“waterwipes
Borstvoeding

Wat is blokvoeden?

Vrouwen die te maken hebben met overproductie van moedermelk kunnen baat hebben bij blokvoeden. Deze vrouwen maken dus meer melk aan dan de baby op kan. Blokvoeden kan helpen de melkproductie te verminderen, zodat deze weer goed is afgestemd op de behoefte van jouw baby.

philips banner babyfoon

Wat is overproductie?

Blokvoeden wordt alleen ingezet als de moeder last heeft van overproductie. Maar wat is overproductie precies en welke problemen geeft dat?

Overproductie houdt in dat de borsten meer melk aanmaken dan je baby op kan. Sommige vrouwen maken van zichzelf gewoon veel melk aan en bij andere vrouwen is de productie hoog omdat ze in het begin veel moesten kolven.




Als je overproductie hebt, kan het voeden erg vervelend worden. Bijvoorbeeld omdat je een sterke toeschietreflex hebt. De melk spuit dan als het ware uit je borsten, waardoor je baby in één keer veel melk te verwerken krijgt. Hierdoor kan je baby zich verslikken en veel lucht in het maagje krijgen.

Daarnaast is deze melk vaak vetarm en bevat het veel suiker. Deze melk vult het maagje van de kleine niet lang waardoor je baby snel weer honger krijgt. Tevens is je baby huilerig en onrustig tussen de voedingen door.

Lees deze tips om overproductie te verminderen!

blokvoeden overproductie moedermelk

Andere verschijnselen die bij overproductie voorkomen:

  • Krampjes bij je baby;
  • Je baby wilt vaak drinken of tijdens het drinken laat je baby vaak los;
  • Als je baby weinig groeit of juist heel hard groeit;
  • Je baby heeft geregeld groene ontlasting en veel plasluiers.

Voor de moeder is overproductie ook geen feest, je zal al snel last krijgen van stuwing, lekkende borsten tussen de voedingen door en je hebt een verhoogde kans op borstontsteking.

De oplossing voor overproductie is zorgen dat de balans weer hersteld is: de melkproductie is aangepast aan jouw baby. Een goede methode om dit te bereiken is dus blokvoeden. Een kleine waarschuwing vooraf: voordat je blokvoeden gaat toepassen moet je dit altijd bespreken met een lactatiekundige!

cheezzbaby banner

Wat is blokvoeden?

Blokvoeden is een methode die overproductie van moedermelk kan verhelpen. In deze methode ga je de overproductie terugschroeven door minder vaak van borst te wisselen. Je geeft je baby dus vaker een voeding uit één borst.

Wil de baby na 2 uurtjes weer drinken, dan geef je dezelfde borst. Hierdoor wordt de andere borst even met rust gelaten en niet gestimuleerd. Want als een borst wordt gestimuleerd (er wordt uit gedronken) gaat het weer melk aanmaken. En dat willen we niet. Als er niet uit gedronken wordt, krijgt de borst een sein dat er minder melk nodig is en gaat het ook minder melk aanmaken.

Wanneer je begint met blokvoeden, staan je borsten waarschijnlijk bol van de melk. Het is dan goed om je borsten helemaal leeg te kolven en vervolgens je kind te voeden uit je bijna lege borst (of borsten als het nog lukt om te wisselen). De melk die nu uit je borsten komt is lekker vet. Deze melk is goed voor het maagje van je baby en zorgt ervoor dat je baby langer verzadigd is. Hierna begin je met blokvoeden.

Hoe lang blokvoeden?

Bij blokvoeden verdeel je de dag in blokken van 3 tot 4 uur. Tijdens een blok krijgt jouw baby telkens voeding uit dezelfde borst. Hoe vaak je baby ook komt. Als de 3 of 4 uur voorbij zijn, geef je het volgende blok alle voedingen uit de andere borst.

Het is niet erg als je baby vaak wilt drinken, sterker nog: dat is juist goed bij blokvoeden. Want als een baby vaak drinkt uit een borst, blijft de melk vetter omdat het vet niet de kans krijgt zich af te zetten tegen de wanden van de melkkanalen. Het blijft dus fijn doorstromen. Je kindje zal hierdoor eerder verzadigd zijn en goed kunnen groeien.

Voorbeeld schema blokvoeden

Hieronder vind je een voorbeeld schema blokvoeden, waarbij je vaak de borst aanbiedt.
LET OP: je blijft op verzoek voeden, dit is dus echt een voorbeeld:

  • 7.00 uur je kolft beide borsten leeg. Je laat je baby vervolgens 10 minuten drinken uit je linkerborst en nog een beetje uit je rechter borst.
  • 8.30 uur, je baby wil drinken, je geeft weer rechts.
  • 9.15 uur, je baby is onrustig, je geeft weer rechts.
  • 11.00 uur, baby is wakker, je wisselt nu van borst en geeft links.
  • 12.15 uur, baby onrustig, je geeft weer uit links, dit blijf je doen tot 14.00.
  • 14.00 uur of rond 14.00 uur, je wisselt nu opnieuw van borst en geeft rechts.
  • 17.00 uur: je wisselt bij de voeding rond 17.00 uur weer van borst en geeft nu uit links.

Je blijft de eerste 24 uur elke 3 uur wisselen van borst. Heb je ernstige vorm van overproductie, dan kun je de blokken langer maken, bijvoorbeeld 4, 5 of 6 uur. Het is zelfs mogelijk om de blokken 12 uur lang te maken. Ga je blokvoeden met blokken langer dan 4 uur, vraag dan altijd advies aan een lactatiekundige.
voorbeeld blokvoeden schema

Wanneer stoppen met blokvoeden?

Zit de eerste 24 uur blokvoeden er op en merk je dat je borsten weer erg vol zitten? Je kunt dan na de eerste 24 uur weer je borsten helemaal leegkolven. Je begint dan weer van voor af aan met blokvoeden. Hierna probeer je het kolven steeds iets langer uit te stellen.

Dus de keer erna laat je er 36 uur tussen. In plaats van in de ochtend leegkolven, kolf je dan in de middag. Daarna laat je er 48 uur tussen zitten. Ga niet telkens beetjes kolven of de druk eraf kolven, want elke keer dat je kolft, stimuleer je de melkproductie.

Wanneer je kunt stoppen met blokvoeden is niet op voorhand te zeggen, omdat het geheel afhankelijk is van het moment dat je melkproductie weer in balans is met de behoefte van jouw baby. Bespreek het daarom met een lactatiekundige, die weet het beste wanneer je kunt stoppen en wat je kunt doen na het blokvoeden.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019