luieraanbiedingen header
Bevalling

Woorden die je nog niet kende voor de bevalling
!

Geloof me, tijdens de zwangerschap en na de geboorte van je baby ga je heel veel woorden tegenkomen die je nog niet kende voor de bevalling. Soms best lastig, want als het om je baby gaat wil je natuurlijk precies weten waar ze het over hebben. Om je te helpen heb ik alvast de meest voorkomende woorden die je nog niet kent voor de bevalling benoemd en uitgelegd. Scheelt weer wat Google-werk.

beste babyfoon bol.com

Nieuwe wereld van bevallen en baby’s

Er gaat werkelijk een hele nieuwe wereld voor je open als je voor het eerst moeder wordt. Zo ook allemaal nieuwe woorden waar je nog nooit over gehoord hebt voor de bevalling. En al die lastige termen zorgen er soms alleen maar voor dat je jezelf nog meer zorgen maakt, want waar hebben ze het toch over?

Het houdt trouwens niet op, want tijdens het gehele leven van je eerste kind ga je alles voor het eerst meemaken. Bij de tweede is het allemaal gesneden koek en zal je waarschijnlijk zelf met woorden rondstrooien die je net zwangere vriendin nog niet kent of nog nooit van gehoord heeft. Zo gaat dat.




14 Woorden die je nog niet kende voor de bevalling en zwangerschap

Tijdens mijn zwangerschap kwam ik al termen tegen die ik thuis stiekem even moest googelen. Zoals NOD, oedeem en diastase. Maar dat is nog niets bij het aantal termen die om mijn oren vlogen tijdens en na de geboorte van mijn baby.

Super lastig want tijdens je bevalling of de eerste dagen na de geboorte heb je echt geen tijd om even wat termen te googelen. Je ligt namelijk in de meest benaderde positie van je leven of je bent druk bezig je baby aan te leggen, aan te kleden of niet te laten verzuipen in bad. Om die reden zal ik je even helpen en heb ik hieronder de betekenis uitgelegd van de meest voorkomende woorden die je nog niet kende voor de bevalling.

libido banner

Staat er een woord niet bij? Kijk eens in onze kennisbank, hierin staan alle belangrijke termen kort beschreven die je te horen krijgt tijdens je zwangerschap, bevalling, kraamtijd en verdere leven met baby.

  1. Toucheren

    Als de verloskundige of gynaecoloog zegt dat ze je even gaan ‘toucheren’ dan betekent dat niet dat ze jouw make-up gaan bijwerken. Het betekent dat je weer met de benen wijd moet. Toucheren houdt in dat er met de hand gevoeld wordt hoever je ontsluiting is.

  2. Ontsluiting

    Het woordje ‘ontsluiting’ ga je heel veel horen tijdens de bevalling en geloof me: op een gegeven moment is het woordje ‘ontsluiting’ met de woorden ’10 centimeter’ een magische combinatie, want dan mag je eindelijk gaan persen. Ontsluiting betekent dat je baarmoedermond open gaat staan zodat je baby geboren kan worden. Je ontsluiting komt langzaam op gang en gaat gepaard met zeer intense ontsluitingsweeën.

  3. top 5 beste babyfoons banner
  4. Oxytocine

    Oxytocine is een belangrijk hormoon tijdens je bevalling. Het zorgt er namelijk voor dat de weeën opgewekt worden en je baarmoeder dus gaat samentrekken. Als de bevalling moeizaam op gang komt, kan het zijn dat je deze stof krijgt toegediend. Maak je dan maar klaar voor wat heftige weeën!

  5. Nageboorte

    Heb je eindelijk je kleine wondertje op de wereld gezet, wordt er gesproken over een nageboorte. Je hebt toch net een geboorte achter de rug? Dat klopt, maar toch moet je nog even aan de bak, want je placenta moet er ook nog uit. De ‘geboorte’ van de placenta heet dus de nageboorte. Gelukkig is het een stuk minder heftig dan toen je baby door het geboortekanaal moest.

  6. Placenta

    Ze hebben het de hele tijd over de placenta, maar wat is het eigenlijk precies? De placenta (ook wel moederkoek) is een orgaan dat je aanmaakt twee weken nadat het bevruchte eitje zich heeft ingenesteld in je baarmoeder. In de eerste weken groeit dus niet alleen je baby, maar er groeit ook een placenta. Na 12 weken is de placenta helemaal ontwikkeld en heeft het de functie je baby te voorzien van voedingsstoffen en zuurstof. Dit werd voorheen door de dooierzak gedaan.

  7. veel gebruikte termen tijdens zwangerschap en bevalling

  8. Colostrum

    Als de verloskundige of kraamhulp het heeft over colostrum, dan bedoelt ze dat gele goedje dat uit je tepels komt. De eerste dagen na de geboorte van je baby komt er geen roomwitte melk uit je borsten, maar een geel goedje. Het ziet er misschien niet zo fris uit, maar het zit bomvol voedingstoffen die je baby op dat moment hard nodig heeft. Wees dus heel zuinig op dit gele goud!

