Niet elke zwangere vrouw zit op een roze wolk, sommige zwangere vrouwen kunnen ook last hebben van flinke woedeaanvallen tijdens de zwangerschap. Waar komen deze vandaan en wat kan je eraan doen? Je leest het hier.
Waar komen woedeaanvallen tijdens de zwangerschap vandaan?
De truc om tot 10 te tellen voordat je ontploft lijk je totaal niet meer te beheersen tijdens de zwangerschap. Om de kleinste dingen waar je jezelf eerder lichtelijk aan irriteerde, kan je nu mega boos om worden.
Waar is jouw relativeringsvermogen gebleven? Nou die is samen met wat fatsoen en inlevingsvermogen even van je capaciteitenlijst geveegd. Je bent namelijk zwanger! Dankzij de zwangerschapshormonen vliegen de emoties je dermate om de oren dat je moeite hebt om ze te bedwingen.
De woedeaanvallen komen meestal tot uiting als er dingen gebeuren die je eigenlijk altijd wel vervelend vond, maar nooit zo zei of je ademende even diep en negeerde het.
Nu je emoties onder een vergrootglas liggen kan je ademen wat je wilt, toch ga je binnen 1 seconde van chill-modus naar kill-modus!
Het is nu absoluut onacceptabel dat niemand voor je opstaat in de bus terwijl jij 35 weken zwanger bent. Het is volstrekt uit den boze dat iemand niet even aan de kant gaat in de supermarkt of nog erger: voor kruipt! En die rondslingerende sokken van je man (die jij niet eens meer kunt oprapen) kan je al helemaal niet meer tolereren.
Alles is erger, alles is intenser en daarom heb jij soms woedeaanvallen tijdens de zwangerschap. Schaam jezelf hier niet voor, dan maak je het alleen maar erger. Maar probeer er wel een beetje iets aan te doen, zeker als je partner vaak degene is die alle klappen opvangt. Wat je kunt doen tegen woedeaanvallen zal ik verderop in deze blog uitleggen.
Waarom ben je soms agressief tijdens de zwangerschap?
Het is absoluut niet vreemd dat je soms agressief bent tijdens de zwangerschap. Toen ik zwanger was had ik een lontje van een halve millimeter. Alles wat me niet aanstond was me al te veel.
Zelfs kleine dingen zoals mijn man die me niet verstond en voor de tweede keer ‘wat?’ zei. Daar werd ik al pissig om. Of als iets me niet lukte, een kledingstuk weer niet paste of als een vreemde ook maar een millimeter in de weg stond.
Alles irriteerde me, alles frustreerde me en als je in deze modus rondloopt dan ben je een lopende tijdbom.
oorzaken van jouw agressie en de woedeaanvallen tijdens de zwangerschap
-
Zwangerschapshormonen
De hormonen oestrogeen en progesteron hebben invloed op je stemming en humeur. Tijdens de zwangerschap worden deze hormonen extra aangemaakt wat jouw stemmingswisselingen veroorzaakt.
-
Spanning en stress
Een zwangerschap is nogal wat en brengt veel ongemakken, zorgen en stress met zich mee. Je zal niet de enige zwangere vrouw zijn die zich druk maakt.
Bijvoorbeeld over de financiën, of de babykamer wel af komt, hoe je het allemaal moet gaan doen als de baby er is en of je wel een goede moeder zal zijn. Al deze zorgen en onzekerheden hebben een effect op je stemming.
-
Zwangerschapskwaaltjes
Niemand wordt vrolijk van misselijkheid, braken, pijnlijke borsten, 100 keer per dag naar de wc gaan, een zware buik of teveel vocht in je voeten of enkels. Geen wonder dat je even geen miss sunshine bent en je jezelf erg ongemakkelijk voelt.
Vooral in het eerste en laatste trimester zijn de lichamelijke ongemakken het grootst. Wanneer je slecht in je vel zit, ben je ook niet altijd in staat om aardig en kalm te blijven. Best logisch toch?
-
Slaaptekort
En als laatste worden de woedeaanvallen tijdens de zwangerschap ook veroorzaakt door slaaptekort. Niemand functioneert goed op weinig slaap en bij iedereen wordt het lontje dan behoorlijk kort.
Hoe kunnen jij en jouw partner hier mee omgaan?
De meeste vrouwen die last hebben van woedeaanvallen tijdens de zwangerschap zijn hier zelf helemaal niet blij mee. Zij weten ook wel dat ze onredelijk zijn en zouden het liefst willen dat ze compleet zen konden blijven.
