Onze oudste dochter was een echt gevalletje “Hollands welvaren” als baby. Elastiekjes om haar polsen, overal kleine vetrolletjes. Ik vond het er vreselijk schattig uit zien, al zie ik nu achteraf wel dat ze wel heel erg ‘rond’ was. En dat terwijl ze als randprematuur zo klein was toen ze geboren werd. Bij haar is alles goed gekomen, ze groeide in de lengte en niet meer in de breedte. Maar wanneer is een mollige baby niet meer alleen mollig? Wanneer is jouw mollige baby te dik?
Waarom worden baby’s dikker?
Als jouw baby geboren wordt, zijn daar meteen allemaal gemiddelden aan lengte en gewicht van de baby aan gekoppeld. Meisjes wegen bij de geboorte ongeveer 3.290 gram en jongens zo’n 3.410 gram. Toch worden baby’s steeds zwaarder.
Dit is niet zo vreemd, aangezien de volwassenen op deze aardbol gemiddeld ook steeds zwaarder worden. Bij het consultatiebureau wordt de groei van je kindje goed in de gaten te houden. Als je kind meer dan de helft zwaarder is dan andere kinderen van dezelfde leeftijd/geslacht en lengte, is hij echt te zwaar en zal er gekeken moeten worden naar een reden (en een oplossing).
Als een mollige baby niet meer schattig is!
Met een mollige baby in jouw kinderwagen kan je een heleboel ‘grappige’ opmerkingen verwachten. Of je slagroom geeft, in plaats van melk bijvoorbeeld. “Nou nou, Hollands welvaren hoor!” Je baby zal vaak een kneepje in die schattige bolle wangetjes krijgen. Maar op een gegeven moment zijn die schattige bolle wangetjes ineens niet meer schattig.
Meestal groeien baby’s vanzelf uit hun babyvet. Ze gaan kruipen, staan en lopen. Dat lopen wordt rennen en je kindje gaat klimmen. Door die beweging en het groeien in de lengte lost dat “vet probleem” zich, letterlijk, vanzelf op. Als je kindje een jaar of 2 is zal het meeste babyvet verdwenen zijn.
Hoe komt een baby aan overgewicht?
Het is misschien lastig voor te stellen, maar 1 op de 8 kinderen is tegenwoordig te zwaar. Sommige baby’s worden al te zwaar geboren. Als dat zo is, hebben deze baby’s anderhalf keer meer kans op overgewicht op latere leeftijd. Er wordt zelfs gezegd dat overgewicht al kan ontstaan tijdens de zwangerschap. Volgens verschillende artsen worden vetcellen al geprogrammeerd in de baarmoeder. Overgewicht is dan ook deels genetisch bepaald, maar komt ook voor een deel door omgevingsfactoren.
Tips wat je als moeder kan doen als jouw mollige baby te dik is!
Een te dikke baby heeft een grotere kans op allerlei gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan hartfalen, diabetes en gewrichtsklachten. Maar ook slaapstoornissen en kortademigheid kunnen voor komen. Ook worden dikke kinderen vaker gepest op school, wat weer kan leiden tot depressies en andere psychische klachten.
Beter voorkomen dan genezen, is dan ook hier van toepassing.
-
Wil je graag zwanger worden?
Probeer met een gezond gewicht de zwangerschap in te gaan en probeer er ook voor te zorgen dat je niet (onnodig) veel aankomt. Sommige vrouwen gaan letterlijk eten voor twee. “Ik wordt toch dik, dan kan dat extra ijsje ook nog wel.” Behalve dat je later spijt gaat krijgen als je al die kilo’s weer kwijt wilt raken, kan het dus ook voor overgewicht bij je kindje zorgen. Lees hier meer over zwanger worden met overgewicht en zwangerschap obesitas.
-
Is je kindje oud genoeg voor vaste voeding?
Maak dan gezonde keuzes. Geef je peuter liever een stukje fruit dan een koekje. Of een rijstcracker in plaats van chips. Ook is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven, hoe klein ze ook zijn.
Kinderen imiteren de mensen om hen heen. Snaai jij de hele dag door allerlei lekkers? Dan is de kans groot dat je kindje ook vaak om iets lekkers gaat vragen. Bouw daarom een vast ritme in.
-
Genoeg bewegen
Natuurlijk een kleine baby kan je niet stimuleren om te bewegen. Maar als je kindje groter wordt is dit wel belangrijk. Doe samen spelletjes, ga naar buiten. Is je peuter groter? Breng hem dan op de fiets naar de opvang, peuterspeelzaal of school. Pak niet voor elk klein stukje de auto!
Een mollige baby mag er dan wel heel schattig uit zien, maar als je kindje serieus te dik is, valt er nog weinig te lachen. Overgewicht is een echt probleem aan het worden, zowel onder volwassenen als onder kinderen. Gelukkig is er vaak best iets aan te doen, maar hoe eerder je er bij bent, hoe beter het is!
Lees ook: Kan je diabetes bij kinderen voorkomen?