Een geboorteplan is een plan waarin jouw wensen staan voor tijdens de bevalling. Je maakt het samen met jouw partner. Het is niet verplicht, maar wel erg handig en fijn om te hebben. Wat kan je allemaal in een geboorteplan zetten, welke vragen kan je verwachten en hoe maak je dit? Lees onze tips en download de geboorteplan pdf.
Waarom een geboorteplan maken?
Het zorgt er in eerste instantie voor dat je beter nadenkt over de bevalling. Op deze manier bereid je jezelf alvast voor. Ook laat je jezelf beter informeren en kan je beter inschatten wat je te wachten staat!
Daarnaast ontlast je jezelf van ontzettend veel lastige vragen op het moment van de bevalling zelf. Deze vragen heb je namelijk al beantwoord in je geboorteplan. Zorgverleners weten dus al wat er van ze verwacht wordt en wat jij wilt. Dit zorgt ervoor dat jij jezelf beter kunt richten op die moeilijke taak die je te wachten staat! Lees hier meer over of een bevallingsplan zin heeft.
Wat staat er in een geboorteplan?
Een geboorteplan hoeft niet een heel boekwerk te zijn. Het is zelfs beter om het zo beknopt en duidelijk mogelijk te houden zodat zorgverleners in één oogopslag kunnen zien wat je wilt. Probeer het dus bij één pagina te houden. Mocht je echt nog een paar cruciale dingen erop willen dan is de max 2 pagina’s.
Onthoud bij het opstellen van je plan dat zorgverleners geen tijd hebben om even rustig je plan te lezen terwijl jij daar met je benen in de beugels ligt! Klik op de afbeelding en download de geboorteplan pdf!
De volgende punten kan je laten terugkomen in je plan
Tijdens de bevalling zullen er waarschijnlijk momenten komen waarbij er beslissingen gemaakt moeten worden. Je kunt in jouw geboorteplan aangeven of je bij deze beslissingen betrokken wilt zijn of dat je het overlaat aan het medisch personeel. Tevens kan je aangeven of ze je op de hoogte moeten houden over de handelingen die ze uitvoeren.
Praktische zaken vastleggen in het geboorteplan
In jouw geboorteplan kan je ook alvast wat praktische informatie vastleggen zoals:
- Waar wil je bevallen? (Thuisbevalling of ziekenhuisbevalling?)
- Wil je pijnbestrijding?
- Welke houding wil je aannemen tijdens het opvangen van de weeën? (misschien heb je hier een voorkeur voor)
- Wie mag er aanwezig zijn bij de bevalling en wie knipt de navelstreng door?
- Ga je borstvoeding of flesvoeding geven?
Zoals je ziet zijn het een aantal belangrijke zaken waar je eigenlijk sowieso eens over na moet denken. Het is goed om over een aantal onderwerpen eerst wat informatie te lezen zoals over de plek waar je wilt bevallen en welke soort voeding je wilt geven. Punten waarover je twijfelt kan je bespreken met jouw verloskundige en altijd later nog vermelden in het geboorteplan.
Ga er even een avondje goed voor zitten en bespreek samen met je partner de punten van het plan. In een avondje kan je het plan al opstellen en heb je voor eens en voor altijd alles duidelijk op papier. Mocht je jezelf later bedenken dan kan je het altijd nog aanpassen!
Hieronder vind je voorbeeldvragen voor jouw geboorteplan. Je kunt hieronder de geboorteplan pdf downloaden en gebruiken tijdens jouw bevalling.
Voorbeeld vragen voor een geboorteplan
Dit voorbeeld geboorteplan met voorbeeld vragen kan je opnemen in jouw eigen geboorteplan. Het is de bedoeling dat je een kort antwoord geeft op de vragen. Natuurlijk is een geboorteplan persoonlijk en kan je het zelf aanpassen naar jouw situatie. Onderstaande vragen zijn slechts bedoeld als richtlijn of om je een idee te geven wat er in een geboorteplan staat. Download ons geboorteplan en pas hem aan naar jouw wensen.
Voorbeeld geboorteplan
Geboorteplan van:
Begeleiding
Wie mag er bij je bevalling aanwezig zijn?
Waar bevallen
- Waar wil je bevallen (thuis of ziekenhuis)?
- Wat zijn je wensen over de ruimte waar je bevalt?
- Wie mag er foto’s of videobeelden maken?
Communicatie tijdens bevalling
Kruis aan wat je wilt:
- _ Ik wil geïnformeerd worden over de handelingen die worden uitgevoerd tijdens de bevalling.
- _ Ik wil inspraak hebben in de beslissingen die genomen moeten worden tijdens de bevalling.
- Als ik zelf geen beslissingen kan nemen, neemt deze persoon het van me over:
- Wanneer mag er van het geboorteplan afgeweken worden?
Weeën en persen
- Welke houding wil je aannemen tijdens opvangen van de weeën?
- Wil je pijnbestrijding?
- Welke pijnbestrijding?:
Ingrepen tijdens bevalling
Wat zijn je gedachten over de volgende ingrepen en geef je speciale wensen aan:
- Bewaking van de hartslag:
- Inwendig onderzoek:
- Infuus prikken
- Knippen:
- Kunstverlossing:
Wat zijn je wensen als er een keizersnede gedaan moet worden?
- Partner aanwezig?
- Kennismaking met je kind?
Wat zijn je wensen als je kindje onverhoopt niet bij je in de buurt kan zijn door complicatie?
Beschrijf ze hier kort:
Na de bevalling
- Wil je jouw baby zelf opvangen?
- Wie knipt de navelstreng door?
- Wil je borstvoeding geven?
- Wil je jouw kind direct aan de borst?
- Ga je de placenta bewaren?
Overige wensen
Dit zijn natuurlijk voorbeeld vragen en zijn bedoeld als voorbeeld. Je kunt ze zelf aanpassen maar je weet nu welke vragen en antwoorden je erin kunt zetten bij het maken van een geboorteplan formulier.
Tip: Heb je onze baby uitzetlijst al gedownload?