banner cheezzbaby 728x200
Borstvoeding

Wat doet een lactatiekundige?

Het geven van borstvoeding gaat niet altijd meteen vanzelf. Maar met goede hulp heb je wel een grotere kans dat het helemaal goed gaat komen. Ook als je je goed wilt voorbereiden op het geven van borstvoeding, kan het fijn zijn om hulp in te schakelen. Maar bij wie moet je dan zijn? Juist, bij de lactatiekundige. Zij weet alles over borstvoeding en wat er bij komt kijken.

meegroeiromper banner

Hoe word je lactatiekundige?

Om professioneel als lactatiekundige aan de slag te mogen, moet je daarvoor een officiële opleiding hebben gedaan. Na het behalen van het internationale examen dat bij die opleiding hoort, ben je officieel bevoegd om vrouwen en stellen te helpen bij de problemen die komen kijken bij borstvoeding. De lactatiekundige krijgt dan de titel IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant). Alleen met deze titel mag zij zich aansluiten bij de NVL (Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen).




Waar kan een lactatiekundige bij helpen?

  1. Het geven van voorlichting en advies;
  2. Helpen bij aanlegproblemen;
  3. Tips bij pijnklachten;
  4. Advies bij het weigeren van borst of fles;
  5. Kolfadviezen, maar ook hulp bij het huren of kopen van een kolf;
  6. De combinatie borstvoeding en medicijngebruik;
  7. Borstvoeding geven als jij of je kindje een ziekte of handicap heeft;
  8. Hulp bij het voeden van een meerling;
  9. Borstvoeding geven als je kindje te vroeg is geboren;
  10. Hulp bij borstontsteking;
  11. Onrust tijdens of na het drinken;
  12. Borstvoeding na een borstoperatie;
  13. En het afbouwen van borstvoeding.
beste babyfoon bol.com

Een goede voorbereiding!

Het is een feit dat de borstvoeding vaak beter gaat als je je goed hebt voorbereid. Dit kan je doen door boeken te lezen, filmpjes te kijken en op internet ervaringen op te zoeken. Maar je kunt er ook voor kiezen om een borstvoedingscursus te volgen bij een lactatiekundige. Je leert hierbij heel veel over je borsten en hoe het geven van borstvoeding werkt.

Het is handig om deze cursus samen met je partner te doen, zodat hij je kan helpen als het even niet zo gemakkelijk gaat. Lees hier meer over waarom het voorbereiden op borstvoeding geven zinvol is!

Wanneer neem je contact op?

Als je een borstvoedingscursus wilt gaan doen, kan je dit het best tegen het eind van je zwangerschap doen. Het is fijn als je al kennis hebt gemaakt met de lactatiekundige voor je haar nodig gaat hebben bij problemen met borstvoeding geven.

Zo heb je al een soort band en is het minder vreemd. Bij problemen met de borstvoeding kan je soms kiezen voor een telefonisch consult, maar vaak is een huisbezoek handiger. Zo kan de lactatiekundige jou en de baby observeren tijdens het voeden en je aan de hand daarvan tips geven.




Wordt een bezoek van de lactatiekundige vergoed?

Als je de lactatiekundige nodig hebt voor hulp, zal je hiervoor vaak zelf wel moeten mee betalen. Dit zit namelijk niet in jouw basisverzekering. Vaak wordt het wel gedeeltelijk of volledig vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Een voorwaarde hiervoor is wel dat je lactatiekundige moet zijn aangesloten bij de NVL. Let daarom goed op bij het afsluiten van jouw zorgverzekering in 2021.

Een lactatiekundige kan je dus helpen bij heel veel problemen rondom de borstvoeding. Het is namelijk helemaal niet vanzelfsprekend dat het altijd vanzelf gaat. En borstvoeding hoort ook geen pijn te doen. Dat het gevoelig is, is niet gek, maar als jij krom ligt van de pijn is er iets aan de hand en is het helemaal niet gek om aan de bel te trekken!

Lees ook: Dingen die je graag eerder had willen weten over borstvoeding geven!



tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019