de week, maar hij vindt het geen probleem. Daarom verzinnen wij op vrijdagavond wat er de komende week gegeten gaat worden.

  1. Wat wil je eten?

    Wij verzinnen dit meestal samen, met het gezin. Onze oudste mag voor een dag kiezen (en dan geen PPP’tje, patat, poffertjes/pannenkoeken, pizza). Ze is nogal gek op vlees, dus komt vaak met iets als karbonade, speklap of slavink. Daar verzinnen we dan nog wel wat bij. We schrijven per dag op wat er gegeten gaat worden en welke boodschappen we daarvoor nodig hebben.

  2. Check de aanbiedingen!

    Ga je graag naar een bepaalde winkel? Pak de app van je favoriete supermarkt erbij en kijk wat er in de aanbieding is. Kan je daar iets van gebruiken? Kan je iets maken met wat er in de aanbieding is? Let er wel op dat je niet allerlei aanbiedingen gaat kopen die je anders niet zou aanschaffen.

  3. Haal in een keer alle boodschappen die je nodig hebt

    Alles wat op is, of vers kan je later in de week nog gaan halen.

  4. Houd rekening met lange en drukke dagen

    Zorg dat je op deze dagen iets snels en makkelijks plant om te eten.

  5. Check de data!

    Als je op zaterdag boodschappen doet wil dat niet zeggen dat het eten allemaal tot de vrijdag erna goed is. Check dus bij thuiskomst de data en pas daar eventueel je planning op aan. Of vries vlees bijvoorbeeld in.

Lees ook: 9 Tips om zonder problemen boodschappen te doen met je kind!

monuta banner

Wat zijn de voordelen van een eetplanning maken?

  1. Koken vanuit de voorraadkast

    Bij ons is stap 1 vaak kijken wat er nog in huis is. Hebben we nog mix voor bami, lasagne of een ovenschotel? Dan is de kans groot dat we daar iets van gaan maken. Ook kijken we in de vriezer wat er nog ligt, zoals vlees, groente of restjes. Hierdoor maak je gebruik van wat je nog hebt en dat scheelt weer weggooien.

  2. Het scheelt geld!

    Door de boodschappen voor de hele week te halen bespaar je gegarandeerd geld. Je gaat niet iedere dag door de winkel sjouwen om ter plekke te verzinnen wat je gaat eten. Je loopt niet hongerig door de supermarkt waardoor je van alles meeneemt wat je niet nodig hebt. Kijk hier voor meer tips om geld te besparen als je een baby verwacht!

  3. Minder stress

    Als je voor de hele week het eten bedenkt, heb je er op de drukke dagen geen omkijken meer naar. Je weet wat je in huis hebt en wat je gaat maken, ook voor de kinderen geeft het duidelijkheid en rust. Tenminste dat is mijn ervaring.

  4. Geen zin in wat je had bedacht?

    Wij draaien vaak genoeg onze planning om. Eten we op maandag het bedachte eten voor woensdag en andersom.

  5. Koop grootverpakkingen en vries de rest in

    Verpakkingen van de favoriete slavinken van onze dochter zijn er vaak ook in het groot, wat goedkoper is. Die halveer ik vaak in zakjes en vries ze in. Ik schrijf erop wat erin zit en zo hebben we meteen weer iets voor de planning van over een paar weken. Ook portioneer ik vaak naar wat we nodig hebben. Hebben we een grootverpakking gehakt en eten we maar een keer pasta? Dan haal ik dat deel eruit en doe ik de rest in de vriezer, in kleinere porties zodat het makkelijk te ontdooien is.




Bereid de maaltijden voor!

Iedereen heeft van die dagen in de week waarop je laat thuiskomt, er kinderen naar voetbal of zwemles moeten op de gekste tijden en er eigenlijk weinig tijd is om te koken. Deze dagen kan je inplannen en dus voorbereiden.

  1. Vooruit koken

    Op maandag ben ik vrij en maak ik vaak een pastasaus voor dinsdag. Dan hoeven we dinsdag bij thuiskomst alleen maar de pasta te koken, saus op te warmen en zitten we binnen een kwartier aan tafel (tip: met verse pasta zelfs binnen 6 minuten).

  2. Snijden en marineren kan van tevoren

    Ook donderdag is bij ons een late dag. Vaak eten we dan iets van een wok gerecht. De kip snijd ik bijvoorbeeld de avond van tevoren (of al op het moment dat de boodschappen gedaan zijn, in het kader van portioneren) en zet ik in de marinade in de koelkast. Ook groente kan je vast snijden (en eventueel blancheren, zoals boontjes of broccoli). Op die manier kan je bij thuiskomst alles in de wok mikken en zit je binnen een paar minuten aan tafel.

  3. Maak soep of een ovenschotel op drukke dagen

    Ook ovenschotels en soepen zijn goed vooruit te maken om later in de week te nuttigen.

Weet je niet wat je moet koken? Kijk hier voor lekkere recept ideeën!

Is eetplanning maken iets wat jij zou doen? Of moet je er niet aan denken en wil je het liefst iedere dag bedenken waar je zin in hebt? Wij plannen vaak tot vrijdag en dan verzinnen we in het weekend ter plekke waar we zin in hebben. Een klein beetje spontaniteit mag ook nog wel, toch?



cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019