“babydeals
Nieuws

Werk jij onder veilige omstandigheden tijdens je zwangerschap?

Als je zwanger bent, kan jouw baan op den duur best vermoeiend worden. Misschien zelfs wel pijnlijk of krijg je juist door je werk extra klachten. Natuurlijk is dit niet de bedoeling. Je moet in een veilige omgeving en onder veilige omstandigheden kunnen werken als je zwanger bent. Maar is dat in Nederland wel zo goed geregeld? Uit recent onderzoek blijkt van niet!

prenatal extra korting banner

Te veel zwangere vrouwen werken onder onveilige omstandigheden!

De helft van de zwangere vrouwen in Nederland werkt onder onveilige omstandigheden. Dit is gebleken uit een onderzoek van de afdeling Verloskunde in Amsterdam UMC.

Werken onder onveilige omstandigheden als je zwanger bent, kan leiden tot allerlei complicaties: zoals een miskraam, vroeggeboorte of hoge bloeddruk. Bedrijfsarts Monique van Beukering, hoofdonderzoeker van Amsterdam UMC geeft aan dat het een serieus maatschappelijk probleem is en dat het niet om individuele gevallen gaat.




Onveilige omstandigheden in veel sectoren

Voor dit onderzoek werden 269 gezonde zwangere vrouwen met een laag risico op complicaties gevolgd. Op verschillende momenten tijdens de zwangerschap zijn gedetailleerde gegevens verzameld over de werkomstandigheden waarin deze vrouwen werken.

Daaruit bleek dat de helft van de zwangere vrouwen werkte onder omstandigheden die niet volgens de wettelijke regels en (medische) richtlijnen waren.

Hierbij kan je denken aan fysiek belastend werk, veel stress, lange en onregelmatige werktijden, lawaai, contact met infectieziekten of contact met chemische stoffen.
Opvallend is dat vooral vrouwen met een opleidingsniveau tot MBO een groter risico lopen op onveilige werkomstandigheden. Net als vrouwen die werken in de zorg, onderwijs, kinderopvang, welzijn, horeca, industrie, bouw en schoonmaak. Heel veel verschillende sectoren dus.

libido banner

Risico op complicaties hoger

Het is geen nieuws dat lange werktijden en lichamelijk belastend werk de kans op een vroeggeboorte verhoogd. Dit is al veel eerder uit onderzoeken gebleken. Mede daarom zijn er richtlijnen en wetten opgesteld rondom zwangerschap en werk. Het is dan ook opvallend dat slechts 15% van de zwangere vrouwen goed wordt voorgelicht over de risico’s tijdens het werk.

Lees ook: Veelbelovende nieuwe behandeling voor reuma tijdens de zwangerschap!

En hoe nu verder?

Op dit moment zijn alle wetten en richtlijnen opgenomen in de richtlijn “Zwangerschap, Porpartumperiode en Werk” van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde en in de “Handreiking Arbomaatregelen Zwangerschap & Werk” van de Sociaal Economische Raad.

Binnenkort wordt er een symposium georganiseerd door Van Beukering, gynaecoloog Marjolein Kok en bedrijfsdoula Ina Heijnen. Ze willen in gesprek met politici, bedrijfsartsen, verzekeraars, verloskundigen, gynaecologen en vertegenwoordigers van werkende zwangere vrouwen om oplossingen aan te dragen en op te roepen tot verandering.

Heb jij altijd onder veilige omstandigheden gewerkt toen je zwanger was? Persoonlijk heb ik in de horeca ook veel te lang en te hard doorgewerkt. Werkdagen van minimaal 10 uur, waarvan ik er misschien een half uurtje kon zitten. Achteraf zal het me niet verbazen dat onze dochter mede daarom al met 35 weken geboren is. Daar heb ik dus ook erg voor gewaakt tijdens mijn tweede zwangerschap. Denk jij dat jouw werkomstandigheden niet veilig zijn? Trek dan zeker aan de bel bij jouw werkgever en de verloskundige!

Lees ook: Hoe regel je zwangerschapsverlof met jouw baas? 5 Tips!



banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019