Kinderen en vallen! Het hoort er nu eenmaal bij. “Met vallen en opstaan” is niet voor de grap een bekend gezegde. Ze leren hun grenzen herkennen, leren zichzelf opvangen en hun evenwicht bewaren. Want vallen is goed voor het evenwichtsgevoel van je kind. Maar soms valt een kind echt hard. Wanneer wordt het ernstig? Wat moet je bijvoorbeeld doen als je kind van de trap valt?
Wat moet je doen als je kind van de trap valt?
Kinderen vallen wel vaker. Ik heb het geluk dat Yinthe nog nooit echt hard gevallen is, in ieder geval nog nooit zo hard dat we met haar bij een dokter terecht kwamen. Mijn ervaring is dat als ze valt ik eerst even moet doen alsof ik niets door heb. Zodra ik haar aan kijk begint ze namelijk te brullen, ook als er niets aan de hand is. Maar dat zeg ik, iets ernstigs hebben we dan ook nog nooit gehad. Gelukkig!
Zelf is het mij als 4-jarig kind wel gelukt om goed hard van de trap te vallen. En nee, natuurlijk niet van de bovenste trede, maar van de op een na onderste. Een relatief laag stukje dus. Het meest wonderlijke is ook nog dat ik mijn arm brak, van zo’n lage hoogte.
Maar bij het breken van je arm is dat meteen duidelijk. Als je kind een harde klap op zijn hoofd krijgt kan het lastig zijn om te bepalen hoe ernstig dit is. Gewoon een bult? Of wordt het toch gevaarlijker?
Wat is het gevaar van een harde klap op het hoofd?
Op meerdere manieren kan je kind een harde klap op het hoofd krijgen. Bijvoorbeeld door van de trap te vallen, of van een klimrek. Maar ook bij het fietsen of steppen kun je lelijk met je hoofd op de stoep(rand) terecht komen. Ik ken helaas het verhaal van een kleuter die zonder helm rondjes fietste over het schoolplein en met zijn hoofd op de rand van de zandbak viel. Hij overleefde dit niet. Nu is dit een heel extreem voorbeeld.
Maar als een klap op het hoofd heel hard aankomt, is er kans op een interne bloeding of zwelling. Zonder medische hulp bestaat de kans dat je kind hierdoor bewusteloos of in coma raakt. Dit is niet iets wat vaak voor komt, maar als het gebeurt kan het levensgevaarlijk zijn. Omdat een bloeding of zwelling langzaam kan ontstaan is het van groot belang om je kind de eerste 24 uur na de klap goed in de gaten te houden.
Lees ook: Een fietshelm voor je kind is dat nodig?
Wanneer ga je naar de dokter als je kind hard valt?
Vaak denk je als ouder in eerste instantie wel in te kunnen schatten of je met je kind naar de dokter moet of niet. Je kind huilt meestal heel hard na een val, misschien voornamelijk van schrik. Probeer hem eerst rustig te krijgen, en er achter te komen of en waar hij pijn heeft.
Het wordt meestal enger als je kind juist niet huilt. Als je kind bewusteloos is, of suf en verward is het verstandig om meteen de huisarts te bellen.
Ook als je merkt dat je kind zich anders gedraagt of klaagt over hoofdpijn is het advies om contact op te nemen met je dokter. Doe dit ook bij misselijkheid en overgeven. En bij klachten als nekpijn, wazig zien, duizeligheid en last van licht of geluid.
Het kan zijn dat de huisarts het na het hebben van contact niet nodig vindt dat je langs komt. Misschien krijg je een wekadvies en moet je je kind de eerste 24 uur regelmatig wakker maken. Dit doe je om te kijken hoe helder je kindje nog is. Mocht hij verslechteren dan kan het zijn dat er toch een zwelling of bloeding in het hoofdje aanwezig is.
Tips voor de eerste dagen na de klap
Als je kind van de trap valt en je niet naar de dokter hoeft zijn er toch nog wat tips om de klachten zo snel mogelijk te verminderen.
Probeer ervoor te zorgen dat je kind voor zover mogelijk rustig aan doet. Ook al is dat bij een peuter of kleuter nogal lastig. Verminder in dat geval de prikkels zoveel mogelijk. Even geen tripjes naar de speeltuin en geen wilde spelletjes. Zorg dat er zo weinig mogelijk naar beeldschermen gekeken wordt. Sporten is de eerste twee weken niet verstandig, zeker geen contact- of balsporten.
Kijk dus goed naar je kind als hij een harde klap op zijn hoofd heeft gehad. Blijf rustig als je kind van de trap valt en gebruik je verstand. Hoe reageert je kind? Is hij helder? Als je het niet vertrouwt moet je natuurlijk altijd de huisarts bellen, ook al is het midden in de nacht.
Beter tien keer te vaak bellen dan een keer te weinig!