Er bestaan zeer veel babykwaaltjes, sommige zijn vervelender en gevaarlijker dan anderen. Warmtebultjes bij een baby zijn gelukkig niet gevaarlijk maar wel vervelend. Wat kan je doen tegen warmte uitslag en kan deze huiduitslag kwaad?
Hoe herken je warmtebultjes bij een baby?
Net als bij volwassenen zien warmtebultjes bij een baby er uit als kleine rode vlekjes, soms met een blaasje. Ze komen het meest voor in het gezicht, de nek, de billen en op de romp van de baby.
Wanneer baby’s een hoedje of petje op hebben, dan beginnen ze vaak onder de rand van het hoofddeksel. Ook de liezen en oksels zijn warmere plekken van het lichaam en vaak het startpunt voor warmtebultjes.
Wat zijn de oorzaken van warmtebultjes?
Deze bultjes of vlekjes ontstaan dus omdat een baby het te warm krijgt. Dit gebeurt meestal op warme zomerse dagen, maar het kan ook in de winter voorkomen wanneer een baby te warm gekleed is.
Bij het ontstaan van warmtebultjes zitten de zweetkliertjes van de baby verstopt. Het zweet kan daardoor niet weg en dus kan de baby niet goed afkoelen door te zweten.
Lees ook: Je baby op temperatuur houden bij hitte en warm weer
Daarnaast zijn bij een baby de poriën kleiner waardoor ze sneller verstopt raken en voor minder verkoeling door zweten kunnen zorgen. Wanneer een baby dan ook nog eens te warm gekleed wordt of van buiten naar binnen gaat en daar de warme kleding niet snel genoeg uit gedaan wordt, dan ontstaan er regelmatig warmte uitslag of bultjes.
Wat te doen tegen warmtebultjes of warmte uitslag bij de baby?
In principe gaan warmtebultjes bij een baby vanzelf weer weg, wanneer de baby voldoende verkoeling krijgt. Soms kan dit echter wel een poosje duren en zal de warmte uitslag langer aanwezig blijven.
Wanneer jouw baby regelmatig last heeft van warmtebultjes, kan je langs gaan bij de huisarts. De huisarts kan dan kijken of het inderdaad om warmte bultjes gaat en of er eventueel een zalfje nodig is om het sneller weg te laten gaan. Ook kan de huisarts aangeven wanneer het niet door de warmte komt en gaan onderzoeken wat het dan wel is.
Wellicht dat deze middeltjes helpen om het te verzachten:
-
Warmte uitslag baby behandelen met sudocrème
Op sommige fora geven moeders aan dat je op warmtebultjes sudocrème moet smeren. Dit wordt echter niet door specialisten aangeraden. Sudocrème werkt prima bij luieruitslag en schrale plekken, maar is niet gemaakt om warmtebultjes tegen te gaan of te behandelen.
-
Aloe vera gel tegen warmtebultjes of warmte-uitslag bij de baby
Zoekend op het internet kom je tips tegen van andere moeders tegen warmtebultjes bij een baby of kind. Zo lees je dat Aloe vera gel kan helpen tegen warmte-uitslag. Het verzorgt, verzacht en koelt de huid. Door het in de koelkast te bewaren zou het nog fijner zijn als je het aanbrengt op de huid van de baby. Je bestelt het hier.