Dat voorlezen goed is voor baby’s, peuters en kinderen is de meeste ouders welbekend. Maar behalve dat het goed is voor de woordenschat is het ook gewoon een heel fijn momentje samen. Even lekker op de bank tot rust komen met een boekje, of een fijn moment voor het slapengaan. Voorlezen is goed voor een kind, maar waarom eigenlijk?
Waarom lezen we voor aan een kind?
De meeste ouders beginnen met voorlezen als hun kind tussen de twee en de vijf jaar oud is. Als je baby een peuter wordt ontstaat er steeds meer interactiviteit tussen ouder en kind. Je peuter begint te praten en kan echt al een beetje communiceren. Dat maakt het voorlezen leuker, omdat je actie en reactie krijgt. Je kindje kan dingen aanwijzen die jij benoemt en reageert op de verhaaltjes.
Ook gebruiken veel ouders het voorlezen tijdens het bedritueel, om tot rust te komen voor het slapengaan. Maar wist je dat het eigenlijk veel beter is om al van baby af aan voor te lezen? Misschien voelt het wat raar, met je baby en een boekje op de bank. Terwijl je kindje er voor je gevoel nog niets van snapt. Maar niets is minder waar, er zitten veel voordelen aan voor later.
Tip: De leukste voorleesboeken voor een peuter! Onze top 5
Waarom is voorlezen goed voor een kind?
Voor baby’s is voorlezen ook al goed, ze worden er rustig van. Een baby luistert graag naar je stem, het is voor hen herkenbaar en rustgevend. Baby’s die worden voorgelezen hebben kans op een betere taal- en spraakontwikkeling als ze groter worden. Ook verhoogt voorlezen de concentratie, daar gaat je baby zijn leven lang zeker nog iets aan hebben.
Bij de bibliotheek kan je je baby inschrijven, gratis en voor niks. Je kindje krijgt dan een koffertje van Boekstart, met een leuke verrassing erin. En je mag gratis boekjes komen lenen. Wat natuurlijk ideaal is, dan hoef je niet steeds zelf nieuwe boeken aan te schaffen.
Naarmate je kindje groter wordt is het steeds leuker om voor te lezen. Je kindje gaat mee in het verhaaltje en begrijpt wat je voorleest. Hij leert nieuwe woorden en taalinzicht te ontwikkelen. Als je een verhaaltje vaker voor hebt gelezen zal je merken dat je kind het kent. Stiekem een stukje overslaan is er al gauw niet meer bij. En de reactie als je expres een woord of zin verkeerd voorleest is vaak hilarisch.
Andere voordelen waarom voorlezen goed is voor je kind!
Door regelmatig voor te lezen is de kans groot dat je peuter straks op school zijn taalvaardigheden sneller ontwikkelt. Dit is niet alleen fijn voor het leren lezen. Maar ook voor begrijpend lezen, wat op school en ook in zijn of haar verdere leven nog heel vaak van pas gaat komen. Het geeft je kind ook zelfvertrouwen als begrijpend lezen goed gaat. In veel vakken is dit een belangrijk onderdeel.
Ook sociale en emotionele vaardigheden worden gestimuleerd door het (voor)lezen, dit komt onder andere omdat er in veel boekjes aandacht wordt besteed aan emoties. En de liefde voor boeken wordt al jong gelegd. Kinderen die voorgelezen worden houden later zelf vaak ook van lezen.
Wat is nou fijner dan na een drukke dag weg kunnen kruipen in je boek, totaal op gaan in het verhaal? Even helemaal tot rust komen, dat gun jij je kind later ook toch?
Waar kan je voorlezen nog meer voor gebruiken?
Een kind voorlezen stimuleert de fantasie. In verhalen kan immers alles. Van elfjes en draken, tot kabouters en pratende dieren. Maar het is ook heel leerzaam. Door verhalen kan je kinderen kennis laten maken met andere culturen en gebruiken, ze kunnen diersoorten leren en nog veel meer. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat kinderen ook dingen kunnen verwerken met behulp van een boekje.
Zo zijn er luchtige boekjes te koop over de dood. Stel dat er iemand uit de familie overlijd, een opa of een oma, of iemand anders. Dan kan een boek een uitkomst zijn om uit te leggen wat er aan de hand is. Op een niet al te zware manier. En zo zijn er veel meer boekjes, over pesten, plassen op het potje, ziektes en adoptie. Of boekjes over emoties, zo kan je kindje al snel leren wat boos, blij of verdrietig zijn inhoudt. Allemaal kinderlijke manieren om met volwassen onderwerpen aan de haal te gaan, en met emoties om te leren gaan.
Voorlezen is dus goed voor een kind. En leuk om samen te doen. Nog een leuke bijkomstigheid aan een kind dat dol is op boeken is dat het altijd een verlanglijstje heeft. Als je kind groter wordt en zelf gaat lezen gaat het zijn eigen voorkeuren ontwikkelen. En als je kind graag leest heb je altijd iets om te geven voor een verjaardag of ander feestje.