Alle kunstvoeding die je in de winkels kunt kopen, hebben een ding gemeen. Op alle verpakkingen staat te lezen dat borstvoeding het beste is voor jouw baby. Maar niet iedereen kan of wil borstvoeding geven en gelukkig is flesvoeding daar een heel goed alternatief voor. Je kunt in plaats van ‘gewone’ flesvoeding ook kiezen voor biologische flesvoeding. Wat de verschillen zijn vertel ik je hier, zodat je een bewuste keuze kunt maken waarom je kiest voor biologische flesvoeding voor de baby!
Bestaat er een beste flesvoeding?
In Nederland worden strenge eisen gesteld aan wat er wel en vooral niet in flesvoeding moet zitten. Alles wordt streng gecontroleerd door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit). Mede hierdoor is er eigenlijk niet een beste soort flesvoeding. In iedere flesvoeding zitten grotendeels dezelfde ingrediënten, maar toch zijn er belangrijke verschillen in samenstelling en afkomst van de ingrediënten.
Dat er een minimum en maximum is aangegeven voor alle merken flesvoeding voor wat betreft bepaalde ingrediënten, wil niet zeggen dat er daarnaast niets toegevoegd kan worden aan de samenstelling naar aanleiding van eigen onderzoek. Toevoegingen die voor veel merken helaas te duur zijn.
Soorten flesvoeding
In principe bestaan er twee soorten flesvoeding. Die voor zuigelingen tot 6 maanden en de opvolg zuigelingenvoeding, voor kindjes ouder dan 6 maanden. Welk merk je ook koopt, als er nummer 1 op staat, is het altijd voor de baby’s tot een half jaar. De nummering na ‘1’ kan per merk verschillen voor het aantal maanden dat je kindje oud is.
Palmolie in flesvoeding
In de meeste flesvoeding zit palmolie, ook die van Nutricia. Van palmolie weten we dat het voor meer dan de helft uit verzadigd vet bestaat. Verzadigd vet verhoogt het LDL cholesterol, wat weer het risico op hart- en vaatziekten vergroot. (Bron: voedingscentrum) Als je het beste voor je baby wilt, dan zou je kunnen kiezen voor flesvoeding waar geen palmolie in zit!
Echter, jouw baby heeft vetzuren nodig in zijn voeding. Daarom kiezen sommige merken ervoor om palmolie te vervangen door melkroom. Maar veel merken kiezen niet voor melkroom, omdat het een te duur ingrediënt is.
Maar er is meer.
Het voornaamste vetzuur in moedermelk is palmitinezuur. In moedermelk is het gehalte SN-2-Palmitine 73% ten opzichte van de totale hoeveelheid palmitinezuur. In flesvoeding met melkroom is dit gehalte 28,5%, in flesvoeding met palmolie 9,5% en 7% in flesvoeding zonder palmolie. Wanneer je palmolie dus niet vervangt door melkroom, kan je het beter wel toevoegen om een betere vetzuursamenstelling te bereiken. Want je wilt graag dat de flesvoeding de moedermelk samenstelling zo goed mogelijk benadert.
Wat is het verschil tussen biologische flesvoeding en gewone voeding?
Er zijn heel veel biologische producten op de markt. De laatste jaren liggen in de schappen in onze supermarkt steeds meer biologische etenswaren.
In Europa zijn er regels wat er in biologische voeding moet zitten. Zo moeten biologische etenswaren voor minimaal 95% uit natuurlijke ingrediënten bestaan. Ook mag er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt worden bij de productie ervan.
Dit is dus ook zo bij de ingrediënten van biologische flesvoeding, wat het niet alleen een stuk gezonder, maar ook beter voor de wereld maakt! Dit verschil kan een reden zijn waarom je zou kiezen voor biologische flesvoeding!
De voordelen van biologische flesvoeding!
Biologische flesvoeding is dus minder belastend voor het milieu, het bevat minder gifstoffen en resten van groeihormonen. Maar er zitten ook meer gezonde stoffen in. Meer gezonde vetzuren, vitamine E en een hoger gehalte omega-3.
Helaas zit er in de meeste flesvoeding dus ook palmolie (net als onder andere in make-up, shampoo, ijs en margarine). Maar als er iets slecht is voor het milieu, is dat het wel. Om palmolie te maken worden er grote stukken regenwoud gekapt en daardoor ontstaan er veel branden. Dit is slecht voor de CO2 uitstoot, het klimaat en uiteraard de lokale bevolking.
Sommige fabrikanten van biologische flesvoeding gebruiken GEEN palmolie in hun flesvoeding, maar melkroom uit biologische melk! Melkroom is goed voor jouw baby op heel veel vlakken. Zo bevat het dus een hoger gehalte aan SN-2-Palmitine.
Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het de kans op verstopping bij de baby (en daar hebben heel veel baby’s last van) vermindert. Ook helpt het bij de opname van calcium, je kindje kan er beter door gaan slapen en minder van gaan huilen. Maar ook de cognitieve ontwikkeling van je baby (motoriek, taal, geheugen, focus) kan baat hebben bij melkroom.
Is biologische flesvoeding duurder dan gewone flesvoeding?
Er zijn grote verschillen in de prijs van flesvoeding. Kijk alleen maar eens naar het verschil tussen de A-merken en de huismerken. Vaak zijn de laatste de helft goedkoper.
Biologische flesvoeding is duurder dan de A-merken. Net als alle biologische producten die je in de winkels kunt vinden. Dit komt omdat biologisch produceren duurder is. Er zijn natuurlijke ingrediënten nodig en die kosten meer geld. Ook het productieproces (zoals geen bestrijdingsmiddelen gebruiken) is vaak duurder en arbeidsintensiever.
Betekent dit dat “gewone flesvoeding” slecht is voor de baby? Nee zeker niet, dat is ook niet de strekking van dit artikel. Het gaat erom dat je bewust bent van de verschillen en waarom je ook kan kiezen voor de duurdere biologische flesvoeding!
Lees ook: Tips bij flesvoeding geven aan de baby!
Waarom kiezen voor biologische flesvoeding?
Jij wilt dat je baby opgroeit in een wereld waar alles goed gaat. En je wilt dat je kindje de best mogelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Nu weten we dat borstvoeding de beste voeding voor de baby is, maar met biologische flesvoeding geef je de op één na beste voeding aan je kindje.
Daarbij help je ook het milieu een handje, waar jouw kindje in de toekomst hopelijk ook iets aan gaat hebben. Biologische flesvoeding is dus een bewuste keuze!
Als je kiest voor biologische flesvoeding, kies je bewust voor een van de beste soorten voeding voor je baby. Beter voor de wereld, met betere ingrediënten. Want een betere wereld begint bij jezelf toch?
Lees ook: Flesvoeding klaarmaken met bronwater! Is dat beter?