Veel vrouwen moeten er de eerste dagen niet aan denken en zijn bang om te poepen na de bevalling! Het is ook eng, zeker als je flink wat hechtingen hebt. Misschien gaan de hechtingen open of misschien doet het poepen wel ongelooflijk veel pijn. Het grote nadeel is: je zal er toch echt een keer aan moeten geloven. Maar troost je veel vrouwen die eerst niet durfden te poepen na de bevalling vonden het achteraf heel erg meevallen! Lees deze tips!
Voor de eerste keer poepen na de bevalling!
Het is zeker heel eng, de eerste keer poepen na de bevalling. Je bent bang dat je zo door je hechtingen heen poept en over de mogelijke pijn die je kunt verwachten, wil je eigenlijk al helemaal niet nadenken.
Je bent niet de enige hoor! Heel veel vrouwen die vaginaal zijn bevallen vinden de eerste keer poepen na een bevalling ontzettend eng. En dat is logisch. Er is nogal veel gebeurd rondom dat gebied. Toch zal iedereen je zeggen dat het best mee valt. De pijn is zeker te doen en de kans dat je hechtingen eruit springen door het poepen is echt heel klein.
Voel je de drang dat je moet poepen, dan moet je gewoon gaan. Er is bijna geen gynaecoloog die zegt dat je de eerste dagen na de bevalling niet naar de wc mag voor nummer 2. Sommige dames moeten al naar de wc een paar uur nadat ze gehecht zijn en ook dat gaat meestal goed.
Het laatste wat je moet doen is je ontlasting ophouden, want dan maak je het alleen maar erger. Als je ontlasting ophoudt wordt het steeds harder en dus ook steeds lastiger om eruit te poepen. Dus hoe langer je wacht, hoe harder je straks moet persen en dat is juist iets dat je niet wilt!
Obstipatie na de bevalling
Obstipatie als je net bent bevallen komt geregeld voor en het betekent dat je niet (makkelijk) kunt poepen. Je bent ‘verstopt’. Obstipatie ontstaat doordat bijvoorbeeld de hormoonhuishouding nog helemaal van zijn à propos is. Of misschien ontstaat de obstipatie omdat je te weinig vocht binnenkrijgt (dat komt geregeld voor bij vrouwen die borstvoeding geven).
Het kan ook veroorzaakt worden door het ophouden van ontlasting waardoor het harder wordt en daardoor niet meer makkelijk eruit komt. Andere oorzaken zijn veranderingen in je bloedsomloop of onregelmatig leven.
Obstipatie kan je aanpakken door
- Veel vocht (met name water of thee) te drinken.
Minimaal 1,5 liter per dag. Geef je borstvoeding, drink dan minstens 2 liter vocht. Daarnaast geldt: hoe warmer het is, hoe meer je moet drinken. - Veel vezels te eten.
Vezels zitten in groenten, fruit, peulvruchten (zoals kidneybonen, tuinbonen, witte bonen), noten, quinoa, volkoren-, spelt-, haver- en rogge producten. - In beweging te blijven. Bouw dit na je bevalling langzaam op.
- Eet regelmatig over de dag verspreid.
Bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes. Alle maaltijden behoren vezels te bevatten. - Vet eten te vermijden
En daarnaast geen wit brood of witte pasta te eten. - Niet je ontlasting op te houden!
Ook al vind je het spannend om te poepen na de bevalling, houd het echt niet op. Daar kun je namelijk obstipatie van krijgen!
Aambeien na de bevalling
Ongeveer 70% van de vrouwen die bevallen zijn, hebben ook last van aambeien. Je bent dus zeker niet de enige. Aambeien zijn kleine bloedvaatjes rond de anus die opgezwollen zijn. Ze zien eruit als kleine rode of paarse bolletjes. Aambeien kunnen rondom en binnenin de anus voorkomen. Meestal ontstaan ze tijdens de bevalling. Door de grote druk van het persen rekken de bloedvaatjes rond de anus uit en raken geïrriteerd, waardoor er aambeien ontstaan.
Met aambeien is het misschien nog enger om te poepen. Bespreek dit alsjeblieft meteen met je kraamverzorgster, verloskundige of huisarts zodat ze je kunnen helpen en lees deze tips als je last hebt van aambeien na de bevalling.
Tips voor als je niet durft te poepen na de bevalling!
Durf je niet te poepen na de bevalling? Schaam jezelf er niet voor, want deze angst delen heel veel andere vrouwen met je. Het is ook totaal niet vreemd dat je die angst hebt. Pas nadat je naar de wc bent geweest, zal je waarschijnlijk beseffen dat het eigenlijk niet zo nodig was om zo bang te zijn. Maar goed, dan moet je wel een keer gaan.
Hieronder alvast wat tips om het poepen na de bevalling zo gladjes mogelijk te laten verlopen en je niet bang hoeft te zijn dat het mis gaat.
-
Ga er rustig voor zitten en neem de tijd!
Dit is zeker de belangrijkste tip voor als je de eerste keer gaat poepen na de bevalling. Ga er rustig voor zitten en neem de tijd. Zo kan je zachtjes druk zetten en het op een natuurlijke wijze laten komen. Je hoeft namelijk niet altijd hard te persen bij het poepen, soms komt het er ook vrij makkelijk uit. Maar dan moet je wel rust en tijd hebben.
-
Ga niet te hard persen
Ik zeg niet dat je hechtingen er meteen uitgaan als je hard perst, maar het is wel beter om dit niet te doen. Zeker als je last hebt van aambeien. De darmen zitten zo in elkaar dat ze zelf met bepaalde bewegingen de ontlasting er al grotendeels uit kunnen duwen. Het enige wat jij hoeft te doen is een klein ‘zetje’ geven.
-
Eet veel vezels en drink veel vocht
Het laatste wat je wilt is harde ontlasting als je voor de eerste keer naar de wc gaat. Want harde ontlasting komt er moeilijker uit en dat betekent: harder persen en mogelijk meer pijn. Harde ontlasting ga je tegen door veel vezels te eten en vocht te drinken. Extra tip: kiwi’s schijnen heel goed te werken!
-
Ben niet bang:
Ben niet bang voor de pijn of dat je hechtingen eruit gaan, want dat gebeurt niet zomaar. Die angst kan je dus laten varen.
-
Ga NIET ophouden
Ga alsjeblieft niet je ontlasting ophouden, want dan gaat het hard worden.
-
Vraag op tijd om advies:
Voelt het toch niet goed en durf je niet te poepen na de bevalling, wacht geen seconde en vraag je verloskundige of huisarts om advies. Zij kunnen je zeker helpen!
Lees ook: Poepen tijdens de bevalling is normaal en geen taboe!