Wasmanden die niet leegraken, vieze handjes op de ramen en de stofzuiger die je net zo goed aan kan laten staan. Met kinderen in huis lijkt er geen eind te komen aan de huishoudelijke taken. Welk effect hebben kinderen op je huishouden?
Acht keer welk effect kinderen op je huishouden hebben!
-
De afvalcontainer is ineens te klein
Toen wij nog een huishouden van twee personen hadden, ging onze grijze container misschien eens in de twee maanden aan de weg. En toen kwam er een baby en een stuk of 7 luiers per dag. Ineens moest de container iedere maand aan de weg en dan was hij eigenlijk al een week stampvol.
-
De wasmand is nooit leeg
Met een baby in huis weet je ineens wat wassen is. Zeker bij je eerste kindje. Hydrofiele doeken, babykleertjes (want je baby moet natuurlijk 3x per dag een ander schattig setje aan), en beddengoed. Want ook het bedje verschoon je braaf zo vaak als het hoort (hoe vaak is dat?).
Tel daar je voedingsbh’s en shirts met babyspuug bij op en het tikt al lekker aan. Maar ook als kinderen groter worden blijft de wasmachine vol. Ze struinen door de modder, rollen door het gras en verven op hun mouwen. En als meisjes groter worden trekken ze weer drie setjes per dag aan, alleen vind je het nu niet meer schattig.
Heeft je peuter buikgriep? Dan kan je helemaal je lol op. Al word je bij het tweede/derde/zoveelste kind wel iets makkelijker en draai de dat matras gewoon een keer om als er weer gespuugd is, je moet toch wat?
-
Ramen wassen heeft geen zin meer
Hoe vaak je het ook zegt “niet met je handen aan het raam!”, op de een of andere manier lijken ze het niet te begrijpen. En misschien zitten de handjes niet aan het raam, maar de mond wel?
-
Vieze deuren
Had je ooit verwacht dat je de deuren zo gaat schoonmaken? Nou, ik niet. Zelf gebruik ik gewoon de klink, maar kinderen vinden dat blijkbaar niet handig (of ze kunnen er niet bij). Maar kinderen wassen niet hun handen voor ze de deur opendoen, dus vind je jam, chocoladepasta, verf, (lippen)stift en nog veel meer rare resten op de deuren.
-
De vloer
Het leed dat stofzuigen heet. Zeker wanneer kinderen gaan eten. Bij een baby valt dit allemaal nog reuze mee, maar op het moment dat er koekjes, crackers en brood aan te pas komt, kan je aan de gang. Kruimels, overal kruimels. Ook als je de kinderen leert dat ze alleen aan tafel mogen eten, kan je daar net zo goed de stofzuiger laten staan.
En dan nog het dweilen. Dat kan je dus het beste doen als de kinderen net in bed liggen, dan heb je in ieder geval een hele avond een schone vloer. 😉
-
Je meubels gaan eraan
Die mooie eettafel? Binnenkort zitten er krassen in, of deuken van het prikken met een vork. Je mooie bank zit al snel onder de vlekken, waarschijnlijk niet eens expres. Maar ach, ze spugen een keer, of ze hadden een spuitluier die jij nog niet had opgemerkt.
Een stoffen of leren bank met kinderen? Welke zou jij kiezen? Of misschien wel een echt kindvriendelijk bankstel. Het maakt eigenlijk niet uit welke je kiest, geheel vlekvrij zal hij nooit blijven. Onze tip, geef daarom niet teveel geld uit aan een stijlvolle bank, maar vervang hem na de peutertijd weer.
De kasten die je ooit zo stijlvol had ingedeeld, met leuke beelden en kaarsjes liggen al snel vol met puzzels, kleurboeken en kindvriendelijke stiften.
-
Van je stijlvolle huis blijft niets over
Er bestaat prachtig houten speelgoed, wat je graag in je woonkamer wilt zetten. Maar helaas willen kinderen altijd wat jij niet wilt. Knalroze plastic poppenwagens, rode racebanen en dat allemaal met veel herrie en kleurtjes. Jouw woonkamer ziet er al snel uit als de plaatselijke kinderopvang.
-
Zeg maar dag tegen je vloerkleed
En aan vloerbedekking moet je helemaal niet beginnen, ook niet in de slaapkamers. Vieze moddervoeten, hondenpoep wat nog aan de laarzen zat, een geplet plakkerig snoepje en een beker chocolademelk. Kunnen ze niet tegen.
En nu denk je, “Ja, maar boven zijn de schoenen uit/krijgen ze geen snoep.” Ja, wacht maar tot ze een keer moeten overgeven. Dat doen ze echt niet in de emmer hoor.
Er is een voordeel, als de kinderen groter worden, wordt je huis weer meer van jezelf. Onze oudste heeft inmiddels bijna al haar speelgoed op haar kamer, ook hebben we op zolder een speelkamer gemaakt. Het speelgoed wordt steeds minder en je huis steeds meer een huis. Of krijg jij als moeder ook niks gedaan? en kies je net als andere ouders voor hulp in de huishouding na gezinsuitbreiding? Welke invloed hebben jouw kinderen op je huishouden?