Cupfeeding is een manier van voeden waarbij je jouw baby (moeder)melk geeft uit een cupje. Cupfeeding wordt gebruikt om een baby die borstvoeding krijgt bij te voeden als de melkproductie nog niet op gang is gekomen. Lees hier meer over cupfeeding.
Wat is cupfeeding?
Cupfeeding wordt in het Nederlands ook wel cupvoeden genoemd. De naam zegt het eigenlijk al een beetje, je voedt de baby door middel van een cupje oftewel: klein bekertje. Cupvoeden is een methode die je kunt inzetten als je borstvoeding geeft. Bijvoorbeeld om bij te voeden met afgekolfde moedermelk of je gebruikt het om je baby te voeden wanneer de borstvoeding nog niet goed lukt.
Waarom wordt cupfeeding gedaan?
In eerste instantie wordt cupfeeding gedaan om baby’s die borstvoeding krijgen of gaan krijgen, bij te voeden. Bijvoorbeeld omdat de melkproductie nog niet goed op gang komt of als de baby nog niet genoeg kracht heeft om uit de borst te drinken of om tepelverwarring te voorkomen. Het wordt dus niet vaak gebruikt als alternatief voor kunstvoeding.
Cupfeeding is, als je eenmaal door hebt hoe het moet, een goede manier om je kleintje te voeden zonder dat je de fles gebruikt. Soms gaat het drinken uit de fles namelijk ook niet goed, of willen vrouwen de fles niet geven omdat ze zich willen richten op de borstvoeding. Het kan ook zijn dat je baby de fles niet wilt, ook dan kun je cupfeeding inzetten om bij te voeden naast de borstvoeding.
Bekijk hier veelgelezen blogs met informatie over borstvoeding!
Cupfeeding bij premature baby’s
Voldragen en premature baby’s kunnen gevoed worden middels cupfeeding. Voor prematuren (baby’s geboren voor de 37ste week van de zwangerschap) wordt het vaak ingezet als de baby nog te weinig kracht heeft om uit de borst te drinken en/of de melkproductie nog niet goed op gang is gekomen.
Een prematuurtje likt de voeding uit de cup of kopje. Dit lijkt op de manier waarop een jong poesje melk drinkt. Bij prematuren kan je cupvoeden totdat de baby zelfstandig aan de borst drinkt. Hierbij is het uiteraard belangrijk dat je elke voeding blijft oefenen met aanleggen en drinken. Vraag ook zeker om advies bij een lactatiekundige.
Lees ook: Hoe vaak drinkt een baby de eerste dagen na de geboorte?
Cupfeeding bij voldragen baby’s
Soms komt de borstvoeding nog niet goed op gang, lukt het aanleggen nog niet goed of kan je om andere redenen niet elke voeding uit de borst geven. Ook voldragen baby’s kan je voeden met cupfeeding.
Het verschil is dat voldragen baby’s de voeding naar binnen kunnen slurpen, dat gaat wat sneller. Het nadeel is wel dat het soms een kliederboel kan worden, want het is bijna zeker dat er geknoeid wordt. Voor veel ouders is dit een reden om het niet meer te doen, terwijl je met een beetje oefening al snel zonder veel te knoeien je baby kunt cupvoeden.
Gebruik cupfeeding bij voldragen baby’s alleen om tijdelijk bij te voeden en niet als alternatief voor het geven van borstvoeding. Om ervoor te zorgen dat je borstvoeding op gang komt of dat je kunt blijven voeden uit de borst is het belangrijk dat je jouw baby frequent blijft aanleggen. Ook, of misschien juist, als de melkproductie tijdelijk wat minder is.
Welke cup kun je gebruiken bij cupfeeding?
Misschien vraag je jezelf nu af welke cup je dan kunt gebruiken voor cupfeeding. Helaas volstaat een gewoon kopje niet echt of je moet een kopje hebben die een dunne rand heeft. Verder moet de rand ook glad zijn. Je kunt kiezen voor een medicijnbekertje of een speciaal cupje bestellen. Bijvoorbeeld de Medela Softcup.
Super handig en zonder te knoeien. Je kan hem hier bestellen
Hoe werkt cupfeeding precies?
Om ervoor te zorgen dat je baby ook daadwerkelijk wat voeding binnenkrijgt en niet alles op de grond of op de kleding komt, is het belangrijk dat je de juiste techniek toepast. En als je de juiste techniek toepast, dan moet je nog even oefenen. Niet alleen jij, ook je baby moet het drinken uit een cup nog even leren. Maar echt, na verloop van tijd gaat het steeds beter.
Zo werkt cupfeeding:
- Zet je baby rechtop of zo rechtop mogelijk op je schoot. Doe je baby een grote slabber om. Mochten de handjes van je baby telkens in de weg zitten, dan kun je deze omwikkelen met een hydrofiele doek of handdoek.
- Plaats het cupje tegen de lippen van je baby en kantel de cup op zo’n manier dat de moedermelk net de lipjes raakt. Giet de melk dus niet naar binnen! Het cupje hoort lichtjes op de onderlip te rusten en de rand moet helemaal tot de mondhoeken reiken.
- Je baby zal vanzelf het mondje openen. Een premature baby zal de melk oplikken. Een voldragen baby zuigt of slurpt de melk naar binnen in kleine slokjes. Kans is groot dat er tijdens dit slurpen wat melk gemorst wordt.
- Giet de melk niet naar binnen, maar laat je baby het op zijn of haar manier naar binnen slurpen.
- Blijf aanbieden totdat je baby aangeeft dat hij genoeg heeft. Dat doen ze door het mondje dicht te houden, je weg te duwen of het hoofdje weg te draaien.
Hoeveel melk moet je geven bij cupfeeden?
Bij flesvoeding geef je jouw baby vaste hoeveelheden. Bij cupfeeding is dat anders omdat het bij de borstvoeding wordt gegeven. En net zoals bij borstvoeding, bepaalt je baby hoeveel hij of zij drinkt.
Je moet aan het eind van de dag bekijken en beoordelen of je baby genoeg heeft gedronken. Dit doe je dus niet per voeding. Als je baby weinig drinkt tijdens het cupfeeden dan zal je, net zoals bij borstvoeding, vaker moeten voeden.