luieraanbiedingen header
Zwangerschap

Wanneer ga je voor het eerst leven voelen tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent, kan je waarschijnlijk niet wachten tot je de baby voelt bewegen. Het is ook zo bijzonder, zo’n kleine baby in jouw buik. Wist jij dat als je 7 weken zwanger bent en jouw kindje zo groot is als een bosbes, hij al beweegt? En bij negen weken zwangerschap, kan hij zijn benen en armen al los van elkaar bewegen. Maar daar voel jij op dat moment nog helemaal niets van. Wanneer ga je voor het eerst leven voelen tijdens de zwangerschap?

startersbox zwitsal banner

Wanneer ga je voor het eerst leven voelen in jouw buik?

De meeste zwangere vrouwen geven aan tussen de 16e en 22e week van de zwangerschap voor het eerst leven te voelen in de buik. Maar dit is ook per zwangerschap en per vrouw verschillend. Jouw baby moet behoorlijk wat kracht kunnen zetten om ervoor te zorgen dat jij het kunt voelen. Hij moet genoeg kracht hebben om door te dringen door je huid. Als je eerder zwanger bent geweest, zal je het gevoel eerder herkennen en dus je kindje eerder voelen.




Waarom zou je pas later voor het eerst leven voelen?

Maar soms heb je pech en moet je wat langer geduld hebben voordat je voor het eerst leven voelt. Bijvoorbeeld als de placenta aan de voorkant ligt. Jouw baby zal dan nog harder moeten schoppen voordat je hem de eerste keer kunt voelen. Ook als je veel vruchtwater hebt, duurt het waarschijnlijk langer.

Bij mijn eerste zwangerschap voelde ik mijn dochter pas met 23 weken, maar de placenta lag dan ook aan de voorkant. Op het moment dat we in het vliegtuig zaten op weg voor onze huwelijksreis, merkte ik haar op. Terwijl ik een half uur daarvoor nog flauwgevallen ben in de vertrekhal. Alsof ze zei “zo, nu heb je tijd voor me, hier ben ik dan.” Myrah voelde ik al vanaf een week of 15.

cheezzbaby banner

Hoe en wat voel je bij de eerste keer leven voelen?

Maar hoe weet je nou wat je moet voelen? Dat blijft lastig uitleggen, ook als je het al een (paar) keer hebt meegemaakt. De meeste moeders beschrijven het als vlinders, kriebels, belletjes of plopjes in de buik. Misschien denk je dat je honger hebt, of rommelende darmen, maar op een gegeven moment besef je dat het de baby is.

En misschien besef je daarna pas dat je dit al eens eerder hebt gevoeld. Een paar weken later pas kan ook jouw partner jullie baby voor het eerst voelen. Meestal schopt een baby richting een hand, dus als jij druk uitoefent op je buik, is de kans groot dat je daar de baby zal voelen.

meegroeiromper banner

Pak jouw rust, ook voor de baby!

Rust nemen tijdens de zwangerschap is belangrijk. Niet alleen voor jou, ook voor de baby. Je zult merken dat jouw baby vaak druk is op de momenten dat jij rustig bent. Toen ik zwanger was van Yinthe werkte ik fulltime in de horeca, de hele dag was ik aan het rennen en vliegen. Als ik ’s nachts in bed lag, was Yinthe enorm druk in mijn buik.

Op de terugweg van het werk zat ik met een pittenzak op mijn buik in de auto, zo vaak had ik last van harde buiken. Bij mijn tweede zwangerschap was dat totaal anders, toen werkte ik op kantoor en was Myrah gewoon de hele dag druk in mijn buik (nog steeds trouwens). Tijdens haar zwangerschap had ik een veel rustiger bestaan en dat heb ik lichamelijk zeker gemerkt. Ik denk dat ik Yinthes vroeggeboorte had kunnen voorkomen door rustiger aan te doen tijdens de zwangerschap. Maar dat zullen we natuurlijk nooit weten. Lees deze tips hoe je meer rust voor jezelf creëert!

Het beweegpatroon van de baby

Hoor je van andere vrouwen verhalen over hele drukke baby’s en is jouw kindje veel rustiger? Ga je dan niet direct zorgen maken. Alle baby’s zijn anders, misschien word je bont en blauw geschopt, of is jouw baby juist heel rustig. Zolang het beweegpatroon van je baby niet ineens heel erg veranderd, is het allemaal prima.

Vanaf de 28e week van de zwangerschap zal je dagelijks je kindje kunnen voelen. Het is fijn om het bewegingspatroon van je baby te leren kennen. Als jij weet wanneer je kindje druk is en wanneer rustig, weet je ook wanneer je je eventueel wel zorgen moet gaan maken.

Wat als je plotseling minder leven voelt in de buik?

Aan het eind van de zwangerschap worden de bewegingen vaak minder of anders, jouw baby heeft immers steeds minder ruimte om te bewegen. Hij kan zich niet meer zo gemakkelijk omdraaien, omdat je buik gewoon vol is.

Merk je een sterke verandering of besef je ineens dat je al een tijdje geen leven meer hebt gevoeld? Zoek een rustig plekje en ga op je linkerzij liggen. Leg je hand op je buik en focus je op je kindje. Voel je nog steeds niets of minder? Bel dan zeker je verloskundige. Ook zij hebben liever dat je twee keer te vaak dan een keer te weinig belt. Wil je meer weten over minder leven voelen? Lees dan deze blog over minder leven voelen tijdens de zwangerschap.

Voor het eerst leven voelen tijdens de zwangerschap is een van de meest bijzondere dingen die je in je leven mee zult maken. Die dikke buik van mijn zwangerschappen heb ik nog geen seconde gemist, maar die bewegingen vond ik wel heel bijzonder. Ik kon echt op de bank voor me uit zitten staren met een hand op mijn buik en contact leggen met de baby. Hoewel ik zo hard geschopt werd dat ik er echt zere ribben aan over hield. De kat werd letterlijk van mijn schoot geschopt. Dus aan het eind was ik er ook wel weer klaar mee. 😉

Lees ook: Feiten over zwangerschap die je nog niet kent!



nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019