header banner hema
Baby

Wanneer gaat een baby praten?

Benieuwd wanneer jouw baby praten gaat? In dit artikel zullen we je vertellen hoe de taalontwikkeling gemiddeld verloopt. Maar houd er wel rekening mee dat dit niet altijd voor jouw kindje hoeft te gelden. Wat je kunt doen om je baby te leren praten is door zelf veel tegen je kindje te babbelen. Daarnaast zijn er nog wat andere tips om het proces van jouw baby leren praten iets te versnellen. Je leest ze in deze blog.

beste babyfoon bol.com

Taalontwikkeling is complex

Als eerste moet gezegd worden dat de taalontwikkeling van elke baby anders verloopt. Vergelijk jouw kind dus niet telkens met die van anderen. Misschien is jouw baby al ruim 1 jaar en kan hij of zij net ‘mama’ zeggen terwijl het buurmeisje van 10 maanden de oren van je hoofd kletst. Taal en communicatie zijn erg complex.

Bij communicatie gaat het immers niet alleen om de woorden die gezegd worden. Ook gebaren en non-verbale communicatie (denk aan gezichtsuitdrukkingen of je houding) en intonatie spelen een belangrijk rol. Misschien kan je kind nog niets zeggen, maar waarschijnlijk begrijpt hij of zij wel veel van wat jij zegt.

baby praten stimuleren

Eerste stappen van taalontwikkeling baby stimuleren

In de eerste 5 maanden hebben baby’s voornamelijk oog voor zijn of haar moeder. Juist in die periode wordt de basis van de communicatie gelegd en dit is het begin van dat je baby praten leert. Maak dus optimaal gebruik van deze onverdeelde aandacht door veel tegen je baby te praten.

Benoem alles wat je op dat moment aan het doen bent en benoem alles wat je baby op dat moment doet. Merk je dat je baby zijn of haar blik gericht heeft op iets achter je, volg dan deze blik en haal datgene erbij en leg uit wat het is. Houd het wel makkelijk en vertel alleen hetgeen wat je op dat moment aan het doen bent. Als je gaat vertellen wat je morgen gaat doen, raakt je kind al snel de draad kwijt.

prenatal banner weekaanbiedingen

Taalontwikkeling start bij pasgeboren baby’s

De taalontwikkeling start al meteen vanaf het moment dat je baby is geboren. Hoewel je kind nog geen woorden kan zeggen heeft hij of zij al één middel om te communiceren en dat is huilen. Als je goed luistert naar de manieren waarop je baby huilt en wat er op dat moment aan de hand is (honger, volle luier, aandacht willen) dan weet je na een tijdje precies welke manier van huilen bij welke behoefte past.

Jouw baby praten leren kan door veel voor te lezen, woorden horen en woorden spreken gaan hand in hand.

Wanneer gaat een baby praten? Dit is de gemiddelde ontwikkeling

Gemiddeld gaan kinderen echt praten (dus hele zinnen) als ze ongeveer 3 jaar oud zijn. Dit zijn nog niet de meest logische zinnen, maar je zult waarschijnlijk wel begrijpen wat je kind bedoelt. Hieronder vind je de gemiddelde taalontwikkeling van je baby, maar het kan zijn dat je baby sneller of langzamer is.

  • Vanaf 6 weken oud:

    Je baby gaat babygeluiden maken zoals ‘ah’, ‘oh’ of ‘uh’. Dit zijn goede manieren voor je baby om de tong, lippen en mondspieren te ‘trainen’. Als je baby dit geluid maakt geef hem of haar dan meteen aandacht. Zo leer je jouw baby dat hij of zij niet hoeft te huilen om aandacht, maar het zijn de eerste stapjes waarin je baby praten leert.

  • Vanaf 6 maanden:

    De babygeluiden maken plaats voor brabbelen zoals ‘dadadada’.

  • Vanaf 8 maanden:

    Je baby gaat een verband zien tussen zijn of haar gedrag en jouw reactie.

  • Vanaf 1 jaar:

    Nu komen de eerste woordjes en je baby begrijpt nu wat sommige woordjes betekenen. Blijf constant tegen je baby praten en benoem elk onderwerp of persoon bij de naam. Wanneer zegt een baby mama is dan ook in deze periode en hopelijk zullen de eerste woordjes van jouw baby ‘mama’ en ‘papa’ zijn.

  • Vanaf 1,5 jaar:

    Je baby gaat nu woordjes combineren en kan twee woorden zeggen. Met deze twee woorden probeert je baby een hele zin te zeggen dus blijf goed opletten! Je kunt het baby leren praten stimuleren door te herhalen wat je baby zegt maar dan in een complete zin. Voorbeeld is dat je baby ‘mama auto’ zegt waarmee wordt bedoeld dat mama naar de auto moet.

  • Vanaf 2 jaar:

    Vanaf de 2 jaar gaat de taalontwikkeling sneller en kan je kind al zinnen van 3 of zelfs 4 of 5 woorden zeggen. In plaats van alleen namen of objecten kan je kind nu ook lidwoorden en werkwoorden gebruiken. Je kind zal je ook beter begrijpen en kan je antwoord geven op de vraag wat hij of zij aan het doen is.

Hier zijn een groot aantal voorleesboeken die de taalontwikkeling van jouw baby stimuleren.

tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019