Iedere zwangere vrouw denkt er over na; de bevalling. En voor iedereen geldt een ander ‘perfect plaatje’. Sommigen willen graag thuis bevallen, anderen kiezen voor het veilige idee van een ziekenhuisbevalling. Maar het kan ook zo zijn dat je niets te kiezen hebt en in het ziekenhuis moet bevallen. Vanwege een medische indicatie of medische noodzaak. Hoe zit dat en wanneer krijg je zo’n indicatie?
Wat betekent medische noodzaak of medische indicatie bij een bevalling?
Toen ik zwanger was van Yinthe (en ook van Myrah) koos ik er zelf voor dat ik in het ziekenhuis wilde bevallen. Voor onze eigen gemoedsrust vonden we het een fijn idee, mocht er iets mis gaan, dan waren alle medische voorzieningen binnen handbereik. Als je zelf kiest voor een ziekenhuisbevalling wordt het een ‘poliklinische bevalling.’ Dat was bij Yinthe dus de bedoeling, maar omdat zij zich ruim 4 weken te vroeg aandiende werd het alsnog een bevalling met medische indicatie. Van Myrah ben ik wel poliklinisch bevallen.
Soms wordt een bevalling er dus onverwachts een op medische indicatie. Maar meestal is het tijdens de zwangerschap al duidelijk dat er een bevalling op medische indicatie gaat plaatsvinden. Bijvoorbeeld omdat er “problemen” of complicaties zijn of dat je zwanger bent van een meerling.
Voorbeelden van een medische noodzaak of indicatie
Er zijn verschillende redenen waarom je een medische indicatie kan krijgen, zoals:
-
Als je een bepaalde ziekte hebt:
Bijvoorbeeld epilepsie, longziekten, hartziekten, suikerziekte, nierziekten, een schildklieraandoening of een immuunsysteemziekte.
-
Als je tijdens de zwangerschap last hebt van:
Bloedverlies, de baby die te veel of te weinig groeit, vruchtwaterverlies in een te vroeg stadium, een te hoge bloeddruk, als je baby op een afwijkende manier ligt (stuit bijvoorbeeld), onregelmatige hartactie van de baby, zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging, HELLP-syndroom, HIV-infectie.
-
Als je tijdens eerdere zwangerschappen last hebt gehad van:
Meerdere miskramen, een te hoge bloeddruk, dood geboren kindje, meer dan een liter bloedverlies, of een placenta die niet los liet.
-
Meerlingen zwangerschap
Als je zwanger bent van een meerling ga je altijd in het ziekenhuis bevallen. De kans op complicaties is groter, meerlingen komen vaak te vroeg en hebben vaak een laag geboortegewicht.
-
Als je in het verleden een Gastric Bypass operatie hebt ondergaan
Het is in dit geval belangrijk dat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt maar niet te veel aankomt in gewicht. Een medische indicatie is niet altijd nodig, maar strengere controles wel.
-
Na een keizersnede
Als je bij een eerdere zwangerschap bent bevallen via een keizersnede krijg je altijd een medische indicatie.
Moet je bij een tweede zwangerschap ook weer in het ziekenhuis bevallen?
Elke zwangerschap is anders en elke bevalling ook. Als je een keizersnede hebt gehad beval je uit voorzorg bij alle zwangerschappen die volgen in het ziekenhuis. Maar bij andere, eerdere complicaties hoeft dat niet het geval te zijn. Dat is afhankelijk van meerdere factoren. Mijn tweede zwangerschap is niet op medische indicatie gegaan, de eerste (uiteindelijk wel).
Als je eerste baby in stuit lag hoeft dat bij de tweede niet zo te zijn. Misschien had je bij je eerste zwangerschap wel een hoge bloeddruk, en bij een latere zwangerschap niet. Dan kan het best zo zijn dat je gewoon thuis, of poliklinisch kunt bevallen. Het is allemaal lastig te voorspellen, en tijdens de zwangerschap zal blijken wat de opties zijn.
Zoals bij alles aan een zwangerschap is het dus lastig te voorspellen wat het verloop zal zijn. Natuurlijk, als je een chronische ziekte hebt waarbij je extra risico’s hebt op complicaties weet je waarschijnlijk bij voorbaat al dat je een medische indicatie krijgt. En met een bepaalde voorgeschiedenis dus ook.
Maar iedere zwangerschap loopt anders, en dus kan het maar zo zijn dat je bij een tweede zwangerschap hele andere klachten (of juist geen klachten) hebt. En dus ook geen, of juist wel een medische indicatie krijgt.
Lees ook: Wat zijn de kosten van een bevalling?