Het ding is: dat weet jouw partner of mensen in je omgeving niet als je het niet vertelt! Die denken dat jij naar hartenlust maar blijft doorrazen, zonder dat je doorhebt hoe vervelend dit is voor anderen. Dat heb je wel door en dat moet je dus even zeggen.
Dat is de eerste stap: leg je partner en andere mensen uit je omgeving uit dat je last hebt van woedeaanvallen tijdens de zwangerschap. Dat je dit zelf ook erg vervelend vindt en achteraf altijd spijt hebt. Probeer af te spreken dat jij ervoor gaat zorgen dat je de woedeaanvallen beperkt als je omgeving probeert er niet zoveel van aan te trekken. Korreltje zout mensen!
Wat kan je doen tegen woedeaanvallen tijdens zwangerschap?
-
Voel jezelf zo goed mogelijk
Lichamelijke ongemakken kunnen een grote trigger zijn voor woedeaanvallen tijdens de zwangerschap. Je kunt deze ongemakken en je onzekerheid omtrent je gewicht wat wegnemen door zo gezond en verantwoord mogelijk te leven. Een gezond lijf is een (relatief) blij lijf. Dan voel je jezelf in ieder geval niet meer schuldig over alle ongezonde dingen die je in je lijf stopt.
Bekijk hier (even naar beneden scrollen en je gegevens invullen bij ‘hoeveel en wat kun je eten’) wat jij mag eten als zwangere vrouw (en dat is best veel!)
-
Beweeg
Al die opgekropte woede kun je natuurlijk ook op een andere manier kwijtraken dan staan tieren tegen je partner. Lekker bewegen is bijvoorbeeld een goede manier om wat agressie te droppen. Ga lekker wandelen, zwemmen of fietsen. Lees hier meer over sporten tijdens de zwangerschap.
-
Leef je uit
Je kunt je woede ook kwijtraken door jezelf bijvoorbeeld even uit te leven op een boksbal (doe dit niet als je in je derde trimester zit of leef je wat minder hard uit), even flink op de grond te stampen of het uit te schreeuwen. Nog een tip van een lezeres: speel een computerspelletje waarbij je lekker tekeer kunt gaan tegen andere fictieve personen. Schijnt ook te helpen tegen woedeaanvallen.
-
Ontspan
Je energie kwijt? Dan is het tijd voor zen, ontspannen dus. Neem een relaxed bad, trakteer jezelf op een massage, lees rustig een boek, bingewatch je favoriete serie en doe het vooral eens een dag (of 1 dag in de week) lekker rustig aan.
-
Mediteer
Mediatie en ontspanningsoefeningen kunnen ook enorm helpen om weer even terug te keren naar je innerlijke rust. Er zijn diverse apps met meditatie oefeningen of zoek eens op ‘mindfulness’. Vaak zijn het korte oefeningen van een paar minuten die al erg goed kunnen helpen.
Geen zin of tijd? Doe dan deze oefening: adem drie seconden in, houd je adem 3 secondelang vast en adem weer 3 secondelang uit. Herhaal dit 10 keer terwijl je comfortabel zit met je ogen dicht. Het liefst op een rustige plek. Nog beter is het als deze plek buiten is waar je de rust van de natuur kunt horen en voelen (zoals de wind door je haartjes met wat vogeltjes op de achtergrond). Heerlijk!
-
Doe leuke dingen (vooral met je partner)
Om je partner te laten zien dat je niet helemaal bent veranderd in een zwangere heks is het belangrijk om samen leuke dingen te blijven doen. Het liefst activiteiten waar je zo min mogelijk stress bij voelt. Denk aan lekker uit eten gaan, naar de bioscoop, een gezellig avondje thuis met hapjes (tapas) en een film of serie of ga een lekker dagje naar het strand (wel goed insmeren en je gezicht uit de zon!)
-
Jezelf schuldig voelen helpt niet
Ook al heb je veel last van woedeaanvallen tijdens de zwangerschap, het helpt echt niet om jezelf daar erg schuldig over te voelen. Dan maak je het nog erger. Vertel tegen iedereen dat je dit nu eenmaal hebt en dat je er niks van meent. Als de woede weer is gezakt kun je er maar beter even om lachen. Het helpt ook om het op te schrijven, want geloof het of niet, later is dit juist ontzettend grappig!