Het eerste lachje, is een van de vele mijlpalen van je baby. Denk je dat je na een paar dagen al een glimlach ziet? Dat kan kloppen, al is het niet bewust, maar een reflexglimlach. Als de baby 6 weken oud is kan je pas echt je lol op en gaat hij echt lachen. Maar het leukste komt pas na een maand of vier: de schaterlach. Kan je dit uitlokken door veel te lachen naar je baby?
Waarom vinden we lachen zo bijzonder?
Wat is dat toch, met lachende baby’s? Ik heb zo vaak met mijn telefoon in mijn hand gezeten om dat lachje vast te leggen op een foto. En die baby van mij is nu al zo gehaaid dat ze precies lacht als ik mijn telefoon heb weggelegd. Maar het is zo schattig, zo’n onweerstaanbare lach van zo’n minimensje.
Dat ik niet de enige ben die er zo over denkt is wel duidelijk. Er is een Indianenvolk, de Navajo’s, die geloven dat de eerste lach van een baby het moment is waarop de baby echt bij de mensen hoort. Hij zou dan de stap gemaakt hebben van de wereld van de geesten naar die van de mensen. Diegene die de eerste glimlach bij de baby ontfutseld heeft, organiseert dan ook een ‘lachfeest’ voor de baby en zijn familie.
Waarom het goed is om te lachen naar je baby?
Behalve dat een lach van je baby je hart doet smelten zijn er meer redenen om te lachen naar je baby. Lachen is, na huilen, het enige communicatiemiddel dat je baby heeft tot hij kan praten. Jij verschijnt met je hoofd boven de box, je kindje lacht naar je. Jij lacht weer terug en zo gaat het door. Door samen te lachen communiceren jullie met elkaar. Je vormt op deze manier een liefdevolle band met je baby. En je baby leert hierdoor dat je van hem houdt.
Samen lachen is dus een leuke en belangrijke manier van hechten. Die hechting ga je terugzien als je kindje ouder wordt. Lacht hij in het begin naar Jan en alleman? Als je kindje ouder wordt zal hij zijn lachjes gaan bewaren voor de mensen waar hij echt om geeft en die hij leuk vindt. Ook is het voor de baby een belangrijk moment dat hij zich realiseert dat hij de volledige aandacht krijgt van een volwassene. Het oogcontact is hierbij ook belangrijk. De baby voelt zich geaccepteerd en geniet van de onverdeelde aandacht.
Lees ook: 14 Tips om jouw baby te laten lachten!
Op welke manieren lacht een baby?
-
Twee tot drie maanden oud
Behalve de reflexlachjes in het begin en de lieve glimlachjes die daarop volgen gaat jouw baby op een andere manier lachen naarmate hij ouder wordt. Als de baby twee of drie maanden oud is, is het vaak nog een uitdrukking van welzijn. Je kindje lacht omdat hij gelukkig is. Dit kan komen door kleine dingetjes, een lekker volle buik na het voeden. Warm en rozig na een badje, of het feit dat mama’s hoofd boven het bedje verschijnt als hij wakker wordt. Je baby is tevreden en laat dit zien.
-
Vier tot vijf maanden oud
Vanaf een maand of vier oud gaat de baby ook hardop lachen. Eerst zal je dit uit moeten lokken, maar je zult merken dat je baby steeds meer zelf gaat bepalen of hij wel of niet lacht. Baby’s lachen om externe prikkels, bijvoorbeeld een muziekje.
Onze dochter van vier maanden lacht als ik haar boxmobiel aanzet. Als onze peuter “plululululu” tegen haar roept schatert ze het uit. Maar na een paar keer is ze er klaar mee en kijkt ze niet eens meer. De baby krijgt een eigen wil. Daarentegen doet ze het ook als er iemand tegen haar lacht, en wie die iemand is? Dat maakt nog weinig uit.
-
Vanaf een half jaar oud
De echte giechelbuien. Hoe leuk is dat, als je kindje iets grappig vindt kan hij echt in een deuk liggen, keer op keer. Bijvoorbeeld door een blokje van de tafel te schuiven. Of als de hond iets grappigs doet. Ook leert je baby hoe hij andere mensen aan het lachen kan krijgen, wat een handige vaardigheid is voor in zijn verdere leven. Je baby ontwikkelt gevoel voor humor.
Lachen naar je baby, het is niet alleen goed voor je humeur. Maar ook voor jullie band, de hechting en de ontwikkeling van je baby’s humor is lachen heel belangrijk. Altijd blijven doen dus!