  9. banner billendoekjes waterwipes
  10. Meconium

    Het houdt niet op met die woorden die je nog niet kende voor de bevalling, want van meconium had je zeker ook nog nooit gehoord. Meconium klinkt misschien indrukwekkend, maar het betekent niets minder dan poep. Specifieker staat het voor de allereerste ontlasting van je baby. Deze ontlasting is heel donkerbruin, bijna zwart van kleur en plakkerig.

  11. Stuwing

    Ga je borstvoeding geven dan zal je nog meer woorden horen die je nog niet kende voor de bevalling. Stuwing is daar één van. Stuwing houdt in dat de melkproductie in je borsten op volle toeren draait. Je borsten voelen warm, gespannen en pijnlijk aan en lijken te ontploffen. Je kunt er zelfs ziek van worden. Het treedt ongeveer 3 tot 5 dagen na de bevalling op. Belangrijk is dat je jouw baby vaak en goed aanlegt zodat de druk wat afneemt.

  12. Kraamverband

    Het kraamverband is niet bedoeld voor je baby, maar voor jou. Het zijn die uit de kluiten gewassen stukken maandverband die lijken op luiers voor volwassenen. Misschien heb je ze al ontdekt in je kraampakket. Ga je die nodig hebben? Ja, die ga je echt nodig hebben.

  13. de online drogist alles voor moeder en baby banner
  14. Huiluurtje

    Huilt je baby meer in de avonden, meestal vaak op de momenten dat het niet uitkomt? Maak je geen zorgen, dat is echt heel normaal (alleen heeft bijna niemand het daar over). Dit is het huiluurtje dat heel veel baby’s hebben. Gewoon lekker tegen je aan houden en laten huilen. Blijkbaar heeft je baby het even nodig.

  15. Sprongetjes

    Eén van die woorden die ik echt nog niet kende voor de bevalling is ‘sprongetjes van de baby’. Eigenlijk was het wel fijn geweest als iemand me hierover had verteld. Want toen mijn baby ineens dagen achter elkaar hangerig was, veel moest huilen en maar niet tevreden leek te worden vroeg ik mezelf af waarom mijn voorheen zo lieve baby was verandert in een klein monstertje.

    Bleek dus dat ze in een sprongetje zat. Dit houdt in dat je baby ineens een grote mentale ontwikkeling doormaakt met het gevolg dat hij even compleet uit zijn hum is. Berg je trouwens maar, want in het eerste jaar zullen er veel sprongetjes voorbij komen.

  16. Inbakeren

    Inbakeren is een term die je gaat helpen als je baby ’s nachts veel huilt en/of de slaap maar niet kan vatten. Inbakeren houdt in dat je jouw baby op een bepaalde manier strak inwikkelt in een doek. Dit klinkt zielig, maar is het niet. Veel baby’s vinden het heerlijk om ingebakerd te worden. Ze voelen zich zo lekker geborgen en kunnen zichzelf niet wakker slaan met de armpjes want die zijn mooi ingepakt.

    Vraag altijd eerst hoe je goed moet inbakeren voordat je dit zelf probeert, het is namelijk belangrijk dat je dit naar behoren doet.
    Je kunt je baby ook inwikkelen, dan ligt je baby iets minder strak in een doek. Ik heb zelf mijn baby de eerste maanden ingewikkeld in een 100% wollendoek. Heerlijk vond ze het.

  17. prenatal banner weekaanbiedingen
  18. Regeldagen

    Als je baby in één keer zijn of haar dag niet heeft en telkens wilt drinken of om alles huilt dan zit hij of in een sprongetje of hij heeft een regeldag. Je baby wil dan meer drinken dan anders, bijvoorbeeld elk uur en is daarnaast huilerig en hangerig. Op regeldagen van een baby maakt hij een groeispurt door wat ervoor zorgt dat hij meer honger heeft.

  19. Kolven

    Ken je misschien van die dingen die aan de uiers van een koe hangen als die gemolken wordt? Precies ja, dat is kolven, alleen hangt het nu niet aan een koe, maar aan jouw borst(en). Kolven kun je doen met een kolfapparaat of met de hand, het gaat erom dat er melk uit je borst wordt verzameld.

    Voor de moeders die borstvoeding gaan geven, zal kolven flink wat van je tijd in beslag gaan nemen. Na een tijdje is het heel normaal en voel je jezelf al minder een koe.

Zo dit zijn de 14 meest voorkomende woorden die je nog niet kende voor de bevalling! Maar laat ik eerlijk zijn: dit is nog niet eens de helft van alle termen die je gaat horen. Er zijn er gewoon teveel om hier te beschrijven.

Daarom hebben we bij ZoZwanger een kennisbank voor je ontwikkeld waar werkelijk alle termen staan die je tegen gaat komen vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden tot het moment dat je kind naar de basisschool gaat. De termen zijn ingedeeld in handige categorieën zodat je snel het juiste woord kunt vinden.

Mis je een paar woorden die je nog niet kende voor de bevalling of zwangerschap? Geef het aan en we zetten het erbij!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019