Vroeger hoorde je het nog wel eens, een babyboom 9 maanden nadat er een grote stroomstoring was geweest. Of na een sneeuwstorm waarbij half Nederland plat lag. Zo’n dag waarop veel stellen het ‘heel gezellig’ hebben gehad en dat er een paar maanden later ineens veel meer baby’s worden geboren. Zo is er ook een geboortegolf door corona geweest. Maar afgezien daarvan, wat is de meest vruchtbare dag van het jaar? Ik neem je mee in wat statistieken en cijfers.
Wanneer zijn de meeste mensen jarig?
Om uit te rekenen wat de meest vruchtbare dag van het jaar is, moet je weten wanneer de meeste mensen jarig zijn. Misschien merk je het in je eigen omgeving ook wel: september is een drukke maand qua verjaardagen. Wereldwijd worden tussen 9 en 20 september de meeste baby’s geboren. Het CBS heeft uitgezocht dat in Nederland de meeste mensen jarig zijn op 23, 24, 25, 28, 29 en 30 september. Op die dagen zijn er 43.000 of meer mensen jarig!
Dit vergelijken we even met de dagen waarop de minste mensen jarig zijn. Grappig genoeg zijn dat bijna allemaal feestdagen: 1 en 2 januari, 5 december en de kerstdagen, 25 en 26 december. Op die dagen zijn er minder dan 37.000 mensen jarig. Dat verschilt dus zo’n 6.000 mensen per dag!
Al die verjaardagen hebben natuurlijk maar met een ding iets te maken; het moment waarop de jarige verwekt is! Jarigen in september zijn, normaal gesproken, in december verwekt. Jarigen in december of januari zijn meestal tot stand gekomen in april of juni. Je zou dus kunnen zeggen dat de winterperiode een ‘intiemere en meer vruchtbare’ periode is dan het voorjaar of de zomer.
In mei is er ook nog een kleine piek qua verjaardagen, namelijk op 2, 3 en 7 mei. Zou dit toeval zijn? Daar kijk ik later nog even naar.
Wat is de meest vruchtbare dag van het jaar?
We tellen in een zwangerschap 40 weken, maar dit is eigenlijk helemaal niet waar. Een zwangerschap duurt ‘maar’ 38 weken. Dat rekenen doen we vanaf de laatste dag van je menstruatie, simpelweg omdat dit voor de meeste vrouwen makkelijker bij te houden is dan de dagen waarop je seks hebt gehad. De eerste twee weken krijg je dus feitelijk ‘cadeau’.
Zoals je eerder las zijn de meeste mensen rond 25 september jarig. Laten we vanaf die periode 38 weken terug tellen. Dan komen we uit bij oud en nieuw. We zouden dus kunnen stellen dat het nieuwe jaar bij veel koppels op een heel leuke manier wordt ingeluid. De meeste vrouwen worden zwanger in deze periode tussen de feestdagen en dat is de meest vruchtbare periode van het jaar.
Verjaardag vieren
In de winter jarig zijn is voor de meeste mensen niet zo’n feestje. Het is koud, je moet iedereen in je huis zien te proppen en het is al zo druk met al die feestdagen. Steeds vaker hoor je dat mensen hun winterverjaardag overslaan om deze in de zomer te vieren, of ze vieren het samen met een gezinslid die wel in de zomer jarig is.
September is dus een top maand om jarig te zijn. Je zit niet midden in de zomer, waarin iedereen op vakantie is. Meestal heb je nog heerlijk weer, zodat je je verjaardag lekker buiten kunt vieren.
Wat een leuk fenomeen is is de verjaardagspiek in de maand mei. Als we terug gaan rekenen vanaf mei komen we uit in september. De maand waarin de meeste mensen jarig zijn. Toeval? Of vieren deze mensen hun verjaardag nog even door tussen de lakens? Dat zou de piek in mei wel verklaren natuurlijk 😉
Meest vruchtbare periode van het jaar!
De donkere dagen voor kerst zijn voor de dames die graag zwanger willen worden een goede tijd, aangezien dit dus als de meest vruchtbare periode van het jaar wordt gezien en de meest vruchtbare dag van het jaar er weer aan zit te komen. Lekker samen voor de open haard kruipen. Kaarsje aan, dekentje erbij, gezelligheid ten top.
Lees ook: Is een zwangerschap besmettelijk?