Vraag jij jezelf af wanneer kan je zwanger worden na de spiraal? Dan ben je zeker niet de enige. Er zijn heel veel vrouwen die zich afvragen wanneer ze zwanger kunnen worden na het gebruik van de spiraal. Gelukkig hebben wij hier het antwoord voor je! Tevens kom je ook te weten wanneer je menstruatie weer op gang kan komen en hoe een spiraal eigenlijk werkt.
Welke soorten spiralen zijn er?
Er zijn twee soorten spiralen verkrijgbaar. De Mirena spiraal van plastic en het koperen spiraaltje van ParaGard. Beide spiraaltjes zijn T-vormig en ongeveer 3 centimeter lang. Een spiraaltje kan je nooit zelf plaatsen, dit moet gedaan worden door een zorgverlener zoals je huisarts of gynaecoloog. Het is ook beter om diezelfde persoon in te schakelen om je spiraal te laten verwijderen.
-
Mirena spiraal
Als je een Mirena spiraaltje hebt kan je 5 jaar lang seks hebben zonder anticonceptie en toch beschermd zijn tegen een zwangerschap. In ieder geval voor 99%. Let uiteraard wel op voor geslachtsziekten, die worden alleen tegengehouden door een condoom.
Een Mirena spiraal is ideaal voor vrouwen die een langdurige bescherming willen hebben tegen een zwangerschap, maar wel spontaan seks willen hebben. Veel vrouwen worden niet of maar heel weinig ongesteld met een Mirena spiraal. Mirena bevat wat hormonen, maar dit zijn er heel weinig. -
ParaGard spiraal
Het koperen spiraaltje heeft ook een T-vorm. Het verschil tussen een koperen spiraaltje en Mirena is dat je bij het koperen spiraaltje nog wel ongesteld wordt en er zitten geen hormonen in. Als je een ParaGard spiraaltje hebt, ben je voor 100% beschermd tegen een zwangerschap. Best vreemd toch, aangezien er geen hormonen in zitten? Hieronder kan je lezen hoe een spiraaltje werkt.
Zwanger worden na het gebruik van een spiraal kan soms al binnen een maand!
Hoe werkt een spiraal?
Beide spiraaltjes hebben nagenoeg geen invloed op je natuurlijke menstruatiecyclus. Dat lijkt soms wel omdat veel vrouwen met een Mirena spiraal niet meer ongesteld worden. Toch vindt er gewoon een eisprong plaats en wordt deze bijna niet beïnvloed.
Dat is wel het geval bij de pil. In de pil zitten meerdere hormonen die je eisprong blokkeren en een eventuele innesteling voorkomen (voor het geval je toch een eisprong had). Dit beïnvloedt dus je menstruatiecyclus. Als je stopt met de pil om zwanger te worden moet je cyclus en je eisprong weer op gang komen.
Bij een spiraal is dat niet het geval. Daarom kan je sneller zwanger worden na de spiraal dan na de pil. Hoe komt het dan dat je toch niet zwanger kunt worden met spiraal?
-
Werking Mirena
Het Mirena spiraaltje geeft het hormoon levonorgestrel af. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt. Hierdoor kunnen spermacellen moeilijker in de baarmoeder komen en wordt het voor de zaadcellen erg moeilijk gemaakt om het eitje te bereiken. En daar hebben ze sowieso al veel moeite mee.
Daarnaast verkleint de spiraal de opening van de baarmoeder. Dit kan je vergelijken met dikke muren om je eitje heen bouwen, een massieve deur erin zetten en deze ook nog eens op slot draaien. -
Werking Koperen spiraal
Een koperen spiraal geeft geen hormonen af. Om ervoor te zorgen dat je niet zwanger geraakt (en die kans is bij een koperen spiraal 0%) maakt de spiraal zaadcellen inactief. Ze worden dus compleet uitgeschakeld zodat ze niet meer hun reis naar het eitje kunnen afleggen. Einde verhaal.
Menstruatie na Mirena spiraal
Wanneer je weer ongesteld wordt nadat het spiraaltje eruit wordt gehaald verschilt heel erg per persoon. Maar meestal kan je erop rekenen dat je binnen een paar weken weer tampons of maandverband in huis moet halen. Sterker nog: het is beter om deze meteen al aan te schaffen. Je kunt namelijk ook al eerder ongesteld worden.
Het kan zijn dat je cyclus gewoon verder gaat aangezien een spiraal je cyclus niet beïnvloed. Het probleem is alleen dat je bij Mirena niet altijd weet in welke week van je cyclus je zit aangezien je niet meer ongesteld wordt. Kortom: je kunt snel weer ongesteld worden na een Mirena spiraal.
Hoe lang duurt zwanger worden na de spiraal?
Zwanger worden na de spiraal kan echt al heel erg snel zijn. Dat komt dus omdat een spiraal geen invloed heeft op je menstruatiecyclus. Deze gaat waarschijnlijk gewoon door of wordt snel weer opgepakt. Het kan zelfs zo zijn dat je in de eerste maand al zwanger kunt worden! Wil je dit nog even uitstellen gebruik dan een condoom.
Maak jezelf geen zorgen als het zwanger worden na de spiraal wat langer duurt dan een maand. Soms kan het namelijk een paar maanden duren. Daarnaast spelen er bij zwanger worden ook andere factoren een rol. Maar in principe ben je nadat je de spiraal laat verwijderen binnen een maand tot paar maanden weer vruchtbaar.
Lees ook: Zwanger worden na een curettage. Hoe zit dat eigenlijk?