blije doos banner
Borstvoeding

Wat is een borstvoedingsplan?

Misschien heb je wel eens gehoord van een bevalplan of geboorteplan. Of heb je er zelf een gemaakt voor de bevalling van jouw baby. Weet je dat er iets soortgelijks bestaat voor borstvoeding? Je raadt het al: een borstvoedingsplan. Hoe schrijf je zo’n plan, wat zet je er in en waarom zou je er een maken? Lees mijn tips!

banner vitamine-D kind

Waarom een borstvoedingsplan schrijven?

Borstvoeding is niet iets wat je zomaar eventjes doet, tenminste niet voor iedereen. Er zijn moeders bij wie het echt vanzelf gaat, maar het is helemaal niet gek als dat niet zo is. Als je goed bent voorbereid, is de kans dat borstvoeding geven lukt een stuk groter. Je geeft misschien niet op bij de eerste tegenslag, omdat je weet dat dit kan gebeuren.

Daarom is het goed om je in te lezen, of op andere manieren informatie over het geven van borstvoeding tot je te nemen. En als je echt tot in de puntjes voorbereid wil zijn, kan je alles samenvatten in een borstvoedingsplan. Dat werkt het beste volgens een aantal punten.

Lees ook: Heeft voorbereiden op borstvoeding geven zin?

Praktische zaken

Begin met alle praktische zaken, namelijk: contactgegevens. Als je in blinde paniek bent, omdat alles niet gaat zoals je gehoopt had, kan je nergens een telefoonnummer vinden. Of je weet de naam die je zocht niet meer in de lange telefoonlijst.

Schrijf daarom de nummers die je misschien nodig gaat hebben vooraan in je borstvoedingsplan. Denk hierbij aan: de verloskundige (en dan ook het nummer dat je ’s nachts mag bellen), de lactatiedeskundige, kraamzorg organisatie en de thuiszorgwinkel in de buurt.




Voorbereiding op het geven van borstvoeding

Wat wil je allemaal gaan doen om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding? Ben je van plan een cursus te gaan volgen of ga je naar een informatieavond over borstvoeding geven? Kies je voor een prenataal consult bij de lactatiedeskundige?

Misschien moet je eerst nog informeren of je wel borstvoeding kunt geven omdat je bijvoorbeeld medicijnen gebruikt of een operatie hebt ondergaan. Het kan ook zijn dat er in jouw buurt een borstvoedingscafé bestaat, hier kan je ook naartoe om ervaringen van andere moeders te horen.

beste babyfoon bol.com

Voorbereiding borstvoedingsplan: winkelen!

Als alles goed gaat, hoef je voor borstvoeding geven eigenlijk weinig aan te schaffen. In principe heb je aan jouw twee borsten genoeg. Je kunt er dus voor kiezen om alleen de broodnodige dingen aan te schaffen (voedingsbh). Maar sommige vrouwen nemen liever het zekere voor het onzekere en kopen toch vast wat spulletjes. Zoals: voedingskleding, zoogcompressen, tepelcrème, tepelhoedjes of misschien wel een goede borstkolf.

Lees ook: Wat is een tepelhoedje? Hoe en wanneer gebruik je deze?

Zet je wensen voor het borstvoedingsplan op een rijtje!

  1. Wensen over kolven

    Misschien wil je wel proberen of je prenataal kunt kolven. Of ga je sowieso gaan kolven als je kindje geboren is, zodat ook je partner kan helpen met voeden.

  2. Wensen over de bevalling

    Wat wil je wel en wat wil je absoluut niet tijdens jouw bevalling? En dan vooral punten die te maken hebben met het geven van borstvoeding.

    Zoals pijnbestrijding. Wil je bijvoorbeeld voorgelicht worden welke gevolgen pijnbestrijding kan hebben voor het geven van borstvoeding? Zeker als er sprake is van medische noodzaak?

  3. Wensen voor na de bevalling in verband met het voeden

    Wil je daarbij hulp en zo ja van wie? Liever de baby zelf de tijd geven om te gaan zoeken naar de borst? Of wil je jouw kindje een handje (laten) helpen?




Een ‘wat als’ plan

Natuurlijk hoop je dat alles gaat zoals in jouw borstvoedingsplan staat. Maar wat als dat niet zo is? Zorg dat je ook een plan hebt voor als het anders loopt dan je gehoopt had.

Als borstvoeding geven om welke reden dan ook (in het begin) niet lukt. Wat wil je dan dat jouw baby voor voeding krijgt? Misschien heb je al prenataal gekolfd (en zo ja, waar kunnen ze die voeding vinden?). Ga je zelf kolven of kies je voor (biologische) kunstvoeding?

Je kunt zelfs kiezen voor donormelk van een moedermelkbank of een moedermelk netwerk. En hoe wil je dat je kindje gevoed wordt als je het zelf niet kunt doen? Met een lepeltje, spuitje, cupje, flesje of via fingerfeeding?

De kraamweek

Borstvoeding geven is vaak wennen. Het kan pijnlijk zijn en tegenvallen en dat is dan vaak in jouw kraamweek. Bedenk daarom goed hoe je die week voor je ziet. Wil je veel bezoek? Of juist rust? Wil je voeden waar andere mensen bij zijn of kies je ervoor om in alle rust alleen te zijn met jouw baby? Ga je voeden op verzoek of via een schema?

Een goede voorbereiding is het halve werk is natuurlijk niet altijd zo zwart wit. Je kunt gewoon de pech hebben dat jouw borstvoeding niet op gang komt, je tepels naar binnen trekken of de baby niet goed kan aanhappen.

Dan is het fijn als je een borstvoedingsplan hebt. Zo weet je waar je hulp kunt vinden, zeker na wat slapeloze nachten en een heleboel hormonen en emoties. Laat je niet meteen uit het veld slaan als je het echt graag wilt, het kan ook zomaar goed gaan!

Lees ook: Waarom een kraamweek vaak niet gaat zoals verwacht!



Beste babyfles difrax banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019