prenatalbanner sale
Menstruatiecyclus

Wat zijn duurzame menstruatie producten? Waarom zou je dit doen

We proberen allemaal ons steentje bij te dragen aan een beter milieu, een beter klimaat. We redden eten in de supermarkt wat bijna over datum is, verkopen onze kleding en kopen steeds meer tweedehands. Maar hoe zit het eigenlijk met jouw menstruatie. Heb je enig idee hoeveel afval we hiermee produceren? Daarom nu, alles over duurzame menstruatie producten.

banner winkelpromo

Waarom kiezen voor duurzame menstruatie producten?

We zijn heel wat keren in ons leven ongesteld. Als je al die tampons en maandverbandjes bij elkaar optelt, komen we per vrouw op 11 duizend stuks. In totaal is dat per jaar 590.000 ton afval. Enorm veel toch? Er zijn gelukkig andere opties. Misschien is je eerste reactie “ja, gadver, dat ga ik echt niet doen”. Maar lees toch eens verder, of probeer het eens!




Welke soorten duurzame menstruatie producten zijn er?

  1. De menstruatiecup

    • Materiaal: Een menstruatiecup wordt gemaakt van 100% medische siliconen. Er zit geen latex in en het is hypoallergeen.
    • Eerste gebruik: Voor het eerste gebruik en na je menstruatie (in afwachting tot de volgende menstruatie) moet je een cup uitkoken. Net zoals je dat met de speentjes van je baby doet.
    • Gebruik: Voor het inbrengen vouw je de cup en je brengt hem gevouwen in. Na het inbrengen ontvouwt de cup zich en ‘zuigt’ hij zich vacuüm. Hierdoor blijft hij goed zitten en glijdt hij niet weg. Je mag de cup maximaal 12 uur inhouden en moet hem dan verwijderen.

      Dit doe je door voorzichtig aan de steel te trekken totdat je zachtjes in de bovenkant van de cup kunt knijpen. Het vacuüm wordt opgeheven en je kunt de cup verwijderen. Daarna leeg je hem, spoel je hem om en breng je hem opnieuw in.

    • Duurzaamheid: Een van de meest duurzame menstruatie producten, want met een goede menstruatiecup kan je wel 15 jaar doen. Toegeven het is echt wel even wennen. Een menstruatiecup vangt meer bloed op dan maandverband of een tampon. Je voelt de cup niet zitten en kunt er alles mee doen, zoals sporten en zwemmen. Ze zijn te koop in verschillende maten, van S t/m L. Voor lichte tot zware bloedingen.
  2. davitamon mamavitaal banner
  3. Menstruatie ondergoed

    Als je liever niets in je lijf stopt of in je onderbroek plakt is er een andere manier: menstruatie ondergoed. Dit is speciaal ondergoed waar een soort anti-lek-laag en een absorberende laag in zijn gemaakt. Op deze manier kan je gewoon ‘vrij bloeden’ in je onderbroek en deze later weer wassen. Lees hier meer informatie over menstruatie ondergoed.

  4. Menstruatie sponsjes

    • Materiaal: Menstruatie sponsjes zijn volledig natuurlijk. Ze worden geoogst uit de Middellandse zee.
    • Eerste gebruik: laat de menstruatiespons een nacht weken in water met azijn (1 deel azijn, 2 delen water) en spoel hem daarna grondig uit met water. Maak de spons eerst nat en knijp hem uit, knip hem indien nodig op maat.
    • Gebruik: Inbrengen gaat makkelijk als je de spons eerst nat maakt en daarna uitknijpt. Hij vormt zich naar je lichaam, neemt veel vocht op en gaat lang mee. Het is beter om ze niet langer te dragen dan 8 uur. Daarna spoel je ze goed uit.

      Tussen menstruaties in kan je de sponsen het beste weer weken in azijnwater. Het is belangrijk dat je een menstruatie sponsje niet luchtdicht bewaart maar in een katoenen of linnen zakje.

    • Duurzaamheid: Menstruatiesponsen gaan ongeveer 2 jaar mee. Als je ze weggooit mogen ze bij het groen afval.



  5. Wasbaar maandverband

    • Materiaal: Wasbaar maandverband wordt gemaakt van katoen of fleece met een plastic laagje tegen het doorlekken.
    • Gebruik: Dit maandverband gebruik je net zoals gewoon maandverband, in je onderbroek. Je spoelt het gebruikte maandverband uit met koud water, laat het meedraaien in de was en klaar.
    • Duurzaamheid: Goed wasbaar maandverband gaat wel 10 jaar mee. Je kunt er een tasje bij kopen waar je gedragen maandverband in kunt bewaren als je bijvoorbeeld onderweg bent.
  6. Wasbare tampons

    • Materiaal: Een wasbare tampon wordt gemaakt van biologisch katoen.
    • Eerste gebruik: Voor het eerste gebruik kan je een wasbare tampon het beste wassen in de wasmachine of uitkoken.
    • Gebruik: Een wasbare tampon is een lapje stof met een touwtje eraan. Je rolt het op en brengt het in. Deze tampon moet je ook vaak genoeg vervangen, net als een gewone tampon.
    • Duurzaamheid: Gemiddeld kan je een wasbare tampon ongeveer 10 jaar gebruiken.

Niet duurzaam, maar wel duurzamer!

Gaat het wassen van tampons of maandverband je toch een beetje te ver, maar wil je wel bewuster met menstruatie producten om gaan? Kies dan voor de biologische varianten. Zo zijn er biologische tampons, gemaakt van 100% biologisch katoen. Hierdoor krijg je geen enge stoffen in je lijf (en heb je dus minder kans op de tamponziekte). Je vindt ze tegenwoordig vaak ook in de supermarkt. Biologische tampons zijn afbreekbaar, composteerbaar en hypoallergeen. Natuurlijk zijn er ook verschillende biologische maandverbanden en inlegkruisjes te koop.

Ben jij al bezig met duurzame menstruatie producten? Of misschien gebruik je zelf al wel jaren een cup of menstruatie ondergoed. Het is misschien even een investering, maar daarna hoef je nooit meer tampons of maandverband te kopen en nog beter; weg te gooien. Win-win dus!



libido banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019