Het ziet er altijd heel schattig uit, een baby met een dikke bos haar. Toch is die enorme bos meestal van korte duur. Hoe zit dat nou eigenlijk met babyhaar? Wanneer groeit het echte haar van de baby?
Wanneer groeit het echte haar van de baby
De allereerste haartjes die je baby krijgt noemen we languno, donshaar. Dit krijgt je baby in de vierde maand van de zwangerschap. Een zacht ‘vachtje’ om op temperatuur te blijven. Later in de zwangerschap, zo rond de 36e week valt dit donshaar uit. Het komt terecht in het vruchtwater en je baby slikt het in. Na de geboorte zal je baby dit met de eerste ontlasting uitpoepen, het meconium.
De haartjes die je baby nu krijgt noemen we nesthaar, ook wel vellushaar. Deze haartjes zijn nog dun en slap. Hiermee wordt je baby geboren, en dat kan dus best een hele bos zijn. Maar ook deze haren gaat je baby weer verliezen, meestal tot hij een half jaar oud is.
Het echte haar van de baby gaat meestal pas groeien als je baby een maand of 9 is. Deze haartjes hebben de kleur die je kindje de eerste tijd zal houden. Ook als het echte haar er is worden de meeste baby’s nog een keer kaal, op het achterhoofdje. Dit komt omdat baby’s veel liggen. De haartje breken af of vallen uit. Maar deze kaalheid gaat vanzelf weer over. Baby’s worden groter, ze gaan minder slapen en de nekjes worden sterker.
Hoe groeien haren?
Haren groeien in een cyclus, de haarcyclus. Deze cyclus zet zich voort gedurende je hele leven, net zo lang tot er geen nieuwe haren meer groeien. Uit een haarzakje kan twaalf tot twintig keer een nieuwe haar groeien en bestaat uit de volgende fases.
- De groeifase: dit is de fase waarin je haar volop aan het groeien is. Deze fase kan wel 2 tot 6 jaar duren.
- De overgangsfase: in deze fase groeit het haar helemaal niet. Gemiddeld duur dit een paar weken.
- De rustfase: het haar is in rust en maakt zich op voor de volgende groei fase.
Het haartype van de baby
Welk haartype je baby krijgt heeft gedeeltelijk te maken met erfelijkheid. Stijl haar, haar met slag, krullend, dik of dun. Er zijn veel verschillende haartypes. Elk haartype heeft zijn eigen verzorging nodig. Kroeshaar is lastig te behandelen, stijl haar gemakkelijk, maar wordt snel vet. Niet alleen de genen hebben te maken met het haartype, ook hormonen doen hier aan mee. Het kan maar zo zijn dat het haartype van je kind tijdens de pubertijd nog veranderd.
Bekijk de video van baby Theo die deze enorme bos babyhaar heeft!
De kleur haar van de baby
Net zoals het haartype van je baby heeft ook de haarkleur te maken met genen en erfelijkheid. Als jij en je partner allebei blond zijn is de kans groot dat de baby ook blond wordt. Heb jij zwart haar en je partner blond? Dan is het voorspelbaar dat jullie kindje daar een beetje tussenin zal zitten.
De haarkleur van je kindje wordt vaak met de jaren donkerder. Van blond naar donkerblond, of zelfs naar bruin. Haren worden eigenlijk nooit lichter (behalve in de zomer, door de zon).
De hoeveelheid pigment in het haar zorgt voor de kleur, hoe meer melanine het haar bevat, hoe donkerder het is. Als de haren veel phaeomelanine bevatten kleuren ze rood.
De haren van de baby wassen
Haren van de baby wassen, het is meestal niet heel vaak nodig. Zo heel vies wordt een baby nog niet. Toch kan het lekker zijn om je baby op te frissen, als hij bijvoorbeeld wat zuur ruikt door spugen of mondjes teruggeven. Babyhaartjes kan je beter niet vaker dan 2 of 3 keer per week wassen. En als je de haartjes wast, doe dit dan met een neutrale shampoo die geen parfum bevat.
Of je baby geboren wordt met een weelderige bos haar is dus maar de vraag. En als je baby weinig haar heeft, hoef je niet te treuren, het echte haar van de baby komt immers pas veel later.