“waterwipes
Verzorging

Wat doe je als een baby stikt?

Klein speelgoed, dopjes, snoepjes, cherrytomaatjes, druiven, stukken fruit en zelfs een te grote hap van de boterham kan ervoor zorgen dat je peuter of baby stikt of zich verslikt. Helaas gebeurt het erg vaak omdat baby’s hun mondmotoriek nog niet goed onder controle hebben. Wat moet je doen als een baby stikt? Lees deze tips en bekijk de video’s.

Purelan zalf banner

Oorzaken van verslikken en stikken baby

Baby’s verslikken zich heel vaak en het komt helaas ook weleens voor dat een baby stikt. Het is één van de meest verschrikkelijke dingen die je als ouder kan overkomen. Lees hier meer over wat te doen als een baby zich verslikt

Verstikking bij een baby wordt veroorzaakt door een voorwerp of etenswaar dat in de keel schiet en daar vast komt te zitten.
Vaak gebeurt het doordat de baby het in één keer probeert door te slikken. 

Alles wat in het mondje past vormt een risico op verstikking. Denk aan klein speelgoed, dopjes, knikkers, snoepjes, stukjes fruit, knopen en ga zo maar door.




Maar dat is het niet alleen. Ook een te grote hap van bijvoorbeeld een boterham kan verstikking tot gevolg hebben omdat je peuter het niet meer weg krijgt.

RTL Nieuws meldde dat een meisje van slechts 1,5 jaar oud kwam te overlijden nadat ze was gestikt in een pannenkoek. Dat is toch verschrikkelijk! Bekijk onderstaande video hoe snel zoiets kan gebeuren!

Omdat er veel gevaren op de loer liggen is het erg belangrijk dat je weet wat je moet doen als je baby stikt. Deze tips kan je teruglezen in deze blog, maar nog beter is om een korte cursus EHBO voor kinderen te volgen ergens bij jou in de buurt. Dan leer je gelijk hoe je moet reageren bij de meest voorkomende kinderongevallen bij jouw thuis zoals bijvoorbeeld bij brandwonden bij een baby.

libido banner

Hoe kan je stikken bij een baby herkennen?

Om te weten wat je moet doen als een baby stikt is het allereerst belangrijk dat je kan herkennen wanneer je baby stikt of wanneer je baby zich verslikt.
Als je baby zich verslikt dan merk je dat doordat je baby gaat hoesten of huilen. Het allerbelangrijkste is te checken of je baby nog kan ademhalen. Als dat het geval is, verslikt je baby zich en in meeste gevallen komt het object waarin je baby zich verslikt naar buiten als je kind gaat hoesten. Moedig je kind dus ook aan om te hoesten.

Tip: Sla niet met je hand op het ruggetje, dat belemmert de hoestreactie namelijk.

Als een baby stikt merk je de volgende signalen:

  • Je baby kan niet meer goed ademhalen;
  • De baby huilt niet en kan niet praten;
  • Je baby hoest niet of maar heel zachtjes;
  • Het bewustzijn verminderd;
  • Je baby begint een blauwe kleur te krijgen.

Stikken kan dus heel geniepig en zonder geluid verlopen. Het is daarom altijd belangrijk op je peuter of baby te blijven letten wanneer zij of hij aan het spelen is of zit te eten.

EHBO bij verstikking van een baby

Wat doe je als een baby stikt?

Wat moet je doen als een baby stikt? Er zijn twee manieren. De eerste moet je toepassen op een baby jonger dan 1 jaar. Bij deze jonge baby’s moet je geen buikstoten doen (de ‘Heimlich greep’) want dat kan het buikje nog niet goed aan.

Wat je wel moet doen als een jonge baby stikt is allereerst deze video kijken. Het werkt beter als je de stappen ziet dan als je ze alleen leest.

EHBO als een baby stikt jonger dan 1 jaar

De stappen die je onderneemt als een baby jonger dan 1 jaar stikt:

