Na de bevalling wil je het liefst de hele dag lekker in jullie cocon leven of zweven op die roze wolk. Helaas werkt het niet zo. Een aantal zaken moeten geregeld worden en dat is een mooie taak voor jouw partner, jij hebt immers al genoeg gedaan. Lees hier wat de partner moet regelen na de bevalling!
Wat moet een vader regelen na de bevalling?
Als eerste moet jullie baby worden aangegeven bij het gemeentehuis (binnen 3 dagen). Het is ook handig om de kraamzorg te regelen, je kind bij te schrijven bij diverse verzekeringen en jullie toeslagen aan te vragen. Oh en vergeet trouwens de geboortekaartjes niet en het ouderschapsverlof.
Lees ook: Wat je weten moet over verzekeringen als je een baby krijgt!
En dan heb ik het nog niet eens over een paar praktische zaken die je maar beter meteen kunt regelen na de bevalling. Zoals de boodschappen, zorgen dat de babykleertjes gewassen en schoon zijn, voorraad luiers inslaan en de kraamvisite inplannen.
Loopt je hoofd al over? Geen zorgen. In deze blog zal ik alles wat je moet regelen na de bevalling in een handige checklist zetten
Checklist: Wat moet de vader regelen na de bevalling!
Ik heb hier een handige checklist voor de partners met alles wat ze moeten regelen na de bevalling. In deze checklist staan alle zaken die ècht geregeld moeten worden, anders heb je een probleempje zoals geen toeslagen of je kind is niet verzekerd.
-
Kraamzorg bellen
Bel na de geboorte meteen de kraamzorg zodat zij jullie zo snel mogelijk kunnen helpen. Je kunt met hen een tijd afspreken dat ze naar jullie toe kunnen komen. Mijn advies: laat ze meteen komen, zeker als dit jullie eerste kindje is. Anders weet je echt niet wat je nou moet doen.
-
Kind aangeven bij de gemeente
De volgende stap is de baby aangeven bij de gemeente dit moet binnen 3 werkdagen na de geboorte in de gemeente waar jullie kindje geboren is. Neem bij het doen van de aangifte van de geboorte een geldig identiteitsbewijs mee, verklaring van de geboorte (die krijg je van het ziekenhuis of verloskundige) en eventueel jullie trouwboekje.
Je kind aangeven is belangrijk omdat je kind dan meteen een Burgerservicenummer krijgt (hij of zij bestaat in het systeem!), je ontvangt uitnodigingen voor de inentingen en je wordt aangemeld bij de Sociale Verzekeringsbank waar je later de kinderbijslag kunt aanvragen.
-
Kinderbijslag aanvragen
Bij dit punt en de volgende punten is iets minder haast, maar wel handig om snel even te regelen na de bevalling. Binnen 2 tot 4 weken na de bevalling ontvang je een bericht van de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Op hun website kan je de aanvraag voor kinderbijslag eenvoudig invullen. De kinderbijslag wordt 4 keer per jaar overgemaakt en deze ontvang je tot je kind 18 jaar is.
-
Kindgebonden budget
Hebben jullie een lager inkomen, dan hebben jullie mogelijk recht op het kindgebonden budget. Dit is een bijdrage die afhankelijk is van de hoogte van jullie inkomen. Mocht je hier recht op hebben, dan ontvang je hier automatisch bericht van. Na een maand nog niets gehoord en denk je dat jullie hier wel recht op hebben? Maak dan hier een proefberekening en je ziet meteen wat je kunt krijgen.
-
Kind naar de opvang? Regel de toeslag!
Gaat je kind straks naar de kinderopvang? Dan heb je je jouw kind als het goed is al aangemeld bij de opvang. Je moet dan de toeslag na de bevalling regelen. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van jullie inkomen. Hoe meer je verdient hoe minder je krijgt. De kinderopvangtoeslag moet je zelf aanvragen bij de belastingdienst. Dat kan hier.
