“Vroeger zetten we gewoon de kinderwagenbak op de achterbank met de slapende baby er in, wat nou isofix en maxi-cosi”. Mijn ouders over hoe ze vroeger met mijn oudste broer op pad gingen. In die tijd waren er geen luxe babykamers, of was er geen geld voor. Er waren geen foefjes als luieremmers die geurtjes tegenhouden. Soms was er geen of weinig ruimte voor een babykamer en sliep de baby gewoon bij de ouders. En hoe dat dan later moest? Ach, dat zien we later wel weer. We zijn er allemaal groot mee geworden. Heeft een baby echt alles nodig wat er tegenwoordig te koop is? En als je niet zo’n groot huis hebt en dus weinig ruimte voor de babykamer, hoe kan je dat dan handig oplossen?
Heb je een babykamer nodig voor de baby?
We zijn verwend tegenwoordig. En ja, ikzelf ook. Toen Yinthe geboren werd woonden wij nog in ons vorige huis en kreeg ze een mega babykamer. Puur omdat ons ‘kleinste kamertje’ mijn inloopkast was. Wat ik je zeg, verwend. We woonden met zijn tweeën in een hoekhuis, met 3 slaapkamers en een mega zolder. Ruimte zat dus. Met de baby op komst weigerde ik mijn inloopkast op te geven en werd de tweede slaapkamer haar babykamer. Een kamer van zo’n 20 m2. Met een ingebouwde kledingkast, want die zat er al in.
Het enige wat er dus eigenlijk in stond was het ledikant en de commode. Gevolg was een half lege kamer en heel veel ruimte voor extra spullen. Ik had dus de luxe dat ik de kamer moest gaan ‘vullen’, omdat het anders een lege boel werd. Een luxe stoel om te kunnen voeden, een tipi tent in de hoek voor de gezelligheid. Een rekje aan de muur met kleertjes.
Maar wat heb je nu echt nodig als je weinig ruimte voor de babykamer hebt? De stoel heb ik weinig gebruikt en in de tent speelde ze amper, ook niet toen ze groter werd.
Op de kamer van de ouders laten slapen
Heel veel ouders kiezen er juist voor om de baby de eerste weken bij hen op de kamer te laten slapen (soms maanden, of zelfs jaren). Met een co-sleeper aan het ouderlijk bed vast, of in een wiegje lekker dichtbij.
Verschonen kan op een commode, maar met een verschoningskussen op een dressoir of de keukentafel wil dat ook prima. En die babykleertjes kunnen prima op een plank in je eigen kledingkast, als je tenminste niet zo’n immense garderobe hebt aangeschaft als ik bij onze eerste.
Kortom: als je het heel nuchter en praktisch bekijkt heb je helemaal geen babykamer nodig. Maar tussen nodig hebben en willen hebben zit natuurlijk wel een beetje verschil.
Wat heb je minimaal nodig voor een babykamer?
Want als je de ruimte wel hebt is het natuurlijk hartstikke leuk en fijn om een eigen plekje voor je baby te creëren. Je zal er nu misschien nog niet aan denken, maar de kans dat je partner en jij je eigen privacy een keer terug willen is wel aanwezig. Althans, dat hoop ik voor jullie.
Nou hoeft een babykamer echt niet heel veel geld te kosten, of heel groot te zijn. Het is maar net hoe je het zelf voor ogen hebt en hoeveel ruimte je er voor wilt (en kunt) gebruiken. Bij de bekende babywinkels staan hele babykamers uitgestald, je kunt er zo eentje uitzoeken.
Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen te letten op aanbiedingen, of om marktplaats of de kringloop af te struinen en zelf een combinatie te maken. Een ledikantje opknappen kan voor een heel leuk effect zorgen, nieuw matrasje erin en je bent voor een paar euro klaar.
Als je een babykamer gaat inrichten zijn er een aantal dingen die je minimaal nodig hebt:
- Uiteraard het ledikantje, of een wieg.
Houdt er met een wieg rekening mee dat je deze maar een beperkte periode zult gebruiken, omdat je baby er snel te groot voor is. - Ook een commode is handig.
Hier kan je je kindje op verschonen en de verschoningsproducten in bewaren. - Verder is een (kleding)kast aan te raden.
Om de kleertjes, maar ook schone lakentjes, dekens en hydrofiele doeken in te bewaren.
En eigenlijk ben je er dan wel. Je baby slaapt, eet en poept. En dat is het. Een baby heeft niets aan een tipi tent, of aan een luxe stoel om in gevoed te worden.
Welke slimme oplossingen zijn er wanneer je weinig ruimte voor de babykamer hebt?
Er zijn winkels en merken die speciale oplossingen hebben bedacht om van een kleine ruimte een praktische babykamer te kunnen maken. Dus ook als je een klein huis hebt (tiny houses zijn hartstikke hip op het moment) kan je prima een babykamer maken.
Zo heeft Ikea een kledingkast gemaakt met een uitschuifbare plank die als commode gebruikt kan worden.
Stokke heeft nog verder uitgepakt, zij ontworpen een heus concept dat meegroeit met je kindje. Zo kan je van het onderstel van de wieg later een bureautje maken. Als je peuter toe is aan echt bed kan je de hekjes van het ledikant halen en heb je een peuterbed.
Op deze manier hoef je maar een keer iets aan te schaffen en heb je er jaren profijt van.
Kortom: een baby heeft dus echt niet zoveel nodig dan dat wij onszelf wijsmaken. En ook als je een klein huis hebt, of gewoon weinig ruimte voor de babykamer hebt, kan je een heel mooi en praktisch plekje voor de baby maken.