Sommige kinderen hebben geen knuffel, maar ongeveer 70% van alle kinderen heeft wel een knuffel, doek, lapje of autootje die hun allereerste beste vriendje is. De knuffel moet overal mee naar toe en is onafscheidelijk van je kind. Het droogt de tranen, biedt veiligheid en de knuffel maakt veel mee met je baby. Dit herken je vast wel als ouder. Maar waarom is nou zo’n knuffel belangrijk voor jouw baby?
Waarom is een knuffel belangrijk?
Tja, heel precies weten wetenschappers het niet, maar ze hebben wel hele sterke vermoedens.
-
Vervanger van papa en mama
Volgens de Britse kinderarts en psychoanalyticus Donald Winnicott zien kinderen hun knuffel als een tijdelijke vervanger van de moeder. De meeste kinderen grijpen namelijk vooral naar hun knuffel als vader of moeder niet in de buurt is. Denk bijvoorbeeld aan logeerpartijtjes of de kinderopvang.
-
Stap naar zelfstandigheid
Knuffels zorgen er soms voor dat kinderen eerder iets durven, zo stelden onderzoekers van de Universiteit Leiden. Een kind deelt eigenschappen aan een knuffel toe, die je kind zelf nog niet heeft ontwikkeld.
De knuffel is bijvoorbeeld stoerder en kan al van een glijbaan of heeft al leren lopen. Hierdoor is je kind ook minder bang, zolang de knuffel maar in de buurt is. Met knuffel durft je kind veel meer, bijvoorbeeld van de glijbaan af gaan. Soms moet de knuffel het zelfs even voor doen en doet je kind het pas als de knuffel het eerst heeft gedaan.
-
Geeft bescherming
In westerse landen is een knuffel belangrijk voor een kind, in andere landen is dat stukken minder. Dat komt waarschijnlijk omdat deze kinderen langer dichtbij hun ouders zijn. Bijvoorbeeld langer in het bed bij de ouders slapen of in een draagdoek worden gedragen. In westerse landen is de fysieke afstand vaak groter en deze afstand tot de ouders vult je kind op met de knuffel.
Hier is overigens niets mis mee. Geen enkel onderzoek wijst uit dat kinderen die een knuffel hebben zich anders ontwikkelen dan kinderen zonder knuffel.
-
Knuffel leert om met emoties om te gaan
Dankzij de knuffel leert je kind beter om met emoties om te gaan, simpelweg door regelmatig het hartje bij de knuffel uit te storten of door zich door de knuffel te laten troosten.
De eerste babyknuffel is een maatje voor het leven!
De eerste knuffel van je baby is een waar maatje voor het leven, of in ieder geval voor een hele lange tijd. Als je baby 7 maanden oud is gaat hij zich hechten aan een knuffel. Het kan trouwens ook een lap, dekentje, autootje of iets anders zijn. De knuffel of het object waaraan je kind zich gaat hechten, is geheel zijn of haar keuze. Helaas dus niet altijd die ene fancy knuffel met naam, die jij zo mooi vindt.
De babyknuffel waar je kind zich aan gaat hechten is het maatje die er altijd voor hem is. Hij biedt veiligheid en geborgenheid. En die gevoelens van veiligheid en geborgenheid, zorgen ervoor dat de knuffel belangrijk is en dat je kind niet zonder dit maatje kan. Zo voelt hij zich niet meer alleen.
De knuffel is niet zomaar een knuffel
Een andere reden waarom kinderen zich zo kunnen hechten aan een knuffel is omdat de knuffel voor hen niet een ding van stof is. De knuffel is belangrijk omdat het in de ogen van je kind leeft. Daarom zal je kind ook veel tegen de knuffel praten en de knuffel laten mee eten, mee slapen en mee dansen.
Knuffeldier tips
Zoals je kunt lezen: een knuffel is best belangrijk en het is helemaal niet erg als er een intense hechting met de knuffel ontstaat. Hieronder dan ook een paar knuffeldier tips:
-
Let op losse onderdelen
Om verstikking bij de baby te voorkomen is het heel belangrijk dat de knuffel geen loszittende onderdelen heeft.
-
Zorg voor een back up
Heeft je kind een knuffel uitverkoren tot favoriet, zorg er dan meteen voor dat je hier meerdere exemplaren van hebt en wissel de knuffels in het begin al goed af. Mocht je er ooit één kwijtraken dan heb je altijd een back up.
-
Was de knuffel als je kind het niet ziet
Al dat snot, groentehapjes en zand dat de knuffel over zich heen krijgt is niet fris, je moet het beestje dus wel eens wassen. Doe dit op momenten dat je kind er niet mee speelt en je kind het niet nodig heeft. Vanaf het begin heb ik de knuffels wekelijks gewassen zodat mijn dochter gewend is aan de ‘wasgeur’.
-
Dwing het afscheid niet op
Het maakt echt niet uit dat je kind straks 7 jaar is en nog steeds gehecht is aan de knuffel. Volgens Louise Tavecchio, psycholoog en emeritus hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam, bepaalt een kind zelf wanneer hij of zij afscheid neemt van een knuffel.
Kan een baby knuffel in bed gevaarlijk zijn?
Ook al is de knuffel nog zo belangrijk voor je kind, het is niet altijd verstandig om je baby met de knuffel, knuffeldoekje of dekentje te laten slapen. De knuffel kan op het gezicht terecht komen waardoor je baby geen adem meer kan halen. Haal de knuffel dus weg nadat je baby in slaap is gevallen of neem een magnetron knuffel.
Er zijn ook veilige knuffels. De Happy Horse knuffels zijn veilig aangezien deze knuffels voldoen aan de hoogste Europese veiligheidsnormen en een CE-keurmerk bevatten.