Waar ik al heel snel achter kwam na de geboorte van mijn dochter, was dat borstvoeding geven niet altijd gelijk goed gaat. Het is misschien juist uitzonderlijk als het wel meteen soepel verloopt. Voor de meeste moeders is het de eerste dagen doorzetten en blijven proberen. Soms moet een moeder besluiten dat het beter is om te stoppen, wat een prima besluit is, alleen gaat het toch vaak gepaard met grote schuldgevoelens. Lees hier waarom borstvoeding geven soms niet gelijk lukt en wat je kunt doen.
Wat als borstvoeding geven niet gelijk lukt?
Drie weken heb ik er erover gedaan voordat mijn dochter goed uit de borst dronk en we eindelijk ontslagen werden uit het ziekenhuis. Mijn dochtertje was te vroeg geboren en had een heel laag geboortegewicht. Daarnaast heb ik een keizersnede gehad en duurde het even voordat mijn melkproductie op gang kwam.
Drie weken lang hebben we dagelijks geprobeerd haar aan te leggen en dit was slopend en vermoeiend. Ik begon op een gegeven moment tegen de voedingen op te zien en stond vaak op het punt te stoppen. Toch heb ik doorgezet omdat ik per se borstvoeding wilde geven en daarnaast had ik één groot voordeel. Ik lag in het ziekenhuis waar verpleegsters waren die mijn dochter konden verzorgen als ik dat niet kon. Dat voordeel hebben moeders die thuis zijn niet.
Als ik thuis was geweest, was het waarschijnlijk een heel ander verhaal. Dan zijn er meer zaken die je aandacht vragen en zou ik niet in de positie zijn om mezelf volledig op de borstvoeding te storten. Als bij mijn volgende baby het borstvoeding geven niet gelijk lukt, zal ik waarschijnlijk eerder overstappen naar een alternatief. Lees hier meer over mijn ervaring met borstvoeding geven.
Waarom? Omdat borstvoeding geven niet op de eerste plaats hoort te staan, maar jouw gezondheid en gemoedstoestand!
Als je door alle pogingen om je kind te voeden alleen maar slapeloze nachten hebt en ontzettend gefrustreerd en emotioneel wordt, dan is dat schadelijker voor je baby dan gewoon stoppen en overgaan op een alternatief.
Schuldgevoelens
Veel moeders voelen zich ontzettend schuldig als borstvoeding geven niet gelijk lukt en denken dat ze falen wanneer ze moeten besluiten te stoppen. Maar dames, dat is absoluut niet waar. Ik word er soms moe van dat tegenwoordig iedereen erop zit aan te dringen dat je borstvoeding moet geven. Je bepaalt dat zelf.
Natuurlijk, borstvoeding is de beste voeding, maar soms gaat of wil je het niet en dan is kunstvoeding prima alternatief. Blijf naar jezelf luisteren, want je kind heeft meer aan een blije en ontspannen moeder, dan een moeder die gefrustreerd en doodmoe is door alle pogingen om borstvoeding te geven.
Oorzaken van borstvoeding die niet op gang komt
In de tijd dat ik in het ziekenhuis lag heb ik heel veel verhalen van andere moeders gehoord over borstvoeding. Er zijn heel veel oorzaken waarom borstvoeding geven niet gelijk lukt of misschien wel helemaal niet lukt.
Deze oorzaken zijn:
-
Baby kan niet goed drinken
Bijvoorbeeld omdat de baby te vroeg is geboren en nog niet de kracht heeft om uit de borst te drinken. Kinderen met het syndroom van Down of een schisis hebben ook vaak moeite met uit de borst drinken. Een te korte tongriem of reflux kunnen ook oorzaken zijn waarom borstvoeding geven niet meteen gelijk lukt.
-
Problemen met de borsten
Soms moeten vrouwen stoppen door een borstontsteking, ingetrokken tepels of te pijnlijke tepels.
-
Problemen met melkproductie
Sommige vrouwen krijgen de melkproductie niet goed op gang of blijven te weinig aanmaken waardoor ze niet in de behoefte van hun baby kunnen voorzien. Andere vrouwen hebben juist last van overproductie en maken dus teveel melk aan. Dit kan stuwing, pijnlijke borsten en een borstontsteking tot gevolg hebben.
