Dat een probleemloze zwangerschap en bevalling eigenlijk een groot wonder is weten we. En gelukkig weten we vaak niet wat er allemaal mis kan gaan, anders zou je helemaal gek worden. Het is dan ook ónverstandig om alle mogelijke complicaties te gaan Googelen. Er zijn namelijk veel ernstige complicaties tijdens een zwangerschap die zouden kunnen gebeuren. Een hiervan is een loslatende placenta.
Wat is een loslatende placenta?
De officiële benaming van een loslatende placenta is “solutio” of “abruptio placentae”. Het is een zeer ernstige complicatie waarbij de placenta of moederkoek voortijdig loslaat. Dit gebeurt meestal vrij plotseling. Er zijn twee mogelijkheden: de placenta kan hierbij in zijn geheel of gedeeltelijk loslaten. Deze complicatie kan zich voordoen vanaf de 16e week van je zwangerschap. Houd wel in je achterhoofd dat deze ernstige complicatie vrij weinig voor komt. Slechts bij ongeveer 4 op de 1000 zwangerschappen!
Waarom is het gevaarlijk?
Allereerst even opfrissen: wat is de placenta ook alweer? Tijdens de zwangerschap zorgt de placenta, ook wel moederkoek, ervoor dat je baby zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Ook worden de afvalstoffen via de placenta weer afgevoerd.
Normaal gesproken komt de placenta kort na de bevalling los. We noemen dit vaak de ‘nageboorte‘, simpelweg omdat de placenta na de baby geboren hoort te worden. Meestal is dit binnen een half uur na de geboorte van je baby het geval. Maar in sommige gevallen begint de placenta te vroeg met loslaten. Je kunt je voorstellen hoe gevaarlijk dit is, je kindje kan zonder placenta namelijk geen zuurstof en voedingsstoffen tot zich nemen.
Wat zijn de oorzaken?
Er is na veel onderzoeken nog steeds geen eenduidige reden gevonden waarom in sommige gevallen de placenta te vroeg los laat. Wel zijn er links gelegd met bepaalde factoren die het risico op een loslatende placenta kunnen verhogen. Zoals:
- Bij een ongeval als je buik is geraakt;
- Wanneer je tabak, alcohol of drugs gebruikt tijdens de zwangerschap;
- Een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap;
- Bij vroegtijdig ingescheurde vliezen;
- Als er (erfelijke) afwijkingen zijn in de bloedstolling, ook wel trombofilie genoemd;
- Bij afwijkingen aan je placenta of baarmoeder;
- Ook als er bij eerdere zwangerschappen sprake is geweest van een loslatende placenta is de kans op herhaling groter;
Wat zijn de symptomen wanneer een placenta loslaat?
Meestal is een loslatende placenta iets wat plotseling gebeurt. De symptomen komen dan ook vaak ineens opzetten. Het is niet iets waarmee je dagen rond loopt zonder dat je het merkt. Vaak gaat het samen met ernstige klachten. Je krijgt vaak te maken met ernstig vaginaal bloedverlies. Het bloedverlies kan zo heftig zijn dat je flauwvalt of zelfs in shock raakt.
Hevige buik- en rugpijn, lijkend op heftige weeën, kunnen ook een symptoom zijn. Vaak voelt je buik ook keihard aan. Let op: een loslatende placenta komt echt weinig voor. Met dit artikel is het niet mijn bedoeling om je bang te maken voor bijvoorbeeld een harde buik of rugpijn.
Hoe wordt een loslatende placenta behandeld?
Als er sprake is van een loslatende placenta is het belangrijk dat men met spoed ingrijpt. Zeker als je placenta in zijn geheel loslaat is de kans dat je baby het niet overleefd helaas erg groot. Zonder zuurstof en voedingsstoffen zal je baby het niet lang kunnen volhouden. Je placenta kan ook gedeeltelijk loslaten, hierbij krijgt je kindje minder zuurstof, en minder voedingsstoffen, maar nog wel iets.
Uiteraard is er dan ook haast geboden, maar minder spoed dan bij een totale loslating. Behandeling is dan ook altijd afhankelijk van meerdere factoren. Hoe groot is de loslating? Hoe ver is je zwangerschap gevorderd, is je kindje al levensvatbaar?
Lees hier het verhaal van een moeder die het overkwam “Onze zoon werd te vroeg geboren“.
Behandeling als je kindje nog in leven is
Als de loslating van je placenta minimaal is, en de zwangerschap minder ver gevorderd dan 32 weken zal geprobeerd worden om je kindje zo lang mogelijk in de baarmoeder te laten zitten. Vaak zal men wel vast longrijpende medicijnen toedienen om je kindje zo sterk mogelijk te laten worden. Je blijft hierbij onder strenge controle in het ziekenhuis. Als het slechter gaat zal vaak een spoedkeizersnede worden uitgevoerd.
Bij een zwangerschap die verder is dan 32 weken zal men je kindje zo snel mogelijk halen, om extra schade te voorkomen. Je kindje is levensvatbaar en zal na de geboorte direct worden behandeld in het ziekenhuis. De kans op zuurstoftekort en hersenbeschadigingen zijn helaas wel aanzienlijk.
De behandeling als je kindje is overleden
Vreselijk, en je wilt er niet over nadenken. Maar in het ergste geval is je kindje al overleden in je buik. Vaak zal men dan eerst afwachten of de bevalling vanzelf op gang komt. Door het extreme bloedverlies komen de weeën meestal snel op gang. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de gezondheid van jou als moeder. Vaak is er een bloedtransfusie nodig, door het heftige bloedverlies.
Door de bloedstollingsstoornis die kan ontstaan is er een kans op nierfunctiestoornissen. Hierdoor kan je in shock raken, en zelfs overlijden. Bij 15% van de overlijdens rond de geboorte is een loslatende placenta de oorzaak. Na een heftige gebeurtenis als deze zal er voor beide ouders psychische hulp zijn om te helpen met de verwerking van het verlies van hun kindje.
Een loslatende placenta is dus een erg gevaarlijke complicatie waarbij men heel snel moet handelen. Elke seconde waarbij je kindje zonder zuurstof zit kan er een te veel zijn. En niet alleen voor je baby, ook voor jezelf. Vroeger was een loslatende placenta de grootste oorzaak van moedersterfte. “Gelukkig” komt deze complicatie erg weinig voor.