Het kan best lastig zijn om een peuter iedere dag weer zo gezond mogelijk te laten eten. Niet alle peuters eten graag brood en dan kan het moeilijk zijn om iedere keer goed broodbeleg te bedenken. Want wat is het gezondste en beste broodbeleg voor een peuter?
Hoeveel brood ‘moet’ een peuter eten?
Gemiddeld gaan we ervan uit dat een peuter zo’n 2 tot 3 boterhammen per dag eet. Je kindje heeft brood nodig om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. In brood zitten veel koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer.
Je kunt er eigenlijk van uit gaan dat hoe donkerder het brood is, hoe meer voedingsstoffen erin zitten. Natuurlijk kan je brood ook afwisselen met (volkoren) wraps, (volkoren) crackers of beschuit en kwark of yoghurt met cruesli en fruit. Maar ook pitabrood of Turks brood zijn leuk en lekker om mee af te wisselen.
Wat is het gezondste en beste broodbeleg voor een peuter?
Het is goed om iedere boterham te besmeren met margarine of halvarine. Ook af en toe roomboter gebruiken kan geen kwaad. Maar hierin zit minder vitamine D en meer verzadigd vet, dus margarine en halvarine wordt aangeraden.
Daarna smeer of beleg je de boterham van je peuter met gezond broodbeleg zoals bijvoorbeeld:
- Appelstroop, honing of jam: Liefst suikervrij of halvajam.
- Fruit: Zoals stukjes aardbei of plakjes banaan.
- Groenten: Plakjes komkommer, stukjes tomaat, paprika, avocado.
- Hartig mager beleg: Ei, hüttenkäse, zuivelspread.
- Notenpasta of pindakaas: Met 100% noten, zonder toegevoegd zout of suiker.
- Smeerkaas: Dan wel die speciaal voor kinderen met minder zout. Lees hier meer over mag een baby of peuter kaas eten?
- Vegetarische smeerworst: Want mag een peuter wel smeerworst eten?
- Vleeswaren: Zoals magere knakworst, ham, kipfilet, kalkoenfilet, magere boterhamworst.
Recept: Maak je eigen broodbeleg voor je peuter!
Wat natuurlijk het meest gezonde broodbeleg voor een peuter is, is broodbeleg met zo min mogelijk toevoegingen. Dus alles wat je zelf maakt is het allerbeste! Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om zelf groente- en fruitspreads maken.
- Aardbeien pureren met een beetje zuivelspread.
- Bramen en blauwe bessen pureren met wat zuivelspread.
- Diepvries doperwtjes 1 minuutje koken en af laten koelen, pureren met een paar stukjes bosui en wat yoghurt.
- Geprakte banaan en/of avocado.
- Mangoblokjes pureren met wat zuivelspread.
Tip: Wil je iets bijzonders maken? Kook twee appels en voeg dit samen met 5 dadels en een eetlepel koekkruiden en pureer dit fijn. Zo heb je appel/speculaas jam!
Welk broodbeleg kan je beter niet aan je peuter geven?
Er zijn een aantal producten die niet echt geschikt zijn voor jonge kinderen, zoals vlees waar veel vitamine A in zit. Denk hierbij aan (smeer)leverworst en paté. Een teveel aan vitamine A is niet goed voor je kind. Ook rauw vlees (zoals filet americain of ossenworst) is niet aan te raden. Net als smeerkaas en gewone kaas, hierin zit namelijk erg veel zout. Lees hier meer over wat mag een peuter nog niet eten?
Chocoladepasta, chocoladehagelslag en vlokken bevatten natuurlijk veel suiker, net als vruchtenhagel. Ook dit wordt niet aangeraden voor een peuter als dagelijks broodbeleg, maar natuurlijk kan dit prima af en toe. 😉
Het is goed om af te wisselen en je peuter zo veel mogelijk te laten proeven. Hoe vaker ze iets proeven, hoe groter de kans is dat ze het lekker gaan vinden. Kinderen moeten nu eenmaal iets vaker hebben geproefd om aan de smaak te wennen. Geef je peuter zoveel mogelijk van het dit gezonde broodbeleg en af en toe een van de uitzonderingen en je peuter is verzekerd van een afwisselend en gezond menu. Meer weten? Wat eet een peuter op een dag?
Lees ook: Je kind opvoeden zonder suiker, wat zijn de alternatieven?