Zelfs TikTok houdt zich tegenwoordig bezig met opvoeden. We zien steeds meer moeders voorbijkomen die influencer zijn met allerlei tips, tricks en life-hacks. Maar ook gentle parenting is zo’n ‘trend’ die we veel zien. Een manier van opvoeden die vooral heel rustig, lief en beheerst overkomt. Wat is gentle parenting (en is het vol te houden)?
Wat is gentle parenting?
Gentle parenting betekent letterlijk zachtaardig opvoeden. Ouders die gentle parenting toepassen geven weinig straf maar ook weinig beloningen. Je wilt je kinderen leren dat jullie een team zijn, een soort bondgenoten.
Het belangrijkste is dat je kinderen het goede willen doen. Het is een beetje een middenweg tussen de autoritaire opvoedstijl en de toegeeflijke opvoeding. Eigenlijk zien we gentle parenting meer als een mindset, een levensstijl en niet als een opvoedstijl.
Manieren van communiceren en reageren bij gentle parenting
Als jij aan gentle parenting doet, vind je compassie, empathie en grenzen bewaken erg belangrijk. Je leert je kinderen het waarom. Zodat ze zelf leren met welke reden iets wel of niet mag. Dat doe je door uit te leggen waarom iets wel of niet mag. De les die achter een daad zit, is het belangrijkst en ook de oplossing of het gevolg.
De manier van communiceren is hierbij erg belangrijk. Je bent rustig, niet boos of geïrriteerd. Ook niet als je zelf een lange drukke dag heb gehad en daarom is gentle parenting zo moeilijk. Jouw gedrag is de spiegel voor je kind. Probeer je kind niet te laten merken dat je boos bent, snauw hem niet af. Dat is moeilijk door bijvoorbeeld weer een slapeloze nacht. Maar ook dat doet je kind niet expres.
Niet straffen of belonen
Door straf te geven leert jouw kind niet het waarom. Door een kind te betrekken bij het gevolg wel. Heeft je kind een vaas met bloemen om geschopt met zijn voetbal? Dan kan je de voetbal afpakken en zeggen dat hij niet achter de tablet mag voor straf. Maar je kunt ook uitleggen dat de bloemen nu doodgaan omdat ze geen water meer krijgen. En dat je die vaas van je overleden oma had gekregen en je daar verdrietig van wordt. Dus dat binnen voetballen daarom niet mag.
Ruim samen de scherven op, zet de bloemen in een andere vaas (of een glas, emmer). Zo leert je peuter een les en zal hij begrijpen waarom hij niet binnen mag voetballen. Dit heeft meer effect dan voor straf op de trap zitten bijvoorbeeld. Lees hier meer tips voor het belonen en straffen van een peuter.
Keuzes geven
Bij gentle parenting vinden we het belangrijk om onze kinderen een stem te geven. We beslissen niet altijd alles voor onze kinderen, we laten ze zelf beslissen. Natuurlijk sturen we hierin bij. We geven ze geen open keuze maar een beperkte keuze. Hierdoor heeft je kind het gevoel dat hij ook een mening mag hebben en niet klakkeloos alles hoeft te doen zoals jij het zegt. Dus: “doe je eerst je jas of je schoenen aan?”
Wat is het doel van gentle parenting?
We willen allemaal dat onze kinderen opgroeien tot leuke volwassenen, die klaar zijn voor de grote mensen wereld en zich kunnen redden. Maar als je gentle parenting toepast, is het doel vooral om weerbare en empathische kinderen te creëren. We bouwen aan een sterke ouder- kind relatie die is gebaseerd op een aantal belangrijke factoren: veiligheid, vertrouwen en groei.
Is gentle parenting vol te houden?
Ik heb me al heel vaak voorgenomen om nooit meer boos op mijn kinderen te worden. Om ze nooit meer af te snauwen, door elkaar te rammelen (ja, bel jeugdzorg, snel!), geïrriteerd te antwoorden of zelfs tegen ze te schreeuwen.
En raad eens? Het lukt me niet. En denk nu niet dat ik de hele dag schreeuw, snauw, rammel en zucht. Maar ja, dat doe ik wel eens. Omdat ik nu ook maar gewoon een mens ben. Een mens die soms slecht slaapt (ongeveer de laatste drie jaar van mijn leven, “bedankt Myrah”). Een mens die een rotdag heeft gehad op haar werk (en ja, daar kunnen de kinderen niets aan doen). Gewoon een mens die soms zijn geduld verliest voordat hij tot tien heeft geteld. Dus, ik ben heel benieuwd of er gentle parents zijn die dit 24/7 volhouden.
Ben jij een ouder die aan gentle parenting doet? Of een poging doet? Of had je er misschien nog nooit van gehoord? Ik denk dat in gentle parenting veel punten zitten die we als ouders allemaal wel toepassen, of althans proberen toe te passen.