Heb je jezelf wel eens afgevraagd wanneer de meeste baby’s geboren worden? Ik heb het antwoord voor je opgezocht. Niet alleen weet ik in welke maand de meeste baby’s geboren worden, maar ook welke dag van de week een populaire geboortedag is en op welke specifieke dag de meeste kinderen ter wereld komen. Leuk om te weten toch? Wanneer zijn jouw kinderen geboren?
Wanneer worden de meeste baby’s geboren?
De geboorte van een baby is minder random dan je in eerste instantie zou denken. Er zijn zeker trends zichtbaar. Het is zelfs zo dat al vele jaren lang dezelfde maanden bekend staan als dé maanden waarin de meeste baby’s geboren worden. En de meest populaire dag waarop mensen hun verjaardag vieren, ligt steevast in dezelfde maand.
Laten we beginnen met de seizoenen. Het meest populaire seizoen waarin kindjes worden geboren is de zomer. Als we dan even 9 maanden terug tellen, dan is het overduidelijk dat partners elkaar in de wintermaanden wat vaker opzoeken tussen de lakens dan in de zomer. Dat snap ik, het is dan toch ook veel te warm?! Wat erg leuk is, is dat de meeste vrouwen zwanger worden rond de feestdagen en dan met name rond oud en nieuw. Gelukkig nieuwjaar!
Welke maand worden de meeste baby’s geboren?
Even een paar jaartjes terug. Vanaf 2011 tot 2015 werden de meeste baby’s geboren in augustus. Op de tweede plek stond juli gevolgd door september. In 2015 werden de meeste baby’s geboren in juli, dit waren er 15.623. Op de tweede plek stond augustus met 15.565. De minste baby’s werden geboren in de maanden februari en april. November en december zijn ook geen populaire maanden om geboren te worden. Maar laten we het iets dichterbij bekijken.
In 2020 werden de meeste baby’s geboren in juli (15.476) en in 2021 in september (16.086), gevolgd weer door juli en daarna augustus. In 2018, was juli dé maand van de baby’s. Er werden toen 15.237 baby’s geboren, waaronder die van mijzelf, haha. Op de tweede plek staat augustus met 15.090 geboortes, gevolgd door september waarin 14.889 kinderen werden geboren.
Zoals je ziet: we blijven de meeste kinderen op de wereld droppen in de maanden juli, augustus en september.
Is jouw baby in 2021 geboren in februari, dan is de kans het kleinst dat je veel andere verjaardagen hebt in die maand. In die maand was het aantal kinderen dat geboren werd ‘slechts’ 13.448. Januari was ook niet zo populair afgelopen jaar.
(Bron: CBS.nl)
Welke dag van de week worden de meeste baby’s geboren?
Als we kijken naar de meest populaire maanden waarin kinderen worden geboren (of misschien moet ik zeggen: de meest populaire maanden om te seksen, wat dus de winter is) dan is dit al jarenlang vrij duidelijk. Maar hoe zit dat met de dag?
Opvallend is dat in 2019 maar ook in andere jaren er minder kinderen geboren werden in het weekend, dan op weekdagen. Vijftig jaar geleden was er geen verschil tussen week- of werkdagen. Nu zijn de weekdagen populair. In de periode van 1995 tot en met 2013 werden de meeste kinderen op een woensdag geboren. In 2016 en 2017 en 2019 werden de meeste kinderen op een vrijdag geboren. (Redactie noot: Over de jaren erna heeft het CBS geen cijfers verzameld)
Meeste kinderen geboren op 11 september
In 2019 was 11 september de dag waarop de meeste baby’s geboren werden. Er werden op die dag 604 kinderen geboren. 604 op één dag! Andere goede dagen waren 13 september (604 geboortes), 12 september (595 geboortes).
Grappig om te weten: in de periode van 1995 tot 2015 was 24 september de meest voorkomende geboortedatum! En wat vertelt ons dat? Precies: dat mensen nog steeds rond oud en nieuw samen het nieuwe jaar inluiden in bed!
Waarom worden de meeste baby’s ’s nachts geboren?
En dan als laatste nog het tijdstip. Uit een onderzoek van University College Londen onder 5 miljoen Engelse bevallingen, bleek dat 70% van de baby´s geboren worden buiten werktijd. Vooral tussen 1.00 uur en 7.00 uur ´s nachts werden veel kindjes op de aarde gezet, waarbij 4.00 uur toch wel het meeste voorkwam. Waarom is dat eigenlijk?
Waarom worden de meeste baby’s geboren in de nacht? Het schijnt te maken te hebben met evolutie en een slim trucje van onze hormonen. Dit trucje zorgt ervoor dat vrouwen niet gaan bevallen op een moment dat het hectisch is, maar juist op een moment dat het lichaam rust heeft. Dit is evolutionaire vastgelegd: onze voorouders moesten overdag werken en actief zijn, ’s avonds was er rust.
Lees meer over op welk tijdstip beginnen de meeste bevallingen!
Het hormoon dat essentieel is om de bevalling op gang te helpen is oxytocine (wordt ook wel het weeën hormoon genoemd). Dit hormoon moet toenemen in het bloed om de weeën op te wekken. Het schijnt dat als er geen rust is in de omgeving of als het niet veilig voelt, de oxytocine in het bloed zakt waardoor de bevalling niet op gang komt.
Het hormoon adrenaline stijgt in onrustige en actieve situaties, dat geldt zelfs als je een kopje koffie gaat drinken. Hoe meer adrenaline in het lichaam, hoe lastiger oxytocine hier ‘langskomt’. Maar wanneer het lichaam rust heeft en ontspant, zakt adrenaline en kan oxytocine stijgen. De bevalling kan dan dus op gang komen.