Daar zit je dan, mega persweeën maar nog geen verloskundige om je er doorheen te helpen. Help! Gelukkig heb je jouw partner nog. Als hij niet is flauwgevallen van de spanning, dan kan hij helpen bij de bevalling. In veel gevallen verloopt een snelle bevalling vaak probleemloos. Haal beide dus even diep adem en volg deze tips wat je partner kan doen als de verloskundige te laat is.
Is de verloskundige er nog niet? Veel kan je echt zelf
Het is misschien één van die scenario’s die je ’s nachts wakker houden: wat als mijn verloskundige te laat is? Tja, het kan gebeuren, al is de kans erop heel erg klein. Als het voorkomt, is het vaak bij de bevalling van een tweede of derde (of meer) kind. Bevallingen van een eerste kind verlopen doorgaans niet zo snel. Zelfs wanneer je al persdrang voelt, is er nog tijd genoeg.
Maar bij een tweede of derde kind kan de bevalling soms heel snel gaan, terwijl je daarvoor misschien nog niets voelde. Mocht je jezelf in deze situatie vinden, blijf dan altijd rustig en onthoud dat heel veel mensen bevallen zonder een verloskundige in de buurt. Laat je partner onderstaande tips lezen zodat hij weet wat hij kan doen als de verloskundige te laat is.
Dingen die je partner kan doen als de verloskundige te laat is!
Is je vrouw niet meer te houden en heeft ze echt persweeën (en dus een onweerstaanbare drang om te persen) dan kan je het vaak niet meer uitstellen. Als partner moet je dus aan de bak. Gelukkig gaan deze snelle bevallingen meestal goed.
Lees hieronder wat tips die je als partner kunt doen als de verloskundige te laat is.
-
Raak niet in paniek
De allerbelangrijkste tip als de verloskundige te laat is, blijf kalm. Raak niet in paniek want daar help je werkelijk niemand mee. Haal daarom diep adem en denk maar één ding: ik kan dit.
-
Hygiëne
Het is zeer belangrijk om hygiënisch te zijn in deze situatie, was dus op zijn minst even je handen.
-
Zet de deur open
Zet meteen de voordeur open of onderneem een andere actie, zoals je ouders bellen als ze in de buurt wonen. Zorg er in ieder geval voor dat de verloskundig meteen naar binnen kan lopen.
-
Pak wat handdoeken
Als de baby straks geboren is, ga je jouw kleintje droogwrijven, hiervoor heb je handdoeken nodig. Liefst niet te ruw. Leg ook wat handdoeken onder je vrouw.
-
Weg puffen
Het beste is als je partner nog even wacht met persen, laat haar dus proberen de persdrang weg te puffen.
-
Comfortabel liggen
Laat je vrouw even op bed liggen zodat je een kijkje kunt nemen. Als je ziet dat de vagina soort van open gaat, dan is de baby echt onderweg en is er geen ontkomen meer aan. Laat je vrouw vervolgens een comfortabele houding aannemen, maar zorg er wel voor dat je zicht hebt op de ‘uitgang’.
-
Vraag om hulp
Als je nog tijd hebt, pak de telefoon en bel voor hulp naar de verloskundige of als zij niet opneemt naar 112.
-
Persen maar
Je vrouw wil persen, laat haar dit doen, maar probeer ervoor te zorgen dat dit met beleid gaat om uitscheuren te voorkomen.
-
De baby wordt geboren
In de meeste gevallen wordt eerst het hoofdje geboren. Dat is het meest lastige van de bevalling. Als het hoofdje er eenmaal uit is, dan heb je het moeilijkste gehad. Soms gaat de geboorte van het hoofdje wat moeizaam, in dat geval moet je helpen. Doe dit in ieder geval altijd tijdens een wee.
Als je moet helpen, doe je dit door het hoofdje van de baby vast te pakken en de baby te begeleiden. Laat je vrouw mee persen. Nu wordt er als eerste een schouder geboren. Wanneer je de schouder tevoorschijn ziet komen, zal de rest van het lijfje er waarschijnlijk ook soepel uitkomen.
-
Laten huilen
Bekijk eerst het huidje van de baby, is deze mooi roze dan is dat een heel goed teken. Is het huidje wat wit van kleur, dan heeft je baby wat hulp nodig. Geen stress, dit komt vaak voor.
Let er ook op of de baby huilt. Doet hij dat niet dan moet je de baby even prikkelen zodat hij gaat huilen. Als de baby wit of misschien wel paars van kleur is, wrijf je hem ruw met de handdoek droog. Controleer ook of de luchtwegen vrij zijn. Je mag best een beetje ruw met de baby omgaan, zo prikkel je hem namelijk. Vaak is dit voldoende om dat eerste kreetje van je kind te horen.
-
Niet huilen na afdrogen?
Is de verloskundige nog steeds te laat en huilt de baby nog steeds niet na het afdrogen? Blijft de baby wit of paars van kleur, geef dan een flinke tik op de billetjes. Geeft de baby nog steeds geen reactie, bel dan 112, misschien is er wel iets met de verloskundige gebeurd.
-
Toedekken en bij mama
Als alles goed is met de baby, leg je de baby bij de moeder en dek je ze beide warm toe. Want het is heel belangrijk dat de baby goed warm blijft. De navelstreng laat je gewoon zitten.
-
Wacht op verloskundige
Nu kan je jezelf op je rug kloppen en even tot rust komen. De verloskundige zal er bijna zijn.
Mocht jij dit een keer hebben meegemaakt dan zijn wij heel benieuwd naar jouw ervaringsverhaal en naar jouw tips voor wat de partner kan doen als de verloskundige te laat is.
Lees ook: Wanneer kan je de verloskundige bellen als de bevalling begint?