  1. Probeer rustig te blijven, dat is echt heel belangrijk! Bel 112.
  2. Ga zitten met je baby of kniel bij je baby neer. Als je baby nog heel klein is dan kun je ook blijven staan (zoals in de video wordt gedaan).
  3. Leg je baby op je onderarm en zorg ervoor dat het hoofdje lager ligt dan de romp. Het hoofdje ondersteun je door het onderkaakje vast te pakken met je hand.
  4. Geef met de onderkant van je hand snel 5 slagen op het ruggetje van je baby tussen de schouderbladen. Dit mag best krachtig zijn. Zorg dat je naar voren ´slaat´ en niet recht op het ruggetje, je probeert namelijk de lucht naar voren te drukken.
  5. de online drogist alles voor moeder en baby banner
  6. Is er geen verandering, draai je baby dan naar de rug en leg hem weer op je onderarm. Zorg ervoor dat het hoofdje lager ligt. Zware baby’s kun op een harde ondergrond leggen.
  7. Voer nu 5 borstcompressies uit: plaats twee vingers tussen in het midden van de borstkas (tussen de tepel) en druk hard en kort 5 keer.
  8. Geen verandering? Bel 112 en geef je toestand aan. Beste is dit op luidspreker te doen zodat je ook meteen je baby kunt helpen. Voer ondertussen nogmaals vijf keer de rugslagen uit (draai je kind dus weer op de buik). Hierna herhaal je de 5 borstcompressies als er nog steeds geen verandering optreedt.
  9. Reageert de baby niet meer of raakt hij bewusteloos, dan begin je met reanimeren.

Controleer tussen de stappen door of je het object waarin je baby stikte al kunt zien in mond en of je het makkelijk kunt weghalen. Probeer het heel voorzichtig door het voorwerp uit het mondje te ‘lepelen’ of pakken met je vingers. Als dit moeizaam gaat moet je meteen stoppen anders bestaat de kans dat je het object juist verder de keel in duwt.

De video EHBO Reanimatie van een baby

EHBO als een baby stikt ouder dan 1 jaar

Als een baby stikt die ouder is dan 1 jaar mag je buikstoten geven. Of je kind nu 1 is of 12, je moet een verstikking altijd op dezelfde manier aanpakken. Bekijk hier een filmpje van EHBO bij verstikking voor kinderen en volwassenen.

De stappen als een kind of baby ouder dan 1 jaar stikt:

  1. Controleer of je kind nog kan ademen of kan praten, als dat niet het geval is moet je meteen in actie komen. Bel 112.
  2. Ga achter je kind staan of knielen, doe 1 arm onder de oksel door en ondersteun de borstkas. Buig vervolgens het hoofdje naar voren. Op deze manier kan het object niet verder de keel in komen.
  3. Sla vervolgens maximaal 5 keer stevig met de palm van je vrije hand op de rug tussen de schouderbladen.
  4. Controleer tussendoor of je kind nu wel kan ademhalen. Zit het object nog steeds in de keel, dan ga je buikstoten geven. De zogenoemde ‘Heimlich greep’. Bel ook 112!
  5. Buikstoten of Heimlich greep: Sla je armen om de buik van je kind terwijl je achter je kind staat. Plaats een vuist tussen de navel en onderste punt van het borstbeen. Pak met je andere hand de vuist vast en beweeg deze in een krachtige beweging naar je toe. Herhaal dit maximaal 5 keer. Heeft dit geen resultaat dan herhaal je de rugslagen (5 keer) gevolgd door de buikstoten. Dit blijf je herhalen totdat je kind weer kan ademhalen of het bewustzijn verliest. Dan stap je over naar reanimatie.
prenatal banner weekaanbiedingen

Tips hoe je verstikking bij een baby kan voorkomen!

Natuurlijk is het goed om te weten wat je moet doen als een baby stikt, maar het is nog beter om ervoor te zorgen dat je nooit in deze situatie terecht kunt. Dat kun je doen door:

  1. Geen kleine objecten laten rondslingeren:

    Baby’s stoppen alles in hun mond en dat blijven ze wel een paar jaar doen. Zorg er daarom voor dat je nooit kleine objecten rond hebt slingeren die makkelijk in het mondje passen. Denk aan dopjes, snoepjes, pennen dopjes, krijtjes, paperclips, spijkers, munten, knopen en ga zo maar door.

  2. Pas op met speelgoed:

    Speelgoed als lego, kleine zwaardjes of spulletjes van poppen, nep etenswaren zoals plastic fruit, kralen, dobbelstenen, pionnen en klei zijn ook heel gevaarlijk. Het meeste speelgoed voor kinderen jonger dan 3 jaar is meestal groter, maar mocht je een ouder kind hebben dan moet je dus opletten.

    Overigens kunnen ook kinderen die ouder zijn dan 3 jaar dingen nog in hun mond stoppen. Als je kind met objecten speelt die door een wc-rol kunnen, dan moet je altijd toezicht houden.

  3. Onderdelen die uit elkaar kunnen:

    Kinderen worden steeds handiger naarmate ze ouder worden. Denk dus niet dat de batterijen in de afstandsbediening veilig zijn, ook pennen, bloemen of andere objecten die uit elkaar gehaald kunnen worden zijn gevaarlijk. Houd hier dus altijd rekening mee en plak waar het kan de onderdelen vast met stevige tape.

Lees ook: Deze EHBO spullen moet elke ouder met kleine kinderen in huis hebben!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019