Als laatste kan het voorkomen dat je op zich wel een goede productie hebt, maar dat de voedingswaarde in de melk te laag is (bijvoorbeeld ‘te waterig’)
-
Psychische problemen
Soms lukt het borstvoeding geven niet omdat de moeder last heeft van stress, vermoeidheid of angst voor de verantwoordelijkheid dat je baby totaal afhankelijk is van jouw moedermelk. Daarnaast is het bekend dat moeders met misbruikverleden of eetstoornis moeite kunnen hebben met de borstvoeding.
Melkproductie stimuleren
Wanneer het borstvoeding geven niet gelijk lukt door problemen met de melkproductie, kun je eerst proberen de productie te stimuleren. Dit wordt gedaan door om de 3 uur te kolven en de baby te blijven aanleggen. In de tussentijd kan ervoor gekozen worden om je baby kunstvoeding te geven totdat de productie goed op gang is gekomen.
Vraag altijd hulp aan de kraamverzorgster, verloskundige of nog beter een lactatiekundige als de borstvoeding niet goed op gang komt.
Problemen met stoppen met borstvoeding geven
Voor buitenstaanders lijkt het misschien heel handig: als borstvoeding geven niet gelijk lukt, dan stop je toch gewoon? Ja, zo makkelijk is dat niet voor moeders. Het stoppen brengt vaak heftige emoties met zich mee zoals schuldgevoelens, gevoel van falen en sommige moeders belanden zelfs in een postnatale depressie.
Misschien komt het doordat we (en onze omgeving) teveel druk leggen op borstvoeding geven. Je hebt het gevoel dat je het ‘moet’ omdat je anders geen goede moeder bent. Maar jouw capaciteiten als moeder hangt totaal niet af van het feit of je borstvoeding geeft of niet. Het is jouw beslissing en als je het niet trekt of borstvoeding geven lukt niet, dan is dat oké.
Mocht je moeten stoppen omdat borstvoeding geven niet gelijk lukt, denk dan altijd aan het volgende:
- Ook met kunstvoeding kan je kind gezond en wel opgroeien!
- Je hebt het in ieder geval geprobeerd.
- Je bent een goede moeder als je gezond en fit bent en goed voor je kind kunt zorgen. Niet als je oververmoeid en gefrustreerd bent omdat de borstvoeding niet lukt. Deze negatieve emoties pikken pasgeboren baby’s feilloos op.
- Liefde en aandacht geven is belangrijker dan borstvoeding!
- Het is jouw lijf en jij bepaalt zelf wat je doet, luister alsjeblieft niet naar anderen!
- Praat erover met andere moeders die hebben moeten stoppen met borstvoeding. Als je een beetje rondvraagt in je omgeving zal je er snel achter komen dat er meer vrouwen zullen zijn die ook hebben moeten stoppen. Zoals ik eerder zei: het is eerder een uitzondering dat de borstvoeding vlekkeloos verloopt dan een regel.
- Praat erover met je partner en laat hem jou steunen.
Goede alternatieven als borstvoeding geven niet lukt
Als borstvoeding geven niet gelijk lukt heb je een aantal prachtige alternatieven die ook meer dan goed zijn voor jouw kleine baby. Mocht je heel graag toch moedermelk willen geven, maar kan je baby niet uit de borst drinken, dan kan je overwegen om alles te kolven en de moedermelk via de fles, fingerfeeding of cupfeeding te geven. Houd er wel rekening mee dat dit een behoorlijk tijdrovende klus kan zijn want je moet èn kolven èn apart je baby de moedermelk geven.
Een ander alternatief is je baby flesvoeding geven. Nederlandse kunstvoeding moet aan zoveel regels voldoen dat deze echt altijd goed is voor je baby. Het maakt overigens niet uit welk merk je koopt want de verschillen tussen voedingen zijn minimaal juist door al die regels waaraan het moet voldoen. Lees hier meer over de beste babyvoeding.
Houd er wel rekening mee dat als je moet stoppen omdat borstvoeding geven niet gelijk lukt, je wel rustig moet afbouwen!
Lees ook: Hoe kan je jezelf voorbereiden op borstvoeding geven?