De bevalling, ik kan persoonlijk niet zeggen dat ik daar naar uitkeek. En als je weet wat er allemaal in het kraampakket zit, al helemaal niet meer. Zo zitten daar bijvoorbeeld de kraamverbanden in. Waar zijn ze voor? Wanneer gebruik je ze en nog belangrijker, wanneer mag je stoppen om ze te gebruiken? Ik zet het voor je op een rijtje.
Wat is kraamverband?
Maandverband kennen we allemaal. Om dit tijdens de menstruatie te gebruiken is prima. Maar je zult begrijpen dat maandverband na de bevalling niet gaat doen wat het moet doen.
Het bloed dat je verliest is veel meer dan tijdens je menstruatie, en je zult binnen no time doorlekken en alles onder smeren. Ook is maandverband synthetisch en gaat sneller broeien. Dit wil je niet, om infecties te voorkomen.
Een kraamverband is dus eigenlijk een reusachtig maandverband met een enorm absorberend vermogen, beschermt tegen doorlekken en het voelt zacht aan mocht je hechtingen hebben na de bevalling. Je kunt het vinden in het kraampakket dat je van de zorgverzekering ontvangt, en het is ook gewoon te koop bij de drogist.
Kraamverbanden zijn extra lang en dik en gemaakt van goed absorberend materiaal. Behalve een plakstrip bevat het ook een speciale folie wat voorkomt dat je doorlekt. Een kraamverband plak je in je onderbroek, in het begin misschien wel twee tegelijk.
Wat handig kan zijn is een oude boxershort van je man aantrekken, deze zijn groter en bieden meer ruimte. Ook zijn er natuurlijk speciale shortjes voor vrouwen te koop, als je er iets ‘charmanter’ bij wilt liggen, wat natuurlijk sowieso niet onbelangrijk is in je kraambed. En geloof mij, zolang je die kraamverbanden draagt voel je je toch niet charmant.
In het kraampakket zitten ook gaasbroekjes. Speciale broekjes die elastisch zijn en waarin je gemakkelijk het kraamverband kunt plaatsen. Ideaal voor de eerste uren na de bevalling.
Wanneer gebruik je kraamverbanden?
Van de week zag ik een aflevering “Sixteen and pregnant” op MTV. “Ja meisje, bevallen is een smeerboel”, zei een van de artsen. En dat is precies wat het is. Helaas houdt het niet op bij de bevalling, maar blijft het nog wel een paar weken een smeerboel.
Nadat je baby geboren is, wordt ook de placenta geboren. En op de plek waar deze vast heeft gezeten aan de baarmoederwand ontstaat een wond. De baarmoeder is heel goed doorbloed, veel beter dan andere plekken van je lichaam. Hierdoor blijf je nog wel een tijdje vloeien. Je kunt ervan uit gaan dat je nog een week of 6 bloed blijft verliezen na de bevalling.
Je kunt het vergelijken met een hele hevige menstruatie, er wordt baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit is een bloederig weefsel in helderrood bloed. Ook kunnen er grote stolsels in zitten, soms wel ter grote van een tennisbal.
Even schrikken in het begin, maar niet nodig. Dit is uiterst normaal. Zeker als je een tijdje gezeten of gelegen hebt en je staat op is de kans groot dat je zo’n stolsel verliest na de bevalling.
Het is belangrijk om je kraamverband vaak te verschonen. In ieder geval elke keer als je hebt geplast (spoel ook de boel beneden even schoon, met een flesje lauw water of de douchekop, dit voorkomt infecties). Waarschijnlijk ga je wel vaker verschonen, als je opstaat en je ‘voelt’ zo’n stolsel gaan, wil je gauw weer een schoon verbandje.
Wanneer kan je stoppen met het gebruiken van kraamverband?
Na verloop van tijd zal je merken dat het bloeden en het verlies van stolsels minder wordt. Dit is verschillend per persoon. Na de bevalling van Yinthe was ik na een week uitgebloed, maar het vloeien kan wel tot 6 weken aanhouden. Je kunt stoppen met het gebruiken van kraamverband als je bloedingen lijken op een normale menstruatie. Dan verwissel je de grote verbanden voor maandverband.
Dit is ook te krijgen in verschillende gradaties, zo kan je rustig afbouwen tot het bloeden helemaal gestopt is.
Gebruik geen tampons gedurende de eerste 6 tot 8 weken na de bevalling. Als de placenta wond nog niet helemaal genezen is kunnen tampons voor een infectie zorgen. Ook kunnen ze hechtingen irriteren, als je die hebt. Het is niet verstandig om in bad te gaan of seks te hebben zolang je nog vloeit.
Je zou er misschien niet snel aan denken, maar ook als je een keizersnede hebt gehad krijg je te maken met vaginale nabloedingen. De placenta is ook in dit geval verwijderd en die wond zal moeten genezen. Ook in dit geval heb je dus kraamverbanden nodig. Heb je na je kraamperiode verbanden over? Dan kan je die via de verloskundige doneren aan goede doelen. Zo komen alle resten van de kraampakketten ook weer goed terecht 😉