-
Aanmelden zorgverzekering
Binnen 4 maanden na de geboorte moet je baby aangemeld zijn bij jouw zorgverzekering. Eén van jullie kan de baby gewoon bij de huidige zorgverzekering schrijven. Het slimste is om je kind bij te schrijven bij de verzekering die het meest uitgebreid is. Je kind is dan automatisch voor hetzelfde verzekerd. Tot de 18 jaar betaal je geen premie voor je kleine.
-
Andere verzekeringen die belangrijk zijn
Kijk ook eens naar jullie inboedelverzekering en of deze al jullie nieuwe (en dure!) babyspullen wel helemaal dekt. Of wat dacht je van de aansprakelijkheidsverzekering (mocht je kind een dure vaas omstoten dan kan je dat verzekeren) en inzittendenverzekering (je kind verzekerd in de auto). Zijn deze goed afgestemd op jullie nieuwe gezinssituatie?
Hebben jullie een uitvaartverzekering? Misschien is het goed om je kind mee te verzekeren tegen een lage premie. Bij sommige verzekeraars (zoals Monuta) is dit gratis.
-
Spaarrekening openen
Het kan nooit kwaad om alvast een spaarrekening voor je baby te openen
-
Testament opstellen
Nu je nageslacht hebt (of misschien heb je al kinderen en moet je het aanpassen) is het goed een testament op te stellen. Leg hier bijvoorbeeld in vast wie de voogdij over je kind(eren) krijgt als jullie komen te overlijden. Het is niet leuk om hierover na te denken, maar wel goed om het even vast te leggen. Je kunt tevens ook vastleggen wat je jouw kind wilt nalaten. Dit kun je doen bij een notaris.
-
Ouderschapsverlof
Ook al begint nu net het ouderschapsverlof, toch is het goed om ook weer te bedenken wanneer jullie weer aan het werk gaat. Dit is wel zo prettig voor de werkgever. Wist je trouwens dat het vaderschapsverlof is verandert?
Lees ook: 7 Dingen die je denkt na de bevalling!
Als vader er zijn voor jouw vrouw en baby!
Heb je alle benodigde zaken kunnen regelen na de bevalling? Dan is het nu tijd voor wat praktische zaken, waarvan jouw vrouw het heel fijn zou vinden als je dat ook even regelt. Zoals:
-
Geboortekaartjes
Jullie willen natuurlijk iedereen laten weten dat jullie een kleine (erbij) hebben! Het is dus tijd voor die leuke geboortekaartjes! Je hoeft deze echt niet de dag na de geboorte te versturen, doe het gewoon op het moment dat het jullie uitkomt, maar je kunt ze natuurlijk wel alvast bestellen!
-
Kraamvisite
Zodra het nieuws is verspreid dat de baby er is, wil iedereen natuurlijk even komen kijken. Persoonlijk vind ik het een belangrijke taak van de partner om, sowieso de eerste week, de planning van de kraamvisite op zich te nemen. Plan niet elke dag bezoek in, maar laat ook dagen ‘vrij’. Wij planden de kraamvisite alleen in de weekenden. Wil je er meteen vanaf zijn, organiseer dan een babyborrel!
-
Wassen
Zijn alle babykleertjes, hydrofiele luiers en slabbers vrij van bacteriën of moeten die nog gewassen worden? Mocht dat niet zo zijn, ga dat dan even regelen na de bevalling! En lees deze tips over babykleding wassen.
-
Boodschappen
Je vrouw zou je een engel vinden als je ervoor zorgt dat de koelkast mooi gevuld is en je genoeg beschuit met muisjes in huis hebt. Misschien kun je ook even dat ene eten halen dat je vrouw 9 maandenlang heeft moeten laten staan. Zou ze zeker waarderen. Vergeet ook de luiers, luierdoekjes etc. niet.
-
Overige huishoudelijk taken
Je vrouw is in de eerste dagen of weken (zeker als ze een keizersnede heeft gehad) niet in staat om veel huishoudelijk werk te doen. Ben een vent en laat jezelf van je goede kant zien door het even van haar over te nemen. Niets is zo vervelend als druk met je baby in de weer zijn en leven in de troep en stof. Zorg er trouwens ook voor dat alle flesjes en spenen gesteriliseerd zijn!
Heb jij misschien nog handige zaken die partners kunnen regelen na de bevalling?