Je moet er niet aan denken, dat je net even op je telefoon kijkt en je peuter van de schommel valt. Toch is vallen goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Het gezegde is niet voor niets “met vallen en opstaan.” Gelukkig kan je ook hierin je kindje bijstaan, en hem ‘leren vallen’. Hiermee leer je je kleintje dat vallen goed is en vergroot je het evenwichtsgevoel van je kind.
Je kind laten vallen, dat doe je toch niet expres!
Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je je baby van de commode laat vallen, of dat je de peuter van de trap af duwt. Maar op een veilige manier je kind ‘leren vallen’ is helemaal niet raar. Gelukkig zijn er veel manieren om je kindje te helpen met zijn motorische ontwikkeling.
Veel dagelijkse handelingen helpen hier al een handje bij, zoals schootspelletjes en met de kinderwagen op pad gaan. Je kindje is bezig met zijn evenwichtsgevoel door rechtop te blijven zitten in de wandelwagen. Door je baby dagelijks op de buik te leggen draag je ook bij aan de ontwikkeling. Je kindje oefent met zijn hoofd omhoog houden en ziet de wereld vanuit een andere invalshoek. Je hoeft je kind dus echt niet moedwillig te laten vallen om te helpen met de ontwikkeling van een goede balans en evenwicht
Waarom is vallen goed voor het evenwichtsgevoel van jouw dreumes?
Leren lopen gaat letterlijk met vallen en opstaan. En dit moet ook. Door te vallen leert je kindje dat vallen niet erg is, en zorg je ervoor dat ze niet bang worden om te vallen. Wat weer belangrijker is als ze groter worden. Je peuter leert, door te vallen, om zichzelf op te vangen. En dat zal hij later nog vaak nodig hebben.
Een peuter is de hele dag bezig zijn evenwichtsorgaan te ontwikkelen. Draaiende speeltoestellen in de speeltuin, oefenen op de step of de loopfiets. Maar ook springen op de trampoline dragen hieraan bij. Lopen over de stoeprand is ook een goede oefening.
Hoe kan je je peuter helpen minder snel te vallen?
Help je kindje waar je kan, maar geef ze ook de bewegingsvrijheid om zelf te proberen, en dus ook soms te vallen. Ben je in de speeltuin en wil je peuter de evenwichtsbalk ‘zelluf doen?’ Laat ze het dan ook zelf doen. Natuurlijk blijf je in de buurt, sta je al in de startblokken en op scherp om ze op te vangen als ze vallen. Maar zie je dat het niet hard gaat, laat ze dan vallen.
En zorg ervoor dat je zelf rustig blijft. Schiet jij meteen in paniek naar je kind toe? Dan zal hij de volgende keer banger zijn en juist niet meer durven omdat hij misschien wel valt. Zie je dat er eigenlijk niets aan de hand is en je kind alleen maar geschrokken is? Zeg dat dan ook “ooh, kan gebeuren, niets aan de hand.”
Zo leert je kind dat vallen goed is en erbij hoort. En probeert hij het weer overnieuw. Een draad op de vloer plakken in een slingerende lijn is ook een leuke oefening, laat je kind hier overheen lopen.
Hoe kan je grote ongelukken proberen te voorkomen?
Gaat je kind hoger en hoger op het klimrek? Zelf vind je het waarschijnlijk doodeng, en zie je de ergste valpartijen al voor je. Maar laat het gebeuren. Zorg dat je ‘binnen handbereik’ bent. Valt je kind van grotere hoogte? Vang hem dan op.
Mijn dochter van 3 klom laatst hoog in het ‘spinnenweb’ bij ons in de speeltuin. Tot helemaal bovenaan en toen struikelde ze en verloor haar evenwicht. Ik stond er naast en ving haar bij haar heupen. Maar ondertussen had ze zichzelf al vastgegrepen aan de bovenste reling en daar hing ze. Dus liet ik haar los en hielp ik haar naar beneden.
Prijzend dat ze zichzelf zo goed had opgevangen en dat dat heel slim van haar was. Apetrots was ze “papa, ik viel, maar toen viel ik toch niet!” Ja, het kan heus wel eens verkeerd gaan. Zelf ben ik als kind van de trap gevallen. Ik was een jaar of 5, en viel van de op een na onderste trede, dus dat is echt niet hoog. Toch presteerde ik het om mijn arm te breken. Dus ja, een ongeluk zit in een klein hoekje. Vaak ben je heel alert bij een peuter en ben je dat bij een groter kind niet. Die dus ook onhandig kan doen en kan vallen. Dat hoort er nu eenmaal bij.
Hoe tegennatuurlijk het voor jezelf ook voelt, het is dus belangrijk om je kind soms te laten vallen. Letterlijk en figuurlijk. Hiermee stimuleer je het evenwichtsgevoel en kan je kind leren dat vallen goed is!